Wpisy

  • sobota, 23 kwietnia 2011
    • Sernik z trzema czekoladami

      Sernik z trzema czekoladami

      Pyszny, bardzo czekoladowy i bardzo... wytrawny sernik. Cała jego słodycz zawarta była w czekoladach, zapomniałam bowiem dodać cukru :). Najpierw byłam przekonana, że przez to będzie niezjadliwy, lecz po spróbowaniu zmieniłam zdanie. Dzięki temu, że nie jest słodki można rozsmakować się w jego czekoladowym smaku. Jest bardzo kremowy i atrakcyjny wizualnie. Przepis AgusiH.

      Z okazji świąt Wielkanocnych życzę wszystkim Wam dużo miłości, radości, ciepła i czasu spędzonego w gronie najbliższych! Za wszystkie życzenia dziękuję :).

       

      Sernik z trzema czekoladami

      Spód:

      • 150 g czekoladowych herbatników
      • 50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła

      Masa serowa:

      • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
      • 150 g cukru (można dodać mniej, lub całkowicie pominąć)
      • 25 g (ok. 3 łyżek) mąki ziemniaczanej
      • 4 jajka
      • 150 ml kwaśnej śmietany
      • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
      • 100 g ciemnej czekolady
      • 100 g mlecznej czekolady
      • 100 g białej czekolady
      • 4 łyżki śmietany kremówki

      Spód:
      Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Ciastka miksujemy z masłem w malakserze. Wykładamy otrzymaną masą spód tortownicy (można dla pewności, że nic nie przecieknie, wyłożyć ją wcześniej folią aluminiową), ubijając ją dnem szklanki. Podpiekamy przez 10 - 12 minut.

      Masa serowa:
      Ser miksujemy z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodajemy pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietan i ekstrakt waniliowy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

      Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. W 3 większych miseczkach roztapiamy 3 rodzaje czekolad z dodatkiem śmietanki (śmietanka i czekolada muszą się znaleźć w miseczce jednocześnie, nie można dodawać śmietanki do rozpuszczonej czekolady, bo ta ostatnia się zważy), zaczynając od białej, potem mlecznej i na końcu czarnej. Do białej i mlecznej dodajemy po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki.

      Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodajemy ok. 1/3 masy serowej (mniej więcej ok. 500 g masy serowej na każdą porcję) i intensywnie mieszamy trzepaczką do piany aż do połączenia składników. Początkowo może się wydawać, że skończymy z grudkami czekolady w masie, ale w miarę mieszania wszystkie znikają.

      Na wystudzony spód wlewamy białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nakładamy masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzamy masę z ciemnej czekolady.

      Pieczemy przez 15 minut w 180ºC, a następnie przez 1 godz - 1 godz 15 minut w 160ºC. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Zostawiamy sernik do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku. Zostawiamy na noc w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z trzema czekoladami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 23 kwietnia 2011 00:03
  • czwartek, 21 kwietnia 2011
    • Tarta serowo - jagodowa

      Tarta serowo - jagodowa

      Kolejny powrót po przerwie. Ciężko mi się zmobilizować.

      Najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam. Połączenie jagód i białego sera to połączenie idealne. Najlepiej upiec od razu podwójną porcję. Przepis znaleziony u Cudawianki.

       

      Tarta serowo – jagodowa

      Ciasto:

      • 130 g mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 56 g masła
      • 100 g cukru
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 80 ml mleka
      • 240 g jagód

      Masa serowa:

      • 227g serka na serniki (trzykrotnie zmielony)
      • 50g cukru
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 1 łyżka startej skórki z cytryny
      • 1 łyżka mąki pszennej

      Kruszonka:

      • 45 g mąki pszennej
      • 65 g cukru
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 56 g masła

      Składniki na ciasto, takie jak: mleko, masło, jajko - wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.

      Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i cynamon. Masło pokroić na małe kawałki. Rozdrabniać je palcami z suchymi składnikami do uzyskania kruszonki, odstawić.
      Przygotować masę serową: w misce ukręcić mikserem ser, następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować ponownie, odstawić.
      Przygotować ciasto: miękkie masło zmiksować na puch. Stopniowo dodawać cukier i miksować razem. Następnie wbić jajko i wlać ekstrakt, ponownie zmiksować. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem i szczyptą soli. Wsypywać suche składniki na przemian wlewając mleko i miksować mikserem. Formę na tartę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć przygotowanym ukręconym ciastem. Na to rozsmarować masę serową, posypać owocami, na koniec posypać kruszonką.
      Piec w 180 przez 1 godzinę, aż do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i trzymać w nim ciasto jeszcze przez pięć minut. Następnie wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i dopiero kroić.

      Tarta serowo - jagodowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta serowo - jagodowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 kwietnia 2011 23:57

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>