Wpisy

  • czwartek, 29 kwietnia 2010
    • Chleb z prażonymi nasionami dyni

      Chleb z prażonymi nasionami dyni

      Ostatnio nie mam ręki do chlebów. Wychodzą płaskie, z grubą, twardą skórą, czasami nawet zapominam dodać soli. Ten bochenek wprawdzie jest płaski ale skórkę ma całkiem w porządku, niezbyt grubą i chrupką. A dodane ziarna sprawiają, że chlebek się bardzo przyjemnie chrupie. Przepis podpatrzyłam u Tatter.

       

      Chleb z prażonymi nasionami dyni

      • 115 g nasion dyni (ja dałam mieszankę dyni i słonecznika)
      • 90 g białej pszennej maki chlebowej wysokoglutenowej
      • 125 g maki pszennej razowej
      • 125 g mąki żytniej razowej
      • 7 g cukru
      • 1 łyżeczkę drożdży instant
      • 7 g soli
      • 75 g dojrzałego zakwasu żytniego (hydracja 100%)
      • 50 g masła, pokrojonego w 1 cm kostkę i pozostawionego do zmiękczenia
      • 270 g wody

      Na suchej patelni, na średnim ogniu uprażyć pestki dyni (i słonecznika) ciągle mieszając, zostawić do ostygnięcia.

      W dużej misce połączyć wszystkie składniki oprócz pestek. Masę wyłożyć na stół i zagnieść lepkie ciasto. Zostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie palcami rozpłaszczyć ciasto i posypać pestkami dyni, zwijać i składać tak długo, aż pestki równomiernie rozmieszczą się w cieście. Zwinąć ciasto w kule i zostawić do fermentacji na 2 godziny, składając ciasto raz, po godzinie.

      Wyrośnięte uformować i włożyć do kosza, złączeniem w gore. Piec rozgrzać do 220°C. Chleb naciąć i wsunąć do pieca, piec z parą przez 8 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 37 minut.

      Chleb z prażonymi nasionami dyni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z prażonymi nasionami dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 kwietnia 2010 21:40
  • niedziela, 25 kwietnia 2010
    • Magdalenki z czekoladą

      Magdalenki z czekoladą

      Foremki na magdalenki czekały schowane w szafce na swoją kolej i w końcu ta kolej musiała przyjść. Jako pierwsze wybrałam magdalenki z kawałkami czekolady. Nie wiem dlaczego, ale mam słabość do wypieków z czekoladą, mimo że właściwie lubię ją bardziej jedzoną prosto z opakowania. Zjadłam kilka magdalenek zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy czekolada była jeszcze płynna i smakowały wspaniale. Może dlatego lubię tak tę czekoladę? Przepis znalazłam tu.

       

      Magdalenki z czekoladą (ok. 32 sztuki)

      • 100 g mąki
      • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 100 g cukru pudru
      • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 80 g masła, roztopionego
      • 75 g posiekanej gorzkiej czekolady

      Ubić mikserem jajka z cukrem pudrem (2 - 3 minuty), dodać ekstrakt waniliowy i zmieszane mąkę, proszek do pieczeni i sól, wymieszać. Dodać roztopione, przestudzone masło i posiekaną czekoladę. Całość delikatnie wymieszać.

      Chłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny.

      Po tym czasie nastawić piekarnik na temperaturę 200°C. Foremki do magdalenek dokładnie wysmarować masłem i obsypać mąką (w przypadku silikonowych foremek pominąć). Nakładać ciasto do ¾ wysokości foremek. Piec 10 - 13 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Magdalenki z czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 kwietnia 2010 13:53
  • piątek, 23 kwietnia 2010
    • Chałka

      Chałka

      Chałka chodziła za mną ostatnio bardzo. Więc gdy przeczytałam zaproszenie do Weekendowej Piekarni wiedziałam, że dołączę się do wspólnego pieczenia. Przepis podzieliłam na pół i upiekłam tylko jedną chałkę i to był mój największy błąd, ponieważ całkowicie zadowoliła ona nasze gusta, podniebienia i żołądki. Jednogłośnie została okrzyknięta najlepszą chałką jaką jedliśmy. Idealna, delikatna, lekko słodka. Ja upiekłam ją z foremce, bez kruszonki, trochę za bardzo brązowiała, ale na szczęście nie wpływa to na smak. Dziękuję bardzo Olcik za znalezienie tak pysznego przepisu.

       

      Chałka ( 2 sztuki)

      • 25 g drożdży
      • 1 szklanka wody
      • 1 jajko
      • 1/4 szklanki oliwy
      • szczypta soli
      • 1/4 szklanki cukru
      • 4,5 szklanki mąki pszennej
      • białko lub jajko do posmarowania (niekonieczne, ale wskazane)
      Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut.
      Dodać  jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować. Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej  szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić  dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
      Wyrobić ponownie, podzielić na 2 kawałki które z osobna dzielić  na 4 lub 6 części. Z części uformować wałki i  zapleść z nich chałki (lub upiec w foremce). Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś  pół godziny, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym,  roztrzepanym, jajkiem.
      Piec około 35 minut w temperaturze 190°C.

      Chałka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chałka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 23 kwietnia 2010 14:27
  • czwartek, 22 kwietnia 2010
    • Kanelbullar

      Kanelbullar

      Pyszne cynamonowe bułeczki rodem za Szwecji, które kiedyś gościły w Weekendowej Piekarni. Zrobiłam tylko 15 sztuk, z ¼ przepisu i to był błąd, bo rozeszły się bardzo szybko, sama zjadłam dwie zaraz po wyjęciu z piekarnika, jadła nawet mama, która nie przepada za cynamonem. Urzekła mnie struktura surowego ciasta, bardzo delikatna, trochę przypominała mi watę, po upieczeniu smakowało jak najlepsze drożdżowe ciasto. Polecam tym którzy jeszcze nie piekli, ale tych chyba jest już mało, wiele osób doskonale wie jak pyszne są to bułeczki.

       

      Kanelbullar (60 sztuk)

      Ciasto:

      • 50 g świeżych drożdży
      • 1/2 litra mleka "ciepłego na palec"
      • 150 - 200 g masła o pokojowej temperaturze
      • 100 - 120 g cukru
      • malutka łyżeczka soli
      • 1 - 2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kardamonu
      • 800 - 850 g pszennej mąki dobrego gatunku

      Nadzienie:

      • 200 - 300g masła o temperaturze pokojowej
      • 150 g cukru
      • 4 - 6 łyżek cynamonu

      Do posmarowania:

      • 2 rozbełtane jajka
      • perłowy cukier

      Rozpuścić drożdże w mleku z roztopionym masłem, dodać cukier, sól, kardamon i mąkę. Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 - 60 min. Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie.

      Składniki nadzienia wymieszać.

      Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty (ok. 60 x 25 cm). Podnieść ciasto od czasu do czasu i podsypać mąką - nie będzie się kleiło do stołu. Rozprowadzić nadzienie - posmarować każdy prostokąt cynamonową masą, zwinąć w rulon. Każdy z rulonów podzielić na 30 kawałków - czyli jak zwiniemy z tej długiej strony to każdy kawałek powinien mieć około 2 cm. Zostawić do rośnięcia na pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C. Posmarować rozbełtanym jajem i posypać perłowym cukrem.

      Piec około 5 - 8 min.

      Kanelbullar

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kanelbullar”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 kwietnia 2010 00:33
  • piątek, 16 kwietnia 2010

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>