Wpisy

  • piątek, 20 grudnia 2013
    • Tartaletki pomarańczowe

      Tartaletki pomarańczowe

      Dziś będzie zimowo, świątecznie i pomarańczowo. Święta coraz bliżej, zimowe przepisy są na topie. Zima kojarzy mi się mocno z pomarańczami. Dzisiaj przedstawiam przepis na tartaletki wypełnione pysznym pomarańczowym kremem, który znajduje się w kakaowych korpusach. Wesołych Świąt!

       

      Tartaletki pomarańczowe (12 – 14 sztuk)

      Kakaowe ciasto:

      • 225 g mąki
      • 3 łyżki kakao
      • 50 g cukru pudru
      • 1 łyżka cukru waniliowego
      • szczypta soli
      • 140 g masła
      • 1 jajko
      • 1 łyżka zimnej wody

      Pomarańczowy krem:

      • 150 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
      • skórka otarta z dwóch pomarańczy
      • 1 jajko
      • 3 żółtka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 80 g cukru
      • 100 g masła

      Dodatkowo:

      • pomarańcza

       

      Wszystkie sypkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, połączyć z masłem, jajkiem i wodą. Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić minimum pół godziny.

      Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyciąć koła w kształcie foremek i wylepić nimi dokładanie każdą z foremek, ciasto ponakłuwać. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.

      Żółtka roztrzepać dokładnie z jajkiem. Dodać sok pomarańczowy, skórkę, cukier i mąkę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy. 

      Masło zmiksowac na puch, dodawać stopniowo, po łyżce, wystudzoną masę. Przełożyć ją do upieczonych spodów. Schłodzić.

      Przed podaniem na każdej tartince położyć plaster obranej pomarańczy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tartaletki pomarańczowe ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 20 grudnia 2013 16:16
  • czwartek, 12 grudnia 2013
    • Lebkuchen

      Lebkuchen

      Mięciutkie, bardzo aromatyczne pierniczki. Moje ulubione. Delikatne, o zdecydowanym cytrusowym aromacie. Serdecznie polecam. Przepis Dorotus.

       

      Lebkuchen (ok. 30 sztuk)

      • 250 g mąki pszennej
      • 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
      • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
      • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 200 ml płynnego miodu
      • 85 g masła
      • pół szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

      Lukier:

      • 2 szklanki cukru pudru
      • kilka łyżek gorącej wody

       

      Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

      W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

      Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

      Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

      Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

      Przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

      Kolejnego dnia lebkuchen można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe do degustacji.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Lebkuchen”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 grudnia 2013 21:02
  • piątek, 06 grudnia 2013
    • Królewiec

      Królewiec

      Królewiec to popularny i ogólnie lubiany przekładaniec. Ja upiekłam go pierwszy raz i od razu przypadł mi do gustu.  Ładnie się prezentuje i jest podzielne, dzięki czemu świetnie spisuje się jako ciasto imieninowe lub świąteczne. Jeden kawałek zaspokaja potrzebę słodyczy na długo. Przepis Evenki.

       

      Królewiec

      Ciasto miodowe:
      300 g mąki
      50 g cukru
      2 łyżki miodu
      1 łyżka wody
      1 żółtko
      150 g margaryny
      1 łyżeczka sody

      Biszkopt:
      4 jajka
      3/4 szklanki cukru
      2 łyżki wody
      1/2 szklanki mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (można użyć samej mąki pszennej, czyli 1 szklanka)

      Masa:
      100 g cukru
      1/2 l mleka
      2 cukry waniliowe (lub jeden duży)
      250 g masła lub margaryny
      1 czubata łyżka mąki pszennej
      1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

      Dodatkowo:
      kwaśna marmolada/powidła śliwkowe

      Polewa:
      1/3 kostki margaryny
      1 łyżka wody
      1 czubata łyżka kakao
      4 łyżki cukru


      Zaczynamy od przygotowania miodowych blatów. Mąkę wymieszać z sodą , posiekać z margaryną , a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto - podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować , włożyć do blaszki (u mnie 23 x 33 cm) i piec w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek.
      Następnie pieczemy biszkopt. Jajka ubić z cukrem i wodą na puszystą masę (albo ubić żółtka z cukrem i wodą , a białka oddzielnie - potem wymieszać razem). Mąki przesiać i dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając łyżką. Piec w tej samej blaszce co placki (wyłożonej pergaminem) w temp. 180°C przez ok. 30 minut.
      W tym czasie robimy masę. W połowie szklanki mleka rozmieszać obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem , masłem i cukrem waniliowym. Wlać mieszaninę mączną i gotować do zgęstnienia. Wystudzić od czasu do czasu mieszając (masa ma być na tyle gęsta , żeby nie spływała z placka).

      Na końcu przygotować polewę. Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Gdy tylko masa zacznie się gotować , zestawić z palnika i ostudzić od czasu do czasu mieszając.
      Na jeden placek miodowy wyłożyć połowę przestudzonej (ale ciągle ciepłej) masy budyniowej. Biszkopt posmarować od spodu marmoladą i położyć (stroną posmarowaną do dołu) na masie. Wierzch biszkoptu posmarować znowu marmoladą , a na to wyłożyć resztę masy i przykryć drugim plackiem. Wierzch oblać polewą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Królewiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 06 grudnia 2013 13:10

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>