Wpisy

  • sobota, 18 maja 2013
    • Ciasto intensywnie cytrynowe

      Ciasto intensywnie cytrynowe

      Bardzo proste i intensywnie cytrynowe ciast (5 cytryn robi swoje). Bardzo lubię cytrusowe smaki, więc pod tym względem jestem bardzo wymagająca, ale muszę przyznać, że to ciasto jest jednym z najlepszych jakie jadłam w tym gatunku. Jest intensywne, słodko - kwaśne, wilgotne, z chrupiącą posypką, naprawdę wciągające, szczerze polecam. Przepis z cincin.

       

      Ciasto intensywnie cytrynowe

      • 2 szklanki mąki
      • 2 szklanki cukru 
      • 3 jaja 
      • 250 g masła
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 5 cytryn

      Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok (cytryny należy zetrzeć delikatnie, bez białego albedo). Do masła dodać szklankę cukru, jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować.

      Wyłożyć ciasto do kwadratowej formy o boku ok. 20 cm i piec w temperaturze 175° C na złoty kolor (u mnie ok. 1 godziny). Upieczone wyjąć i gorące ponakłuwać mocno widelcem, posypać resztą cukru wymieszaną z otartą skórką i równo nasączyć sokiem. Kroić po ostygnięciu.

      Ciasto intensywnie cytrynowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto intensywnie cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 18 maja 2013 18:48
  • poniedziałek, 06 maja 2013
    • Tarta Tatin

      Tarta Tain

      Szybka i bardzo pyszna klasyka wypieków. Tutaj kilka słów o historii, powiem tylko tyle, że warto spróbować. Przepis od Cudawianki. Zaczyna się wiosna, czas rabarbarów i truskawek, a ja narazie wolę jesienne jabłka ;).

       

      Tarta Tatin

      Ciasto:

      • 100 g zimnego masła
      • 50 g cukru pudru
      • 1 jajko
      • 225 g mąki pszennej
      • szczypta soli

      Farsz:

      • 75 g masła
      • 240 g cukru
      • 6 słodkich jabłek (średniej wielkości)
      • 1 łyżeczka cynamonu

      Ciasto wyrobić ręcznie jak na kruche lub w malakserze. Miksować najpierw cukier puder z masłem pokrojonym w kostkę. Następnie dodać jajko i zmiksować. Dodać szczyptę soli i mąkę. Zmiksować po raz ostatni.
      Ulepić kulę, owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
      Jabłka obrać, przekroić na pół, następnie każdą z połówek przekroić na 3 części, pozbywając się przy tym ogryzki.
      Na patelnię włożyć pokrojone masło i wsypać cukier. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu około 5 minut. Wrzucić przygotowane jabłka i wsypać cynamon. Dusić razem od czasu do czasu mieszając, około 15 - 20 minut. Powinny w tym czasie się zezłocić. Lekko ostudzić.
      Ciasto wyjąć z lodówki na 5 minut przed wałkowaniem. Rozwałkować między dwiema foliami lub podsypując lekko mąką na okrąg trochę większy niż forma na tartę.
      Gotowe jabłka przełożyć delikatnie na formę, polać płynem z patelni Następnie na farsz nałożyć rozwałkowane ciasto, wcisnąć w boki.
      Piec przez 20 - 30 minut w 180°C, do zarumienienia się ciasta.
      Wyjąć z piekarnika. Na formę położyć talerz, który następnie odwrócić tak, żeby farsz był na górze, a ciasto na dole.

      Tarta Tain

       

      Tarta Tain

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta Tatin”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 maja 2013 18:13
  • środa, 01 maja 2013
    • Szarlotka mamy

      Szarlotka mamy

      Dzisiaj wpis specjalny, na gościnnych występach na moim bogu występuje mama. Przepis, wykonanie, a nawet zdjęcia są jej wkładem w ten blog. Zaskoczyła mnie bardzo mówiąc, że zrobiła zdjęcia szarlotki i jeżeli będę chciała to mogę wstawić je na bloga. Jakże mogłabym odmówić ;). To taka kontynuacja rodzinnego szarlotkowania, przypominam o wcześniejszej szarlotce babci i obiecuję, że następna będzie zrobiona własnoręcznie przeze mnie :).

       

      Szarlotka mamy

      Ciasto:

      • 3 szklanki mąki
      • 250 g  margaryny
      • 3 jaja
      • 1 opakowania cukru waniliowego
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Jabłka:

      • 1 kg jabłek
      • 1 1/2 szklanki cukru
      • 2 opakowania galaretki cytrynowej

      Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną i połączyć z jajkami, dokładnie zagnieść aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na pół. Jedną część schłodzić przez pół godziny w lodówce, drugą zamrozić.

      Jabłka umyć, obrać i pokroić na niewielkie części. Następnie zasypać cukrem i uprażyć aż do rozpadnięcia się jabłek. Owoce zdjąć z ognia, dodać galaretki i dokładnie wymieszać.

      Blaszkę o wymiarze ok. 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć schłodzoną połową ciasta. Wyłożyć masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć zamrożoną połową ciasta (na tarce o dużych oczkach).

      Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C.

      Szarlotka mamy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka mamy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 01 maja 2013 17:54

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>