Wpisy

  • czwartek, 25 marca 2010
    • Drożdżowy warkocz z serem i malinami

      Drożdżowy warkocz z serem i malinami

      Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta drożdżowego. Po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii na temat tego warkocza na forum cincin od razu przystąpiłam do piekarnika i muszę powiedzieć, że te wszystkie komplementy nie są przesadzone. Smakowało wszystkim moim koleżankom. Samo ciasto jest elastyczne, bardzo aromatyczne, dobrze się kształtuje i prawie nie lepi, taki ideał ciasta drożdżowego. Po upieczeniu mięciutkie i pyszne. Z serem i malinami to niebo w gębie. Przepis Bajaderki (od siebie dodałam maliny).

       

      Drożdżowy warkocz z serem i malinami

      Ciasto:

      • 1/4 szklanki cieplej wody
      • 1/2 szklanki ciepłego mleka
      • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
      • 3 szklanki maki
      • 1/4 szklanki cukru
      • 4 łyżki miękkiego masła
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • skorka otarta z 1 cytryny
      • szczypta soli

      Nadzienie:

      • 250 g twarożku
      • 1/2 szklanki cukru
      • 3 łyżki maki
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 250 g malin

      Drożdże wsypać do ciepłej wody, zostawić na kilka minut, aż utworzą się bąbelki. Resztę składników wymieszać (można użyć miksera), dodać rozczyn i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 45 - 60 minut, aż będzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoić swoją objętość).

      Wszystkie składniki nadzienia wymieszać na gładką masę (oprócz malin).

      Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąka stolnice, podzielić na dwie części. Każdą cześć rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 20 cm. Wizualnie "podzielić" prostokąt (wzdłuż długiego boku) na trzy równe cześć. Połowę serowego nadzienia ułożyć w kształcie wałka na środkowej części, na nie położyć połowę malin. Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2 cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia. Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz.
      Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, posmarować warkocze mlekiem.
      Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut, aż warkocze będą ładnie zrumienione. Wystudzić na drucianej siateczce.

      Drożdżowy warkocz z serem i malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowy warkocz z serem i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 marca 2010 11:43
  • niedziela, 21 marca 2010
    • Bułki do herbaty

      Bułki do herbaty

      Do herbaty, bo słodkie. Wczoraj cały dzień szukałam odpowiedniego przepisu na babkę drożdżową, ale byłam kapryśna i nic nie znalazłam. Zamiast baki upiekłam sobie bułki. Też drożdżowe i też na słodko. Zabrałam się za nie dopiero o 21, kiedy Liska napisała: "Może na niedzielne śniadanie?" Gdybym miała trzema słowami określi te bułki: słodkie, aromatyczne, mięciutkie. Zapomniałam posmarować bułki jajkiem, stąd moje takie blade, posypałam sezamem. Przepis znalazłam u Liski.

       

      Bułki do herbaty

      • 410 g mąki pszennej
      • 20 g drożdży
      • 100 g cukru pudru
      • 50 g masła
      • 1 jajko
      • 250 g kefiru
      • sezam do posypania

      Mąkę przesiać do naczynia z drożdżami utartymi z cukrem i masłem, wymieszać z jajkiem i kefirem. Pozostawić do wyrośnięcia (u mnie ok. 1,5 godziny). Potem uformować małe bułeczki, posypać sezamem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku (190°C, 20 minut).

      Bułki do herbaty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 marca 2010 14:54
  • piątek, 19 marca 2010
    • 100% żytni razowiec (z zaparką)

      100% żytni razowiec (z zaparką)

      Kolejny chleb pieczony z Weekendową Piekarnią po godzinach, tym razem całkowicie żytni. Bałam się, że nie będzie mi smakował (nie pasują mi chleby pieczone na białej mące żytniej) ale na szczęście myliłam się. To jest inny chleb niż dotychczas przeze mnie pieczone. Ciężki, gliniasty, mokry, lepki (odrobinę przykleja się do noża podczas krojenia) i z charakterystycznym słodkawym zapachem (chociaż wg moich rodziców jest on kwaskowaty). Zaskakujący i bardzo smaczny. Mojemu tacie przypomina chleb, który w dzieciństwie piekła babcia (zawsze były one tylko z mąki żytniej i dlatego teraz dla taty "prawdziwy" chleb powinien być taki). Chociaż podczas zagniatania nie byłam tak entuzjastycznie do niego nastawiona, był niesamowicie lepki, o zagniataniu nie mogło być mowy, wymieszałam wszystko łyżką. Bardzo polecam, chleb zdecydowanie grzechu warty.

       

      100% chleb żytni z zaparką

      Zaparka:

      • 240 g gorącej wody
      • 60 g żytniej maki razowej

      Przygotować zaparkę zalewając żytnią mąkę razową gorąca woda (o temperaturze 90°C), dokładnie wymieszać, pozbywając się większych grudek. Zostawić pod przykryciem na 14 godzin.

      Zaczyn zakwasowy:

      • 30 g aktywnego zakwasu żytniego (100% hydracji)
      • 85 g wody
      • 85 g mąki żytniej razowej

      Wymieszać składniki zaczynu, przykryć i zostawić w temp 21°C na 14 godzin.

      Ciasto właściwe:

      • 200 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (100% hydracji)
      • 100 g wody (o temperaturze 20°C)
      • 300 g zaparki
      • 300 g białej mąki żytniej (720) lub sitkowej
      • 8 g soli

      Mieszanie

      Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, wyrabiając na mokrym lub lekko naoliwionym blacie przez 5 minut.

      Fermentacja główna

      Ciasto ostawić w misce na 1 godzinę w 28°C.

      Formowanie

      Bardzo lepkie i dość luźne ciasto przełożyć do naoliwionej chlebowej rynienki.

      Ostatnia fermentacja

      Zostawić ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin w temp pokojowej (ma urosnąć do brzegów foremki).

      Pieczenie

      Piec w piecu rozgrzanym do 260°C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 40 minut. Przed wsunięciem chleba do pieca można wierzch posmarować odrobiną pozostawionej zaparki.

      Po wyjęciu z pieca chleb całkowicie wystudzić, następnie zawinąć w lekko naoliwiony papier do pieczenia. Kroić chleb dopiero dnia następnego.

      100% żytni razowiec (z zaparką)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „100% żytni razowiec (z zaparką) ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 19 marca 2010 12:26
  • niedziela, 14 marca 2010
    • Babka piaskowa

      Babka piaskowa

      Miałam ochotę na nieskomplikowaną babkę. Duża ilość mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasto jest naprawdę piaskowe. W tym wypadku sprawdza się powiedzenie, że najprostsze sposoby (przepisy) są najlepsze. Z cytrynowym posmakiem, polukrowana, najlepsza do popołudniowej herbaty.

       

      Babka piaskowa

      • 4 jajka
      • 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
      • szklanka mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 100 g masła
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • esencja lub skórka cytrynowa (opcjonalnie)

      Zmiksować masło z cukrem, dodawać żółtka (stopniowo) oraz skórkę/esencję. Następnie do masy dodać zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie gęste).

      Białka ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć je z masą. Niewielką keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Piec w temperaturze 160°C przez ok. 1 godzinę. Wystudzoną polukrować.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Babka piaskowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 marca 2010 15:38
  • piątek, 12 marca 2010
    • Bułki owsiane

      Bułki owsiane

      Odrabiam zaległości z Weekendowej Piekarni po godzinach. Puszyste, lekkie i pyszne bułki. Więcej nie trzeba pisać, są takie jakie bułki być powinny.

       

      Bułki owsiane (12 sztuk)

      • 375 g białej pszennej mąki chlebowej (wysokoglutenowej np. Manitoba)
      • 125 g mąki pszennej razowej (100%)
      • 83 g płatków owsianych
      • 313 g wody (o temperaturze 24°C)
      • 50 g mleka
      • 33 g płynnego miodu
      • 33 g oleju roślinnego
      • 11 g soli
      • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant

      1. Mieszanie i zagniatanie

      Na początek płatki owsiane zalać ciepłą wodą i zostawić na 20 minut. Gdy zmiękną, dają się łatwo rozgnieść pomiędzy palcami. Do płatków dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść średnio luźne ciasto, delikatnie lepkie od miodu.

      2. Fermentacja główna

      Miskę z ciastem zakryć folią, zostawić na 45 minut na kuchennym stole, po czym włożyć ją na noc do lodówki (4°C).

      Pobyt w chłodzie pozwala ciastu wzbogacić smak jak również przedłużyć późniejsze przechowywanie pieczywa. Zimne ciasto kilkakrotnie odgazowywać w trakcie wyrastania (pierwsze kilka godzin).

      3. Dzielenie i kształtowanie ciasta

      Następnego dnia, po ogrzaniu (1 - 2 godziny w temperaturze pokojowej) podzielić ciasto na 12 równych części (86g), lekko ukształtować, ułożyć zlepieniami w górę, zakryć i zostawić na 20 minut. Uformować sprężyste bułeczki, wierzchy maczać w wodzie, a następnie w rozsypanych na tacy płatkach owsianych. Ułożyć na blasze.

      4. Ostatnia fermentacja

      1 - 1 1/2 godziny w temperaturze 24°C

      5. Pieczenie

      Piec w 240°C przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220°C i dopiekać jeszcze 10 - 15 minut.

      Bułki owsiane

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki owsiane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 12 marca 2010 15:39

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>