Wpisy

  • czwartek, 19 kwietnia 2012
    • Ciasteczka imbirowe

      Ciasteczka imbirowe

      Chyba najlepsze ciastka jakie upiekłam. Z wierzchu chrupiące, a w środku ciągnące się, takie lubię najbardziej. Ostre od imbiru i delikatne od posmaku pomarańczy. Jestem zdziwiona jak te dwa składniki się fajnie uzupełniają. Są pyszne, zjadłam ich mnóstwo i na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis z bloga Kalejdoskop kulinarny.

       

      Ciasteczka imbirowe (ok. 50 sztuk)

      • 350 g maki pszennej
      • 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 szczypta soli
      • 225 g cukru
      • 1 łyżka imbiru w proszku
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 125 g masła 
      • 90 g melasy
      • 1 jajko, rozkłócone
      • 1 łyżeczka skorki pomarańczowej

      Piekarnik rozgrzać do temp. 160°C. Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
      Make wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, mielony imbir i sodę oczyszczona. Masło włożyć do rondelka, dodać melasę, podgrzewać na małym ogniu, aż masło sie rozpuści. Zdjąć z palnika, lekko wystudzić, wlać do suchych składników. Następnie dodać rozkłócone jajko i skórkę pomarańczowa. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować ok. 50 małych kuleczek.
      Układać kuleczki na blasze zachowując odstępy (ciastka bardzo rosną), lekko rozpłaszczyć palcami (lub wypukła strona łyżki).
      Wstawić blachę do piekarnika. Piec ciasteczka przez 15 - 20 minut. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika, chwilkę zostawić na blasze a następnie delikatnie przenieść na kuchenna kratkę i zostawić do wystygnięcia. Podobnie upiec kolejna porcje ciasteczek (aż do wyczerpania składników).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka imbirowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2012 17:22
  • piątek, 06 kwietnia 2012
    • Mazurek kajmakowo - czekoladowy

      Mazurek kajmakowo - czekoladowy

      Do Wielkanocy coraz mniej czasu, tym którzy nie mają jeszcze pomysłu na mazurka polecam ten prosty i pyszny mazurek kajmakowo – czekoladowy. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, właściwie robi się sam.

       

      Mazurek kajmakowo – czekoladowy

      Kruche ciasto:

      • 200 g mąki
      • 80 g masła
      • 40 g cukru pudu
      • 1 jajko

      Masa:

      • 1 puszka gotowe masy kajmakowej (400 g)
      • 200 g gorzkiej czekolady
      • płatki migdałowe

      Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, całość posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto (nie dłużej niż do dokładnego połączenia składników). Schłodzić w lodówce przez godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o wymiarach 21 x 31 cm wyłożonej papierem d pieczenia. Z resztek ciasta można zrobić ranty. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec 20 minut w temperaturze 200°C.

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić. Masę kajmakową zmiksować z czekoladą, następnie wyłożyć ją na kruchy spód. Posypać płatkami migdałowymi (można je wcześniej podprażyć).

      Mazurek kajmakowo - czekoladowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek kajmakowo - czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 06 kwietnia 2012 14:17

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>