Wpisy

  • niedziela, 16 grudnia 2012
    • Piernik przekładany

      Piernik przekładany

      Bardzo dobry, puszysty i aromatyczny piernik. Świetnie smakuj przełożony domowymi powidłami śliwkowymi lub budyniem. Idealny piernik na święta. Przepis z forum cincin.

       

      Piernik przekładany (2 sztuki)

      • 3 ½ szklanki mąki
      • 1 łyżka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody
      • ½ łyżeczki soli
      • 4 łyżeczki cynamonu
      • ½ łyżeczki goździków*
      • ½ łyżeczki ziela angielskiego
      • 1 szklanka oleju roślinnego
      • 1 szklanka miodu
      • 1 ½ szklanki cukru
      • ½ szklanki brązowego cukru 
      • 3 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 szklanka kawy lub mocnej herbaty
      • ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
      • ¼ szklanki wódki lub whisky
      • ½ szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)

      Na przełożenie:

      • powidła śliwkowe lub budyń waniliowy

      W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol.
      Używając miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa.
      Formę keksową wypełnić do połowy ciastem. Piec 40 - 45 minut w temperaturze 175°C. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy.
      Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągnąć je z blaszki i położyć na kratce.

      Po całkowitym wystygnięciu przekroić ciasto na trzy części i przełożyć.

      Piernik przekładany

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik przekładany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 grudnia 2012 20:20
  • sobota, 08 grudnia 2012
    • Seromakowiec

      Seromakowiec , makosernik , seromak

      Makosernik, seromakowiec, seremak – pod takimi nazwami funkcjonuje to ciasto. Upiekłam je głównie dla innych, bo ja sama nie przepadam za makiem, jednak zjadłam więcej kawałków niż przypuszczałam. Ciasto wyszło naprawdę pyszne. Użyłam sera wiaderkowego o dużej zawartości tłuszczu, dlatego masa Serwa wyszła mi lekka i puszysta, ale używając twarogu własnoręcznie zmielonego dwu- lub trzykrotnie uzyskamy zwarty, ciężki, domowy serom akowiec, który świetnie sprawdzi się jak świąteczne ciasto.

       

      Seromkowiec

      Kruche ciasto:

      • 225 g mąki
      • 75 g cukru pudru
      • 1 jajko
      • 120 g masła

      Masa makowa:

      • 2 szklanki maku
      • 100 – 200 g bakalii
      • 3 łyżki miodu
      • ¾ szklanki cukru pudru
      • 3 łyżki mielonych orzechów
      • 2 jajka
      • 50 ml wódki lub rumu
      • pół szklanki czerwonego wina

      Masa serowa:

      • 1 kg sera
      • skórka starta z 1 pomarańczy
      • 100 g masła
      • 5 jajek
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego

      Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki. Prostokątną blaszkę (o wymiarach ok. 32 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciastem. Podpiec ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

      Mak sparzyć (zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia) i zmielić trzykrotnie. Bakalie drobno posiekać, zalać wódką i niewielką ilością wody, zostawić na godzinę.

       Żółtka utrzeć z cukrem (jedną łyżkę cukru zostawić). Dodać mak, bakalie, miód i wino, dokładnie wymieszać. Białka ubić z łyżką cukru i delikatnie połączyć z masą makową. Całość wyłożyć na podpieczony spód.

      Na koniec wykonać masę serową. Masło, żółtka i połowę cukru pudru i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodawać ser, dokładnie wszystko mieszając. Dodać skórkę z pomarańczy i mąkę.

      Białka ubić z resztą cukru na sztywną, lśniącą masę. Stopniowo połączyć z masą serową, delikatnie mieszając (łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach). Masę serową wyłożyć na ciasto. a na wierzchu ułożyłam jeszcze gwiazdki z kruchego ciasta, które mi zostało.

      Całość piec ok. 60 – 75 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

       

      Seromakowiec , makosernik , seromak

       

      Seromakowiec , makosernik , seromak

       

      Seromakowiec , makosernik , seromak

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Seromakowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 08 grudnia 2012 16:36

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>