Wpisy

  • niedziela, 31 lipca 2011
  • sobota, 23 lipca 2011
    • Tarta z wiśniami

      Tarta z wiśniami

      Ostatnio doszłam do wniosku, że świeże owoce + kruche ciasto w postaci tarty to najlepsze połączenia. Proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Ta tarta to nasz domowy hit, dawno żadne ciasto nie zniknęło w tak krótkim czasie i nie zebrało tylu pochwał. Szczególnie zadowolona jestem z kruchego ciasta, które nie namaka od owoców i jest naprawdę smaczne.

       

      Tarta z wiśniami

      Kruche ciasto:

      • 200 g mąki
      • 80 g masła
      • 40 g cukru pudu
      • 1 jajko

      Dodatkowo:

      • 400 g wiśni
      • 2 łyżki rozpuszczonego masła
      • 1 łyżka cukru
      • 1 łyżka mąki
      • 3 łyżki mielonych migdałów

      Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, całość posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto (nie dłużej niż do dokładnego połączenia składników). Schłodzić w lodówce przez godzinę.

      ¾ ciasta wyłożyć foremkę na tartę, resztę schłodzić. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 15 minut w 175°C.

      W tym czasie zmieszać masło, cukier, mąkę i mielone migdały. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę, na którą następnie wyłożyć wiśnie. Z reszty ciasta wyciąć paski i układać je na wierzch,tak aby tworzyły kratkę.

      Całość piec ok. 30 minut w 175°C.

      Tarta z wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 23 lipca 2011 19:58
  • środa, 20 lipca 2011
    • Razowe ciasto orkiszowe z owocami

      Razowe ciasto orkiszowe z owocami

      Miałam ochotę na takie razowe, cięższe, konkretne ciast z owocami. Latem naprawdę rzadko się zdarza, żebym upiekła coś co nie zawiera owoców. Skorzystałam z przepisu podanego przez Dorotus, zamieniając mąkę pszenną razową (naprawdę byłam przekonana, że ją mam) na orkiszową razową i pszenną jasną. Na wierzch położyłam śliwki i morele, co w rezultacie dało fajne, kolorowe i pyszne letnie ciasto.

       

      Razowe ciasto orkiszowe z owocami

      • 150 g masła, o temperaturze pokojowej
      • szczypta soli
      • 120 g ciemnego brązowego cukru
      • 4 jajka
      • 4 łyżki mleka (60 ml)
      • 250 g mąki pszennej razowej (u mnie po 125 g orkiszowej razowej i pszennej jasnej)
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • dowolne owoce – u mnie po sześć śliwek i moreli

      Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać.

      Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko, miksując.

      Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód, na wierzch wyłożyć owoce. Można posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, pokroić, oprószyć cukrem pudrem.

      Razowe ciasto orkiszowe z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Razowe ciasto orkiszowe z owocami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 20 lipca 2011 18:28
  • poniedziałek, 18 lipca 2011
    • Chleb mieszany na zakwasie

      Chleb mieszany na zakwasie

      Dawno nie piekłam żadnego chleba, najpierw miałam dużo nauki a ostatnio dopadło mnie błogie lenistwo i po prostu nie chcę mi się piec. Ale trzeba powrócić do wypiekania bochenków, bo jednak te ze sklepu są nie do porównania z samodzielnie upieczonymi. Ten chlebek też jest pyszny, ma chrupiącą skórkę i długo pozostaje świeży. Przepis z bloga Moje Ekspresje Kulinarne.

       

      Chleb mieszany na zakwasie

      Zaczyn:

      • 4 łyżki zakwasu
      • 1/2 szklanki mąki żytniej
      • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
      • 3/4 szklanki wody

      Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą połączyć. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 12-14 godzin. Zaczyn przez ten czasu powinien podwoić objętość i zacząć powoli opadać.

      Ciasto właściwe:

      • cały zaczyn
      • 2 i 3/4 do 3 szklanek mąki pszennej chlebowej
      • 1 średni, ugotowany i rozgnieciony ziemniak
      • około 3/4 szklanki letniej wody
      • łyżka oliwy
      • 1 i 1/2 łyżeczki melasy (można zastąpić miodem)
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • płaska łyżeczka drożdży (opcjonalnie)

      Do zaczynu dodajemy wodę, melasę, ziemniaka, sól i 2 szklanki mąki pszennej (w przypadku drożdży wystarczy je wcześniej rozpuścić w wodzie). Zaczynamy wyrabiać i dosypujemy tyle mąki, aby ciasto zrobiło się sztywne. Wyrabiamy przez kilka minut, aby ciasto zrobiło się jednolite. Do czystej miski wlewamy oliwę. Wkładamy ciasto i obracamy tak, aby było z każdej strony natłuszczone. Odstawiamy do podwojenia objętości na mniej więcej 3 godziny - w zależności od temperatury otoczenia. (w przypadku użycia drożdży około 1,5 godziny)

      Następnie wyciągamy na blat, formujemy zgrabną kulę lub podłużny bochenek (jeśli używamy blachy) Wkładamy do koszyka dobrze posypanego mąką (chleby z ziemniakami lubią się przyklejać do kosza, więc dla ułatwienia pracy proponuje użycie keksówki). Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godziny ( dla drożdżowego około godziny). Przed pieczeniem chleb należy naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Piec pierwsze 15 minut w 220°C, a kolejne 20 - 30 w 195°C.

      Chleb mieszany na zakwasie

       

      Chleb mieszany na zakwasie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb mieszany na zakwasie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lipca 2011 20:57
  • czwartek, 14 lipca 2011
    • Bułeczki z dżemem rabarbarowym

      Bułeczki z dżemem rabarbarowym

      Jeszcze w sezonie rabarbarowym zrobiłam pyszny dżem, przewidując, że jak tylko owoce te się skończą mnie akurat przyjdzie ochota na rabarbar. I tak właśnie powstały te bułeczki z dżemem rabarbarowym. Są pyszne, z fajną cukrową skorupką na wierzchu. Przepis znalazłam na blogu Pikle and Binokle.

       

      Bułeczki z dżemem rabarbarowym (16 sztuk)

      • 500 g mąki pszennej, przesianej
      • 20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
      • 200 ml letniego mleka
      • 120 g stopionego masła 
      • 100 g cukru
      • 50 g cukru z wanilią (jeśli używamy paczuszki zwykłego cukru waniliowego, wtedy normalnego cukru dajemy 140 g)
      • 2 jajka
      • dżem rabarbarowy do wypełnienia (ja robiłam z tego przepisu)

      Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać do rozpuszczenia drożdży, odstawić na kilka - kilkanaście minut do uaktywnienia. Resztę mąki i cukru wymieszać w dużej misce. Dodać jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodać zaczyn i stopione masło. Wyrobić ciasto, powinno być sprężyste i gładkie, ale dość klejące. Przykryte ściereczką zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
      Po tym czasie z ciasta uformować małe bułeczki (wcześniej dłonie posmarować lekko olejem, by się nie kleiło). Spłaszczyć je dłonią, nakładać ok. 2 łyżeczek dżemu i zlepiać spód (najpierw jak pieroga, a potem brzegi do środka, ciasto jest plastyczne, nie powinno być z tym problemu). Układać na dużej blasze w odstępach. Ulepione bułeczki posmarować roztrzepanym pozostałym białkiem i posypać mieszanką cukru zwykłego i waniliowego.
      Odstawić do wyrośnięcia na czas rozgrzania piekarnika (do 190°C.). Piec ok 20 - 25 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z dżemem rabarbarowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 lipca 2011 23:11

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>