Wpisy

  • piątek, 20 maja 2011
    • Razowe ciasto bananowe

      Razowe ciasto bananowe

      Pyszne, bogate w smaku, wilgotne, lekko piernikowe ciasto. Lubię takie keksówkowe ciasta, są przeważnie szybkie w przygotowaniu, łatwo podzielne. To wyróżnia się naprawdę ciekawym smakiem, ale to nie dziwi patrząc na listę składników, która jest naprawdę aromatyczna i smakowita. Serdecznie polecam. Przepis Asi z Kwestii Smaku.

       

      Razowe ciasto bananowe

      • 1 szklanka mąki pszennej razowe
      • 3/4 szklanki mąki żytniej razowej 
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1 łyżeczka sody 
      • 1 łyżeczka cynamonu (+ po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków) 
      • 1/4 szklanki brązowego cukru 
      • 100 g posiekanej czekolady
      • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
      • 2 jajka 
      • 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
      • 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego 
      • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć) 
      • 3 banany (około 500 g)

      Piekarnik nagrzać do 165°C. Obydwie mąki przesiać do dużej miski i dodać wszystko co pozostało na sitku (otręby). Dodać sól, sodę, cynamon, gałkę, kardamon i goździki. Wymieszać, dodać cukier, posiekaną czekoladę, orzechy i znów wymieszać.

      Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę, miód, jogurt i ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą na jednolitą masę, następnie dodać banany i wymieszać łyżką. Połączyć delikatnie łyżką z suchymi składnikami z drugiej miski.

      Masę wyłożyć do przygotowanej formy keksowej i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową kratkę. Piec przez 55 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez 15 minut, następnie wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce. Pokroić po około 30 minutach, gdy trochę ostygnie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Razowe ciasto bananowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 20 maja 2011 20:10
  • niedziela, 01 maja 2011
    • Chleb żytni ze śliwką

      Chleb żytni ze śliwką

      Pyszny, całkowicie żytni chleb ze śliwką. Bardzo lepki, ciężki, konkretny, a przy tym bardzo smaczny. Ostatnio wszystkie chleby jakie piekę są żytnie, chyba takie jednak najbardziej lubię. Upiekłam go przed samymi świętami, znalazł się na naszym wielkanocnym stole i dzięki niemu usłyszałam wiele pochwał, a wujek zażyczył sobie przepis. Był pieczony w ramach Weekendowej Piekarni, dziękuję za pyszny przepis.

       

      Chleb żytni ze śliwką

      Składniki zaczynu:

      • 340 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8 - 12 godzin wcześniej)
      • 200 g ciepłej wody
      • 420 g mąki żytniej typ 720

      Składniki ciasta chlebowego:

      • 960 g zaczynu jw.
      • 120 g mąki żytniej typ 2000
      • 450 g mąki żytniej typ 720
      • 480 g ciepłej wody
      • 40 g cukru 
      • 20 g soli morskiej
      • 150 g śliwki kalifornijskiej

      Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce 23°C na 10 godzin, na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5 - 6 godzin. Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.
      Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami foremek (2 keksówki) i ponownie dać mu podrosnąć, kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230°C, chleb spryskać wodą i wstawić do naparowanego piekarnika, piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumieni można przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb żytni ze śliwką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 maja 2011 13:48

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>