Wpisy

  • niedziela, 24 marca 2013
    • Mazurek pomarańczowy

      Mazurek pomarańczowy

      Wielkanoc jest dla wielu jedyny okresem pieczenia mazurków. Przyznam, ze i ja nie piekę takich ciast „poza sezonem”. Mam już pomysł na tegorocznego mazurka, a tymczasem prezentuje Wam ciasto, które upiekłam na zeszłoroczne święta.  Przepis Dorotus.

       

      Mazurek pomarańczowy

      Kruche ciasto:

      • 350 g mąki pszennej
      • 50 g cukru pudru
      • 200 g masła
      • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
      • 2 żółtka

      Masa pomarańczowa:

      • 4 pomarańcze (średniej wielkości)
      • 1 cytryna
      • 300 g cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy)

      Kandyzowane plasterki pomarańczy:

      • 2 pomarańcze
      • 1,5 szklanki wody
      • 1 szklanka cukru

      Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.

      Pomarańcze i cytrynę umyć bardzo dokładnie szczoteczką. Otrzeć z nich skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obrać i wyrzucić (nadałaby ona masie goryczki, której nie chcemy). Usunąć pestki. Obrane cytrusy rozdrobnić np. w malakserze (nie musi powstać z tego mus - ważne, by były bardzo drobne części).

      Zmiksowane cytrusy zasypać cukrem i gotować około 30 - 40 minut, by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, woda wyparuje.

      Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki (im cieńsze, tym lepsze). Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku ... Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce.

      Upieczony spód pokryć gorącą masą pomarańczową, wyrównać. Ozdobić mazurek kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.

      Mazurek pomarańczowy

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek pomarańczowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 marca 2013 08:54
  • sobota, 23 marca 2013
    • Sernik z brzoskwiniami

      Sernik z brzoskwiniami

      Sernik z brzoskwiniami to jeden z najbardziej popularnych polskich serników. Widziałam już wiele różnych wersji tego ciasta, jednak u mnie w domu tą jedyną obowiązującą wersją jest właśnie ta. Świetnie sprawdza się na świątecznych stołach, polecam na nadchodzącą Wielkanoc.

       

      Sernik z brzoskwiniami

      Kruche ciasto:

      • 3 szklanki maki
      • 250 g masła
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 5 żółtek
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      • 1 kg białego sera
      • 2 jajka
      • 1 budyń śmietankowy
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 100 g masła

      Dodatkowo:

      • 1 puszka brzoskwiń
      • 5 białek
      • 1 szklanka cukru

      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, a następnie posiekać z masłem. Całość krótko zagnieść z żółtkami, tylko do połączenia składników. Schłodzić przez ok. pół godziny.

      ¾ części ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 25 x 35 cm). Pozostałą część schować w zamrażarce.

      Ser zmielić trzykrotnie lub przecisnąć przez gęste sito (do tego sernika nie polecam gotowych serów na serniki).

      Ser, jajka, budyń, cukier oraz masło dobrze utrzeć, a następnie ułożyć na surowym cieście w blaszce. Na masie serowej ułożyć pokrojone brzoskwinie.

      Z białek ubić pianę a gdy będzie dostatecznie sztywne dodać cukier i jeszcze przez chwile ubijać. Gotową pianę nałożyć na brzoskwinie i na wierzchu zetrzeć resztkę schłodzonego ciasta (na tarce z dużymi oczkami). Piec w temperaturze 180°C około 50 - 60 minut.

      Sernik z brzoskwiniami

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 23 marca 2013 11:43

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>