Wpisy

  • środa, 17 grudnia 2014
    • Pomarańczowa Marlenka

      Pomarańczowa Marlenka

      Kolejne świąteczne ciasto, które prawdopodobnie znajdzie się ponownie na moim stole. Delikatne, z nutą pomarańczy. Ciasto jest słodkie, a masa nie jest do końca sztywna, więc podaję w nawiasie zmiany jakie wprowadzę, gdy będę następny raz je przygotowywać. Przepis Kasi.

       

      Pomarańczowa Marlenka

      Masa:

      • 1 litr tłustego mleka
      • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
      • 2 pełne łyżki mąki pszennej (3 łyżki)
      • 2/3 szklanki cukru (4 łyżki cukru)
      • 2 żółtka
      • 300 g miękkiego masła
      • 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)
      • 1 duża pomarańcza o grubej skórce

      Dodatkowo:

      • 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 g) 

       

      Obie mąki oraz żółtka miksujemy z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i otartą ze sparzonej pomarańczy skórką (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka). Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. 

      Lekko przestudzony budyń przykrywamy szczelnie filią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

      Masło miksujemy na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut) a następnie dodajemy do niej po łyżce masy krówkowej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 5 równych części.

      Spód formy o wymiarach 20 x 25 cm (ja robiłam w większej formie 32 x 38 cm) wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc na masie. 

      Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc aby zastygło, a następnie delikatnie oprószamy je kakao.

      Pomarańczowa Marlenka

      Pomarańczowa Marlenka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomarańczowa Marlenka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 17 grudnia 2014 22:22
  • sobota, 13 grudnia 2014
    • Pierniczki jak alpejskie

      Pierniczki jak alpejskie

      Jest grudzień, więc jest piernikowo. Pierniczki jak alpejskie zyskały już sporą rzeszę zwolenników, ja również mogę się do nich zaliczyć. Z przepisu otrzymamy ogromną ilość ciastek, zdecydowanie dla ludzi z dużą rodziną. Ja swoje pierniczki posmarowałam tylko białkiem, ale można oblać je lukrem, będą wyglądały wtedy zdecydowanie bardziej świątecznie. Przepis z Moich wypieków.

       

      Pierniczki jak alpejskie

      • 1 kg mąki pszennej
      • 8 żółtek
      • 3 białka
      • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 3 łyżki kakao
      • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
      • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
      • 250 g masła
      • 400 g miodu

       

      Dzień przed pieczeniem

      Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

      Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość.

      Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

      Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

      W dniu pieczenia

      Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.

      Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

      Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem. 

      Pierniczki jak alepejskie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki jak alpejskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 13 grudnia 2014 15:25

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>