Wpisy

  • niedziela, 26 czerwca 2011
    • Crusty Hard Rolls

      Crusty Hard Rolls

      Pyszne, proste bułeczki pochodzące ze zbioru Tatter. Natknęłam się na nie szukając przepisu na bułki niezawierające mleka. Żałuję tylko, że nie udało mi się takie fajne szerokie nacięcie jak u Tatter, ale nie narzekam, smaku to nie ujmuje. Polecam tym którzy szukają prostego, łatwego w przygotowaniu pieczywa, które będzie pasować zarówno do wędlin jak i do dżemów.

       

      Crusty Hard Rolls (20 sztuk)

      • 780 g mąki pszennej
      • 500 g letniej wody
      • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
      • 1 łyżka cukru
      • 2 łyżeczki soli

      Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na godzinę.

      Gotowe ciasto podzielić na 20 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.

      Piec w temperaturze 220ºC przez 25 minut. Wystudzić na kratce.

      Crusty Hard Rolls

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Crusty Hard Rolls”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 czerwca 2011 19:17
  • czwartek, 23 czerwca 2011
    • Baba drożdżowa z czekoladą

      Baba drożdżowa z czekoladą

      Kolejny wypiek jeszcze z Wielkanocy który czekał cierpliwie na swoją kolej. Drożdżową babę piekę tylko raz w roku, na to święto właśnie. Ta jest o tyle oryginalna, że dwukolorowa, bardzo efektowna no i czekoladowa. Bardzo ładnie prezentowała się na wielkanocnym stole. Przepis Elki z cincin.

       

      Baba drożdżowa z czekoladą

      •  250 ml ciepłego mleka
      • 40 g świeżych drożdży
      • 100 g masła
      • 600 g mąki + 50 g na czekoladową warstwę
      • 140 g cukru
      • 6 żółtek
      • 2 jajka
      • szczypta soli
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 200 g gorzkiej czekolady
      • 2 łyżki masła dla posmarowania formy
      • 2 łyżki brązowego cukru dla posypania formy
      • 2 łyżki płatków migdałowych do posypania formy

      Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Pozostawić na 15 minut,. Rozpuścić masło (z wyjątkiem tego, do formy) i zamiesić ciasto ze wszystkich produktów (z wyjątkiem mąki dla warstwy czekoladowej, czekolady, i produktów dla formy). Podzielić ciasto na dwie części – większą i mniejszą.

      Rozpuszczoną ale nie gorącą czekoladę wlać do większej części, dodać mąkę. Zagnieść ciasto. Utworzyć dwie kule i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, jeszcze raz wymiesić i pozostawić na kolejne 30 do 40 minut.

      Kule rozwałkować na równiej wielkości prostokąty i zwinąć w rulonik. Formę wysmarować obficie masłem, wysypać brązowym cukrem i płatkami, umieścić w formie, a następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

      Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut. sprawdzić drewnianym patyczkiem. Studzić 5 - 7 minut w formie, następnie wyjąć.


      Baba drożdżowa z czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Baba drożdżowa z czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 czerwca 2011 19:48
  • wtorek, 21 czerwca 2011
    • Sernik krakowski

      Sernik krakowski

      Dzisiejszy sernik to mój wielkanocny wypiek, więc na publikację czekał długo, jednak musiał się doczekać, bo to jeden z najlepszych serników jakie piekłam. Tych którzy jeszcze go nie próbowali serdecznie namawiam do jego upieczenia. Jest to typowo polski sernik, na tłustym twarogu, ciężki, grudkowaty, konkretny. Ja takie właśnie lubię najbardziej. Do tego typu serników warto kupić dobrej jakości tłusty twaróg i samemu zmielić go trzykrotnie, lub przetrzeć przez sitko. Przepis Pierre'a Herme znaleziony u Liski.

       

      Sernik krakowski

      Spód:

      • 250 g mąki
      • 125 g cukru pudru
      • ziarenka z 1 laski wanilii (lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
      • 125 g masła
      • 1 jajko

      Masa serwa:

      • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
      • 8 jajek, osobno białka i żółtka
      • 100 g miękkiego masła
      • 250 g cukru pudru
      • 3 łyżki cukru waniliowego
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 100 g rodzynek (ważne, by były to małe rodzynki bez pestek)
      • 1 żółtko, roztrzepane
      • lukier (zrobiłam go ze 150 g cukru pudru połączonego z sokiem wyciśniętym z ok. 1/2 cytryny)

      Ze składników podanych na kruchy spód szybko zagnieść ciasto (można mikserem, ale wówczas należy miksować tylko do momentu, aż składniki zaczną się sklejać. Zbyt długo wyrabiane ciasto kruche, po upieczeniu jest twarde). Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 - 40 minut.

      Następnie 2/3 - 3/4 ciasta (ta ilość zależy od tego, ile chcemy zostawić na paski ozdabiające wierzch sernika) rozwałkować na prostokąt, którym wyłożyć dno formy wysmarowanej masłem i lekko wysypanej bułką tartą (autor nie podaje wielkości, użyłam prostokątnej formy o wymiarach 26 x 30 cm). Resztę ciasta zawinąć w folię i schować do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Spód ciasta ponakłuwać, wstawić do piekarnika i podpiec 15 minut.

      W tym czasie przygotować masę serową. Masło włożyć do dużej miski, dodać 200 g cukru i cukru waniliowego i ucierać na krem. Kiedy masa będzie jasna, dodawać po 1 żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Ucierać tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

      Białka ubić w drugiej misce na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru pudru. Do masy dodać rodzynki i mąkę ziemniaczaną (jeśli jej używamy). Następnie powolnym, ale zdecydowanym ruchem wmieszać pianę z białek. Masę wlać na podpieczony spód.

      Z reszty ciasta formować wałeczki i układać je na wierzchu sernika tworząc kratkę. Posmarować kratkę żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec 50 - 60 minut. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi ostygnąć. Ten sernik, jeśli jest dobrze zrobiony i upieczony, nie powinien opaść. Po ostudzeniu, kiedy sernik będzie zimny, polukrować. Najlepiej kroić go następnego dnia.

      Sernik krakowski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik krakowski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 czerwca 2011 23:16
  • niedziela, 19 czerwca 2011
    • Ciasto z truskawkami

      Ciasto z truskawkami

      Ciągle trwa jeszcze czerwiec,więc wydawać by się mogło, że sezon truskawkowy jest w pełni. Jednak wczoraj przeszłam się po targu i spotkałam je tylko w jednym miejscu, mam nadzieję, że to tylko chwilowy przestój i truskawki jeszcze na chwilę się pojawią. A dzisiaj ciasto oczywiście truskawkowe, można do niego użyć mrożonych owoców, w sezonie warto oczywiści wykorzystać świeże. Przepis z gazetki „Przyślij przepis”.

       

      Ciasto z truskawkami

      Biszkopt:

      • 4 jajka
      • ½ szklanki cukru
      • ½ szklanki mąki
      • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa:

      • ½ kg truskawek (mogą być mrożone)
      • 300 g truskawkowego serka homogenizowanego
      • 4 opakowania galaretki truskawkowej
      • opakowanie okrągłych biszkoptów

      Białka ubić. Ciągle ubijając dodawać kolejno: cukier, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 31 x 23 cm i piec ok 40 minut w 180°C.

      Rozpuścić dwie galaretki według instrukcji na opakowaniu. Truskawki zmiksować (najlepiej blenderem) z serkami homogenizowanymi, a następnie dodać tężejącą galaretkę, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na biszkopt i schłodzić.

      Rozpuścić pozostałe galaretki. Na masę wyłożyć biszkopty i zalać tężejącymi galaretkami. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 czerwca 2011 17:48
  • sobota, 18 czerwca 2011
    • Ciasto na maślance z rabarbarem

      Ciasto na maślance z rabarbarem

      Z opóźnieniem, jak to u mnie bywa ostatnio zawsze, ale dodaję ciast jeszcze z sezonu rabarbarowego, który niestety chyba się już skończył. Klasyczne maślankowe ciasto z przepisu Tobiatki z cincin. 41 stron pochwał mówi samo za siebie, kto jeszcze nie piekł temu serdecznie polecam. Oczywiście zamiast rabarbaru można użyć innych owoców świeżych, mrożonych lub z kompotu. Bardzo proste, szybkie, niewymagające nawet miksera ciasto, a produkty są zawsze dostępne w domu, nic tylko piec.

       

      Ciasto na maślance z rabarbarem

      • 1 szklanka maślanki
      • 1 szklanka cukru
      • 2,5 szklanki mąki
      • 3 jajka 
      • 1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
      • 0,5 szklanki oleju
      • 1 cukier waniliowy
      • pół kg rabarbaru

      Kruszonka:

      • 185 g mąki
      • 100 g cukru
      • 1/2 kostki masła
      • cukier waniliowy

      Wszystkie składniki, oprócz owców, wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę (u mnie blacha wymiarach 21 x 31 cm wyłożona papierem do pieczenia). Na wierzch wyłożyć rabarbar pokrojony w niewielkie kawałki.

      Posypać kruszonką (do roztopionego, gorącego masła dodać resztę składników i dobrze wymieszać).

      Piec ok. 30 - 35 min w temperaturze 175°C (u mnie ok. godziny).

      Ciasto na maślance z rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto na maślance z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 18 czerwca 2011 19:34

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>