Wpisy

  • wtorek, 15 maja 2012
    • Ciasto cappuccino

      Ciasto cappuccino

      Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie mleka w proszku. Pyszne, lekkie ciasto na biszkopcie, idealne do kawy. Takie ciasto cappuccino z mlekiem w proszku i biszkoptami jadło pewnie wielu z Was, ja przedstawiam swoją wersję.

       

      Ciasto cappuccino

      Biszkopt (przepis od Dorotus):

      • 4 jajka
      • 2/3 szklanki cukru
      • 2/3 szklanki mąki pszennej
      • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

      Masa:

      • 2 jajka
      • 3 żółtka
      • 100 g masła
      • 3 serki homogenizowane (łącznie ok. 450 g; najlepiej gęste np. Danio)
      • 2/3 szklanki cukru
      • 1,5 szklanki mleka w proszku

      Dodatkowo:

      • 5 łyżek cappuccino
      • 3 łyżki koniaku
      • 1 łyżka kakao
      • opakowanie biszkoptów

      Najpierw upiec biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

      .

      .

      .

      dalszą część przepisu przeczytasz na moim nowym blogu Strefa Wypieków

       

       

      Ciasto cappuccino

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto cappuccino”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 maja 2012 21:07
  • czwartek, 10 maja 2012
    • Babka kajmakowa

      Babka kajmakowa

      Wstyd się przyznać, ale ta babka czeka na pokazanie aż od świąt. Była ozdobą na wielkanocnym stole. Kajmakowa słodycz równoważona jest sokiem cytrynowym, dzięki temu babka nie jest za słodka ani mdła. Polecam, przepis Cukrowej Wróżki.

       

      Babka kajmakowa

      • 5 jajek
      • 180 g mąki pszennej
      • 100 g mąki ziemniaczanej
      • łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 3 łyżki cukru
      • 300 g masy kajmakowej
      • 100 g masła
      • szczypta soli
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • sok z 1 cytryny

      Polewa:

      • 100 g masy kajmakowej
      • 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • garść płatków migdałowych

      Masę kajmakową podgrzewamy z masłem na małym ogniu, żeby wszystko się stopiło i połączyło.

      Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Dodajemy żółtka, wanilię  i sok z cytryny. Chwilkę ucieramy. Następnie całość mieszamy łopatką - powoli dolewamy masę kajmakowo - maślaną i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy do powstania gładkiego ciasta. Przekładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej lekko mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut w 180°C.

      Polewa: masę kajmakową podgrzać z mlekiem i wanilią i jeszcze ciepłą polać babkę. Posypać migdałami.

      Babka kajmakowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Babka kajmakowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 maja 2012 08:58

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>