Wpisy

  • piątek, 25 marca 2016
    • Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane

      Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane

      Po cięższych ciastach, przychodzi chęć na coś lekkiego, słodkiego, do kawy. Ciastka bardzo czekoladowe i bardzo słodkie (polecam ograniczyć ilość cukru nawet o połowę, jeśli nie lubicie bardzo słodkich wypieków). Chrupiące od płatków owsianych i jednocześnie lekko ciągnące się. Polecam, przepis Arabeski Waniliowej.


      Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane (ok. 40 sztuk)

      • 2 szklanki półsłodkich groszków czekoladowych (lub ok. 250 g posiekanej czekolady)
      • 1/2 kostki masła
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 jajko
      • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 3/4 szklanki mąki
      • 3/4 szklanki płatków owsianych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki sody
      • szczypta soli

      Jedną szklankę groszków czekoladowych rozpuścić w kąpieli wodnej , odstawić na bok.

      Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę , jajko i wanilię. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , sodą , solą i płatkami owsianymi , dodać do masy i dobrze wymieszać. Na koniec wsypać pozostałe groszki czekoladowe (1 szklankę).

      Ciasto nakładać łyżką , w dość dużych odstępach , na nie natłuszczoną blachę i piec w temp. 200°C przez 8 - 10 minut (należy uważać , żeby nie przypiec za bardzo – środek ciastek powinien wyglądać na miękki). Po wyjęciu z piekarnika studzić przez 1 minutę na blasze , a następnie przenieść na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 25 marca 2016 13:16
  • środa, 16 marca 2016
    • Ciasto Kubanka

      Ciasto Kubanka

      Jak już wypróbujecie cytrynową babkę, zachęcam do upieczenia Kubanki. To pełen smaków podzielny przekładaniec, ciasto na każdą okazję. Herbatniki maślane i kakaowe, powidła śliwkowe, kakaowy biszkopt, kawa i bita śmietana tworzą pyszne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Przepis Arabeski Waniliowej.

       

      Ciasto Kubanka

      Biszkopt:

      • 5 średnich jaj
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 szklanka mąki
      • 3 łyżki kakao
      • szczypta soli

      Masa:

      • 200 g masła (o temperaturze pokojowej)
      • 3 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
      • 2 żółtka
      • 2 szklanki mleka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 3 (czubate) łyżki cukru

      Dodatkowo:

      • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 śmietan-fixy
      • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
      • ok. 16 sztuk herbatników maślanych
      • ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

      Nasączenie:

      • 1/2 szklanki naparu z kawy
      • 2-3 łyżki rumu

      Gorący napar z kawy wystudzić i połączyć z rumem.

      Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę i  kakao przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę (23×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na spodzie). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 20  minut. Po upieczeniu zostawić w formie na ok. 10 minut, po czym wyjąć z blachy, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia (spodem do góry).

      Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić (lub pozostawić odkryty, od czasu do czasu mieszając).

      Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.

      Biszkopt nasączyć naparem kawowo-rumowym (około 12 łyżek). Wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

      Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Przed podaniem ciasto posypać kakao i wiórkami z czekolady.

      Ciasto Kubanka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kubanka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 16 marca 2016 21:35
  • sobota, 12 marca 2016
    • Jogurtowa babka cytrynowa

      Jogurtowa babka cytrynowa

      W oczekiwaniu na czas Wielkanocy upiekłam babkę. Jest miękka, wilgotna, bardzo cytrynowa. Bardzo wciągająca. Przepis z Moich Wypieków.


      Jogurtowa babka cytrynowa

      • 250 g masła
      • skórka otarta z 2 cytryn
      • 200 g drobnego cukru do wypieków
      • 3 jajka
      • 45 g wiórków kokosowych
      • 30 g zmielonych migdałów
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 375 g mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki sody oczyszczonej
      • 200 g jogurtu naturalnego (lub jogurtu greckiego)

      Lukier:

      • 1 szklanka cukru pudru
      • 2 - 3 łyżki soku z cytryny


      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - wymieszać i przesiać, odłożyć.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Po kolei wbijać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu (na tym etapie ciasto najprawdopodobniej lekko się zwarzy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).

      Masę przełożyć do większej miski. Dodać wiórki, migdały, sok z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.

      Formę do babki* wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości foremki. Wyrównać.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 15 minut warto piec w niższej temperaturze - 160ºC).

      Lekko przestudzić najpierw w formie, potem wyjąć na kratkę.

      Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Polać po lekko ciepłej bądź przestudzonej babce.

      Jogurtowa babka cytrynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Jogurtowa babka cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 12 marca 2016 21:24

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>