Wpisy

  • poniedziałek, 22 kwietnia 2013
    • Rolada czekoladowo - kawowa

      Rolada czekoladowo - kawowa

      To jest drugie podejście do tej rolady, na szczęście zakończone sukcesem. Bardzo nie lubię jak coś mi się nie udaje (a kto lubi?), więc pierwsza wersja spowodowała u mnie wybuch złości – bo ciasto za twarde, bo krem za rzadki… Podczas przygotowania tej, ulepszonej wersji, rzuciłam w kąt wszystkie przepisy i zaufałam intuicji. Udało się. Biszkopt jest puszysty, a masa zwarta. Ta wersja nadaje się do powtarzania, polecam.

       

      Rolada czekoladowo – kawowa

      Kakaowy biszkopt:

      • 4 jajka
      • ½ szklanki mąki
      • ¼ szklanki kakao
      • ½ szklanki cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Kawowy krem:

      • 300 ml śmietany kremówki
      • 2 łyżki cukru
      • 1 łyżka żelatyny
      • 2 łyżeczki kawy

      Polewa czekoladowa:

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 30 g masła

      Kremówkę i cukier pogrzać w rondelku (śmietana ma być gorąca, ale nie wrzeć), zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w łyżce wody i zostawić do napęcznienia. Gotową żelatynę rozpuścić z jeszcze gorącej śmietance. Wystudzić i schłodzić, tak aby masa całkowicie stężała.

      Białka ubić z połową cukru na sztywną masę. Żółtka z drugą połową cukru zmiksować na puszysty krem. Białka i żółtka delikatnie połączyć. Mąką, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do jajecznej masy. Delikatnie wymieszać (ręcznie lub na najniższych obrotach miksera).

      Ciasto wylać na dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia). Piec ok. 15 minut w temperaturze 175°C.

      Czystą ściereczkę delikatnie obsypać cukrem pudrem (lub mieszanką cukru pudru i kakao). Upieczony biszkopt przełożyć górą na ściereczkę, odkleić papier i jeszcze gorące ciasto delikatnie zrolować. Zostawić do ostygnięcia.

      W tym czasie powrócić do przygotowania kremu. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Stężałą masę dokładnie zmiksować (tak, albo powstał gładki krem) i połączyć z kawą.

      Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować masą i ponownie zwinąć. Czekoladę rozpuścić z masłem, polać nią roladę. Całość schłodzić.

      Rolada czekoladowo - kawowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada czekoladowo - kawowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 kwietnia 2013 20:25
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
    • Pleciona bułka maślana

      Pleciona bułka maślana

      Bardzo lubię delikatne drożdżowe ciasto na słodko. Wszelkiego rodzaju chałki, plecionki, słodkie bułki mogłabym jeść codziennie (gdyby nie ich zgubny wpływ na moją figurę). Dzisiaj przedstawiam przepis na bułkę od której można się uzależnić: lekka, wciągająca i z dużą ilością kruszonki. Przepis z forum cincin.

       

      Pleciona bułka maślana

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 25 g świeżych drożdży 
      • 3/4 szklanki mleka 
      • 1 jajko 
      • 1 żółtko 
      • 100 g masła 
      • 1/4 szklanki cukru 
      • szczypta soli

      Do posmarowania:

      • 1 białko

      Kruszonka:

      • 1/4 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżki cukru 
      • 25 g masła

      Świeże drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową mleka, odstawić.

      Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.

      Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić. Podzielić na trzy części, uformować wałki i spleść z nich warkocz. Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia.

      Zagnieść składniki kruszonki, aby miała nieco grudkowatą konsystencję. Posmarować bułkę lekko roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką.

      Piec 30 minut w temperaturze 190°C.


      Pleciona bułka maślana

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pleciona bułka maślana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 kwietnia 2013 22:18
  • czwartek, 04 kwietnia 2013
    • Pascha

      Pascha

      Pascha z przepisu Agnieszki Kręglickiej jest rodzajem rodzajem gotowanego sernika na zimno i najpyszniejszym deserem świata. Nieważne czy w formie sernika z galaretką, czy paschy zawsze smakuje tak samo pysznie. U mnie była hitem Wielkanocnego stołu, polecam nie tylko na święta.

       

      Pascha

      • 2 litry mleka (najlepiej 3,2%)
      • laska wanilii
      • 500 ml kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
      • 6 jaj
      • 250 g miękkiego masła
      • 3/4 szklanki cukru pudru
      • bakalie

      Bakalie namoczyć (ja namaczam w wodzie i rumie), jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno.
      Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.
      Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki.
      Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem.
      Dodać bakalie do masy.
      Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pascha”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 kwietnia 2013 22:23

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>