Wpisy

  • wtorek, 26 czerwca 2012
    • Biszkopty z truskawkami i kremem

      Biszkopty z truskawkami i kremem

      Sezon truskawkowy powoli się kończy. Na straganach widać coraz więcej malin i jagód. Na pożegnanie jeszcze jeden deser truskawkowy. Przepis z gazety „Sezon na truskawki”.

       

      Biszkopty z truskawkami i kremem (4 porcje)

      • 80 g biszkoptów lekko pokruszonych
      • czubata łyżka zmielonych migdałów
      • 2 łyżki sherry (lub innego słodkiego wina)
      • 80 ml kremówki
      • 100 g truskawek
      • 3 łyżki brązowego cukru

      Sos:

      • 100 ml mleka
      • 2 płaskie łyżeczki mąki
      • łyżeczka cukru waniliowego

      Zrobić sos: mleko wymieszać z mąką i cukrem, następnie zagotować aż do zgęstnienia. Zostawić do wystygnięcia.

      Kawałki biszkoptów podzielić na cztery części i ułożyć w czterech kokilkach, posypać migdałami i skropić winem. Kremówkę ubić i połączyć z sosem oraz połówkami truskawek. Przełożyć krem na biszkopty, wygładzić wierzch i posypać brązowym cukrem.

      Piekarnik rozgrzać do 200°C i zapiekać deser ok. 5 minut. Zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopty z truskawkami i kremem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 czerwca 2012 22:23
  • sobota, 23 czerwca 2012
    • Tarta z creme patissiere i truskawkami

      Tarta z creme patissiere i truskawkami

      Uwielbiam creme patissiere. Lekki, waniliowy, budyniowy krem. A jego połączenie z kruchym ciastem i truskawkami smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przepis na creme patissiere Pierra Herme, znaleziony tutaj.

       

      Tarta z creme patissiere i truskawkami

      Kruche ciasto:

      • 200 g mąki
      • 80 g masła
      • 40 g cukru pudru
      • 1 jajko

      Creme patissiere:

      • 2 laski wanilii
      • 45 g mąki ziemniaczanej
      • 120 g cukru
      • 500 ml pełnotłustego mleka
      • 6 żółtek
      • 50 g masła o temperaturze pokojowej
      • + 250 g truskawek

      Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, całość posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto (nie dłużej niż do dokładnego połączenia składników). Schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Piec w 175°C przez ok. 30 minut.

      Wykonać creme patissiere. Wanilię przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ. Do rondelka o grubym dnie wsypać mąkę ziemniaczaną i połowę cukru. Mieszając trzepaczką, połączyć ze stopniowo dolewanym mlekiem. Dodać laski wanilii i wydrążony miąższ. Ciągle mieszając, doprowadzić mleko do wrzenia i przecedzić do większego rondelka.
      Do dużej miski włożyć żółtka i pozostały cukier. Ubijać przez 3 minuty, aż masa zbieleje i będzie puszysta. Mieszając trzepaczka, połączyć ze 100 ml gorącego mleka (ja nie łączyłam z mlekiem, tylko ubite żółtka dodałam bezpośrednio do mleka).
      Wlać do rondelka z pozostałym mlekiem i mieszając, na wolnym ogniu, doprowadzić do wrzenia.
      Gdy krem zgęstnieje, przelać do miski. Miskę wstawić do większego naczynia napełnionego kostkami lodu. Gdy krem ostygnie do temperatury 50 stopni, dodać masło i mieszać, aż krem wchłonie masło i będzie gładki.

      Gdy krem wystygnie wypełnić nim ciasto. Schłodzić (kilka godzin lub całą noc). Przed podaniem ułożyć przepołowione truskawki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z creme patissiere i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 23 czerwca 2012 17:33
  • wtorek, 19 czerwca 2012
    • Chleb pszenny z rodzynkami

      Chleb pszenny z rodzynkami

      Ostatnio zawiesiłam moją domową piekarnię, nie piekę żadnych chlebów, sporadycznie jakieś bułki. Nie mam ostatnio chęci, kilka nieudanych wypieków mnie zniechęciło. Zresztą trudno stać przy piekarniku gdy panują tak tropikalne temperatury. Ten chleb upiekłam już dosyć dawno i do tej pory czekał sobie cierpliwie na publikacje. Przepis Liski.

       

      Chleb pszenny z rodzynkami

      Zaczyn:

      • 100 g mąki pszennej chlebowej
      • 130 g wody
      • 10 g zakwasu żytniego

      Ciasto właściwe:

      • 480 g mąki pszennej
      • 160 g mąki pszennej razowej
      • 400 g wody
      • 18 g soli
      • 6 g świeżych drożdży

      Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 - 16 godzin.
      Następnie dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto - powinno być gładkie. Przy pomocy miksera zajmie to ok. 8 minut.
      Przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 1 - 2 godziny (w tym przepisie jest niewiele drożdży, więc ciasto będzie rosło w zależności od temperatury, w której wyrasta).
      Do wyrośniętego ciasta dodać 100 g rodzynek, uprzednio namoczonych na pół godziny w ciepłej wodzie i dokładnie odsączonych.
      Wgnieść rodzynki w ciasto, następnie podzielić ciasto na 2 części i z każdej uformować okrągły bochenek.
      Bochenki przełożyć do koszyków do wyrastania dokładnie oprószonych mąką.
      Przykryć ściereczką, odstawić na ok. godzinę aż wyraźnie urosną.
      Piekarnik z kamieniem do pieczenia nagrzać do 230°C.
      Przełożyć na kamień wyrośnięte bochenki, spryskać piekarnik wodą i piec 10 minut.
      Zmniejszyć temperaturę do 210°C i dopiekać kolejne 20 - 30 minut, aż chleby będą rumiane.
      Ostudzić na metalowej kratce.

      Chleb pszenny z rodzynkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pszenny z rodzynkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 czerwca 2012 14:31
  • czwartek, 14 czerwca 2012
    • Rolada z truskawkami

      Rolada z truskawkami

      W sezonie truskawkowym najbardziej mam ochotę na proste, lekkie desery.  Na początku jem same truskawki, w najprostszej i najlepszej postaci, potem truskawki z jogurtem greckim lub bitą śmietaną i dopiero po tym okresie zaczynam przygotowywać desery lub lekkie ciasta z tymi owocami, takie jak ta rolada. Biszkopt i delikatny krem z truskawkami. Proste i lekkie ciasto na lato.

       

      Rolada z truskawkami

      Biszkopt:

      • ¾ szklanki mąki
      • ½ szklanki cukru
      • 4 jajka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa z truskawkami:

      • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
      • 100 g białej czekolady
      • 1 łyżeczka żelatyny
      • 250 g truskawek

      Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć cukrem na puszystą masę, delikatnie (łyżką) połączyć z pianą, a potem z dosypywaną stopniową mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Otrzymane ciasto biszkoptowe wylać na dużą blachę (załączoną do piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.

      Piec ok. 15 minut w temperaturze 170°C. Upieczone, ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem i przełożyć na ściereczkę (tak, aby papier do pieczenia znajdował się na górze). Następnie ściągnąć papier i zwinąć ściśle roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ściereczkę i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować masę.

      Czekoladę rozpuścić na parze, wystudzić. Serek waniliowy (ocieplony do temperatury pokojowej) zmiksować z wystudzoną czekoladą. Dodać żelatynę, wcześniej namoczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Truskawki drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotową masę schłodzić w lodówce.

      Wystudzony biszkopt rozwinąć, wyłożyć i równomierni rozprowadzić masę, ponownie zwinąć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 czerwca 2012 00:59
  • poniedziałek, 11 czerwca 2012
    • Jogurtowy placek z rabarbarem

      Jogurtowy placek z rabarbarem

       Bardzo lubię takie proste, domowe ciasta, których przygotowanie zajmuje chwilę. Wydaje mi się, że rabarbar bardzo do nich pasuje, chociaż oczywiście można użyć dowolnych owoców. Przepis zapożyczyłam z blogu Pieprz czy Wanilia, dodałam tylko mniej cukru, a mimo to ciasto nadal było słodkie.

       

      Jogurtowy placek z rabarbarem

      • 5 jaj
      • 400g cukru (zmniejszyłam ilość do 350 g)
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 200 ml oleju roślinnego
      • 220 g jogurtu naturalnego (dałam gęsty, typu „grecki”)
      • 500 g mąki
      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • ok. 500 g rabarbaru
      • 2 łyżki cukru brązowego
      • ok. 50 g płatków migdałowych

      Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Dużą blaszkę (ok. 35 x 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
      Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na kawałki ok. 1 - 1,5 cm grubości. Posypać 2 łyżkami cukru – wymieszać.
      Mąkę przesiać do oddzielnej miski wraz z proszkiem do pieczenia.
      Oddzielić żółtka jaj od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
      Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno olej roślinny, jogurt, oraz ekstrakt waniliowy.
      Ciągle ucierając – dodawać po trochę mąki.
      Na koniec włożyć całą pianę i bardzo delikatnie wymieszać masę (najlepiej ręcznie łopatką silikonową).
      Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę, Na wierzchu rozłożyć rabarbar. Posypać migdałami w płatkach.
      Piec ok. 45 - 50 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło – przykryć z wierzch folią aluminiową.
      Patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy.
      Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

      Jogurtowy placek z rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jogurtowy placek z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 czerwca 2012 00:05

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>