Wpisy

  • sobota, 12 grudnia 2015
    • Szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Delikatny i lekki, słodycz przełamana kwaskowością wiśni. Bardziej jak deser niż sernik. Idealny na świąteczny stół. Przepis z bloga Moje Wypieki.

       

      Szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Spód:

      • 150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
      • 40 g masła, w temperaturze pokojowej  lub roztopionego

      Masę serowa:

      • 200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
      • 200 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
      • 50 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 15 g żelatyny w proszku
      • 1/4 szklanki wody, wrzącej

      Ponadto:

      • 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500ml wrzącej wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu)
      • 300 g wiśni (świeżych lub mrożonych)

       

      Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

      Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki).

      Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.

      W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*

      W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.

      Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

      Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.

      Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

      * najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej; gdyby jednak się okazało, że w masie serowej zrobiły się grudki z żelatyny, należy ją podgrzać nad parą wodną lub w mikrofali i dokładnie wymieszać.

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szwarcwaldzki sernik świąteczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 12 grudnia 2015 13:44

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>