Wpisy

  • czwartek, 29 grudnia 2011
    • Piernik z bakaliami

      Piernik z bakaliami

      Miałam kolejną nieplanowaną przerwę w blogowaniu. Chyba każdemu się takie zdarzają. No ale teraz wracam i zaczynam prezentowanie ciast świątecznego stołu. Ten piernik upiekłam przed świętami i miał zostać zjedzony „w międzyczasie” ale został jeszcze na święta. Jest prosty, wypełniony bakaliami, idealny do herbaty czy kawy. Niestety miałam utrudnioną możliwość robienia zdjęć, dlatego jest tylko jedno, nienajlepsze. Przepis z gazety „Łakocie na wigilię i święta”.

       

      Piernik z bakaliami

      • ½ szklanki miodu
      • 3 szklanki mąki
      • szklanka cukru
      • 100 g masła
      • 6 jajek
      • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
      • 4 łyżki śmietany
      • ½ łyżeczki soli
      • opakowanie przyprawy do piernika
      • 1,5 szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, suszone śliwki itd.)

      Miód i masło podgrzać i rozpuścić.  Mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika, całość wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki z przyprawami dodać miód, żółtka, śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie wymieszane z dwoma łyżkami mąki i ponownie dokładnie wymieszać.

      Z białek i dwóch łyżek cukru ubić pianę, którą na końcu delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć ciasto do kwadratowej formy (23 x 23 cm lub większej) i piec godzinę w temperaturze 180°C. Po upieczeniu można oblać polewą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik z bakaliami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 grudnia 2011 15:25
  • piątek, 02 grudnia 2011
    • Bagietki

      Bagietki

      Dziś przepis na pyszne bagietki. Takie z chrupiącą skórką i puszystym miąższem. Lepszych mi nie trzeba. Przepis bajaderki.

       

      Bagietki (2 sztuki)

      • 1 szklanka mleka
      • 2 łyżeczki masła 
      • 2 łyżeczki cukru 
      • 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej 
      • 2 łyżeczki drożdży instant 
      • 2 łyżeczki soli 
      • 4 szklanki mąki

      Mleko zagotować, dodać masło i cukier i wymieszać aż masło się rozpuści. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić, około 10 minut.

      Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki - wymieszać drewniana łyżka aż mąka zostanie wchłonięta. Ciągle mieszając dodać resztę mąki po 1 szklance (jeżeli będzie konieczne, można dodać dodatkowe 1/2 szklanki mąki) i bardzo energicznie mieszać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto będzie bardzo miękkie i lekko lepiące - takie ma być.

      Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folia plastikowa i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoja objętość). Bardzo ostrożnie, aby ciasto nie opadło za bardzo przełożyć je na stolnice, przekroić wzdłuż na dwie części i delikatnie uformować bagietki długości około 40 cm, przenieść na natłuszczoną blachę i zostawić aż się lekko napuszy, około 30 minut.

      W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 260°C. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik wodą, włożyć blachę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec aż będą bardzo rumiane.

      Bagietki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bagietki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 02 grudnia 2011 00:44

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>