Wpisy

  • sobota, 19 marca 2011
    • Chleb żytni z melasą

      Chleb żytni z melasą

      Miał być chleb żytni z melasą i czarnuszką. Ale nie ma czarnuszki. Jeszcze nigdzie jej nie spotkałam, żałuję, bo ciekawa jestem jej smaku. Ten chleb pieczony był w ramach Weekendowej Piekarni, a ja nieustannie nadrabiam zaległości. Był bardzo dobry, lubię takie żytnie, lepkie chleby.

       

      Chleb żytni z melasą

      Składniki:

      • 340 g mąki żytniej razowej
      • 170 g mąki pszennej razowej typ. 1850 lub 2000
      • 70 g zakwasu żytniego
      • 1,5 łyżeczki soli
      • 170 g mleka, mleka sojowego, maślanki
      • 170 g wody
      • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
      • 30 g melasy
      • 30 g rozpuszczonego masła

      Wieczorem:

      Miska nr 1:

      • 60 g mąki żytniej razowej
      • 170 g mąki pszennej razowej (typ 1850, 2000)
      • 1/2 łyżeczka soli
      • 170 g mleka, mleka sojowego, mleka ryżowego, jogurtu

      Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.

      Miska nr 2:

      • 70 g zakwasu żytniego
      • 220 g mąki żytniej razowej
      • 170 g wody o temp. pokojowej

      Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.

      Rano:
      Wymieszać składniki z obu misek, dodać:

      • 60 g mąki żytniej razowej
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
      • 30 g melasy
      • 30 g masła

      Wszystkie składniki połączyć. Ręcznie lub mikserem - to ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania. Przykryć miskę folią i odstawić do wyrastania na ok. 60 minut.Następnie uformować bochenek lub przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Posypać wierzch otrębami, odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypełnić formę.

      Pieczenie:
      Piekarnik rozgrzać do 230°C i wstawić chleb. Uprzednio należy wsypać na dno piekarnika 1/2 - 1 szklanki kostek lodu lub naczynie z wodą. Piec 15 minut, zmniejszyć temp. do 210°C i dopiekać kolejne 30 - 40 minut - upieczony chleb, popłukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na kuchennej kratce (nie w formie).

      Chleb żytni z melasą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb żytni z melasą ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 19 marca 2011 13:02
  • niedziela, 13 marca 2011
    • Rolada kokosowa

      Rolada kokosowa

      Szybka, bezproblemowa rolada bez pieczenia. Wprawdzie mnie nie zachwyciła (może brakuje jej jakiegoś bardziej wyrazistego smaku) ale fanom kokosa powinna przypaść do gustu. Przepis z moimi zmianami stąd.

       

      Rolada kokosowa

      • 300 g herbatników
      • 1/4 szklanki cukru pudru
      • ½ szklanki mleka
      • 3 łyżki kakao
      • 1 opakowanie cukru waniliowego

      Masa kokosowa:

      • 100 g wiórków kokosowych
      • ½ szklanki cukru pudru
      • sok z 1 cytryny
      • 200 g masła

      Herbatniki dokładnie pokruszyć, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao. Do masy wlać mleko, ciasto powinno być gęste. Wszystko dokładnie wymieszać.
      Miękkie masło utrzeć, dodać cukier puder, a następnie wlać sok z cytryny i wsypać wiórki kokosowe. Masę dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki.
      Na grubej folii lub pergaminie z ciasta uformować prostokąt. Na cieście rozsmarować masę kokosową. Delikatnie unosząc folię lub papier ciasto zwinąć w roladę.
      Roladę kokosową wstawić do lodówki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada kokosowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 marca 2011 00:30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>