Wpisy

  • niedziela, 30 czerwca 2013
    • Trójwarstwowy deser truskawkowy

      Trójwarstwowy deser truskawkowy

      Znowu truskawki, już przedostatni raz. Jeszcze z nich korzystam, chociaż już bardzo rzadko można je spotkać na targu. Kolejny deser truskawkowy, świetny na upały. Niestety miałam lekkie problemy z galaretką, więc nie prezentuje się najlepiej, na szczęście nie wpływa to na smak. Przepis z bloga Czym pachnie u Żaków.

       

      Trójwarstwowy deser truskawkowy

      • ok. 1 kg truskawek
      • 2 galaretki truskawkowe
      • 400 g jogurtu naturalnego
      • 500 ml śmietanki kremowej
      • cukier puder
      • sok z 1 1/2 cytryny
      • 4 łyżki żelatyny

      Truskawki obrać i podzielić na trzy części: 400 g, 400 g, 200 g.
      Pierwszą część ułożyć na dnie miski i zalać galaretką (jedną) przygotowaną z minimalnie mniejszej ilości wody, niż ta, proponowana na opakowaniu. Wstawić do lodówki i zaczekać, aż stężeje.
      Drugą część truskawek zmiksować z jogurtem i cukrem, w ilości wedle upodobań. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, z dwoma łyżkami żelatyny, dokładnie wymieszać z masą truskawkową. Wylać na poprzednią warstwę, zostawić do stężenia.
      Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody. Wymieszać ze śmietaną. Na zastygniętej warstwie masy jogurtowej ułożyć ostatnią porcję truskawek, zalać śmietaną. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.

      

      Trójwarstwowy deser truskawkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 czerwca 2013 19:31
  • czwartek, 27 czerwca 2013
    • Waniliowy sernik z truskawkami

      Waniliowy sernik z truskawkami

      Sernik z truskawkami – pozycja obowiązkowa w czerwcu. W tym roku pieczony, ciężki sernik (a przy tym bardzo delikatny dzięki mleku skondensowanemu) z pysznym, truskawkowym kremem. Świetnie się prezentuje i tak też smakuje, polecam. Przepis z bloga Czym pachnie u Żaków.

       

      Waniliowy sernik z truskawkami

      Ciasteczkowy spód:

      • 100 g herbatników pełnoziarnistych
      • 3 łyżki masła
      • 50 g gorzkiej czekolady

      Sernik waniliowy:

      • 1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości)
      • puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
      • 4 jajka
      • 4 łyżki ekstraktu z wanilii
      • 2 czubate łyżki waniliowego proszku budyniowego (lub mąki ziemniaczanej)

      Krem truskawkowy:

      •  200 g truskawek
      • 200 g białej czekolady

      Dodatkowo:

      • truskawki do przybrania 

      Herbatniki zmiksować, by przypominały piasek. Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie.

      Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód.
      Piec około 60 - 75 minut w temperaturze 150° C (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

      Truskawki zmiksować w blenderze. Przelać do garnuszka i podgrzać aż do zagotowania. W tym czasie posiekać białą czekoladę. Zagotowany mus zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Mieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a krem będzie gładki. Delikatnie przestudzić i przełożyć na zimny sernik. Przechowywać w lodówce.
      Wyjąć z lodówki około 15 minut przed podaniem, udekorować połówkami truskawek. 

      Waniliowy sernik z truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Waniliowy sernik z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 czerwca 2013 18:42
  • sobota, 22 czerwca 2013
    • Delikatne babeczki migdałowe z truskawkami

      Delikatne babeczki migdałowe z truskawkami

      Przepis Dorotus.

       

      Delikatne babeczki migdałowe z truskawkami

      • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
      • 6 białek
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej
      • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
      • 12 truskawek
      • płatki migdałów, do posypania

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Białka umieścić w misie miksera, ubić na delikatną, nie sztywną (!) pianę. 

      Cukier puder i mąkę przesiać. Dodać do ubitych białek i wymieszać szpatułką. Wlać masło, ekstrakt z migdałów i wymieszać do połączenia się składników.

      Foremkę do 12 babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do foremek, nakładając do pełna. W sam środek włożyć po jednej truskawce. Oprószyć płatkami migdałów.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

      Wyjąć, wystudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 22 czerwca 2013 22:16
  • czwartek, 13 czerwca 2013
    • Eton mess

      eton mess

      Klasyczny angielski deser, bardzo szybki w przygotowaniu. Sezon truskawkowy w pełni, więc staram się maksymalnie korzystać z tych owoców, najlepiej smakują mi właśnie lekkie desery. Eton mess u mnie w wersji warstwowej, z czekoladą, ale równie dobrze można wszystkie składniki wymieszać przed podaniem, pominąć czekoladę, a dodać np. kroplę octu balsamicznego w celu podkreślenie smaku truskawek, wychodzi zawsze.

       

      Eton mess (6 niewielkich porcji)

      • szklanka truskawek
      • 300 ml śmietany kremówki
      • 2 łyżki cukru pudru
      • kilka większych bez
      • ok. 20 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

      Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Bezy pokruszyć. Truskawki pokroić na mniejsze części.

      Układać warstwowo: bezy, bita śmietana, truskawki, lub wymieszać wszystko razem.

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią gotowe desery.

      eton mess

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Eton mess”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 czerwca 2013 17:47
  • niedziela, 09 czerwca 2013
    • Pudding ryżowy z truskawkami

      Pudding ryżowy z truskawkami

      Zobaczyłam ten pudding jakiś czas temu, nabrałam na niego dużej ochoty i cierpliwie czekałam na truskawki, bo właśnie taką wersję chciałam wypróbować. Ciekawa byłam czy uzyskam smak popularnych gotowych deserów, rezultat bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, wprawdzie smak jest inny, ale nie gorszy.  Deser jest delikatny i bardzo sycący, dzięki sporej ilości ryżu. Przepis znaleziony na blogu Moje Ekspresje Kulinarne.

       

      Pudding ryżowy z truskawkami (4 porcje)

      Pudding:

      • 140 g białego ryżu
      • 475 ml mleka
      • 65 g cukru
      • szczypta soli
      • 1 jajko (lekko ubite)
      • 15 g masła
      • łyżeczka ekstraktu waniliowego

      Sos truskawkowy:

      • 160 g truskawek świeżych lub mrożonych
      • 2 łyżki cukru

      Truskawki umyć, oczyścić i zmiksować z cukrem.

      Zagotować 1 i 1/2 szklanki wody, wsypać ryż, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Odcedzić

      Do czystego garnka wlać mleko (odłożyć około pół szklanki), wsypać cukier, sól i ugotowany ryż. Gotować na małym ogniu przez około 15 - 20 minut.

      Następnie jajko połączyć z pozostałym mlekiem (1/2 szklanki), wanilią i masłem. Wlać do ryżu i gotować przez jeszcze 2 - 3 minuty - cały czas mieszając.

      Pudding przekładamy do filiżanek(lub szklanek), na wierzch wykładamy mus truskawkowy.

      Wstawić do lodówki i podawać schłodzony (masa w lodówce jeszcze bardziej się zagęści).

      Pudding ryżowy z truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pudding ryżowy z truskawkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 czerwca 2013 19:15

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>