Wpisy

  • środa, 09 kwietnia 2014
    • Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Najlepszy mazurek jaki jadłam. Delikatny, nie za słodki, kruchy, idealny. Lekko kwaśne wiśnie, chrupiące płatki migdałowe i czekolada to naprawdę ciekawe połączenie. Przepis znalazłam u Pieczarki Mysi.

       

      Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Składniki na ciasto:

      • 250 g mąki
      • 100 g zimnego masła
      • 50 g cukru pudru
      • żółtko
      • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
      • 2 łyżki wody

       

      Składniki na masę:

      • 450 g mrożonych wiśni
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3,5 łyżeczki żelatyny
      • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
      • 50 g płatków migdałowych
      • 100 g mlecznej czekolady
      • do ozdoby migdały (u mnie orzechy laskowe) w czekoladzie

       

      Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtko, aromat i wodę. Szybko zagnieść ciasto.

      Kwadratową formę o wymiarach 24 x 24cm lub 25 x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wyłożyć blaszkę ciastem, robiąc małą krawędź, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.

      Schłodzone ciasto nakryć papierem i wysypać na wierzch suchy ryż lub ceramiczne kuleczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200oC na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć ryż oraz papier i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

      Do rondelka włożyć wiśnie i wsypać cukier. Podgrzewać, aż wiśnie puszczą sok i masa stanie się gorąca, ale nie gotować, zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z powrotem do wiśni, dokładnie wymieszać. Dodać aromat migdałowy, wymieszać.

      Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć, równomiernie rozprowadzić ją na wystudzonym cieście. Posypać płatkami migdałowymi.

      Czekoladę mleczną roztopić na parze. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć brzeg woreczka i robiąc paseczki, rozprowadzić ją po mazurku. Ozdobić migdałami w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.

      Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek z wiśniami i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 09 kwietnia 2014 21:57

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>