Wpisy

  • czwartek, 31 grudnia 2009
    • Chleb pszenno-żytni z orzechami włoskimi i siemieniem lnianym

      Chleb pszenno-żytni z orzechami włoskimi i siemieniem lnianym

      Miałam ochotę na orzechowy chleb i znalazłam świetny przepis na blogu Twoje&Moje, za którym cytuję przepis. Jest to modyfikacja chleba pieczonego kiedyś w ramach Weekendowej Piekarni. Ten jest na drożdżach, a nie na zakwasie i to jest główna zmiana. Jest pyszny, polecam.

       

      Chleb pszenno-żytni z orzechami włoskimi i siemieniem lnianym

      • 15 g świeżych drożdży
      • 2 płaskie łyżeczki cukru
      • ok. 500 g letniej wody
      • 550 g białej mąki pszennej
      • 200 g mąki żytniej razowej
      • 1 ugotowany ziemniak (+/- 200g) – dobrze rozgnieciony
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 3 łyżki siemienia lnianego
      • 100 g orzechów włoskich, grubo pokrojonych

      Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem.
      Obie mąki i ziemniaka włożyć do miski. Wlać drożdże, wyrabiać ciasto ok. 4 minut. na niskich obrotach miksera. Dodać sól i siemię, wyrabiać kolejne 4 minuty. Dodać orzechy i krótko zagnieść.
      Miskę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W połowie wyrastania odgazować ciasto i złożyć na pół.
      Uformować ciasto w podłużny bochenek, włożyć do formy (u mnie 27 x 11 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (powinno wypełnić foremkę w 2/3 wysokości).
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240°C, piec 10 minut.
      Obniżyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 10 minut.
      Zredukować temperaturę do 200°C i w niej piec jeszcze ok. 30 minut.
      Wyjąc chleb z formy (postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos), studzić na kratce.

      Chleb pszenno-żytni z orzechami włoskimi i siemieniem lnianym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pszenno-żytni z orzechami włoskimi i siemieniem lnianym ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 grudnia 2009 16:34
  • wtorek, 29 grudnia 2009
    • Piernik staropolski

      Piernik staropolski

      Przepis na ten piernik jest chyba wszędzie, piecze go mnóstwo osób i w ogóle się temu nie dziwie, bo to najlepszy piernik jaki w życiu jadłam. Zdecydowanie będę piec go na każde święta (mimo że ciasto jest nieznośne, bo lepi się do wszystkiego). Bardzo delikatny i rozpływający się w ustach, wszystkie smaki doskonale zrównoważone. Idealny. Ja z całej porcji upiekłam 3 blaty, które przełożyłam powidłami śliwkowymi i polałam czekoladową polewą. Z reszty upiekłam 5 blach (!) pierniczków. Przepis jako pierwsza podała Apolka, ja cytuję za Dorotus.

       

      Piernik staropolski

      • pół kg miodu
      • 2 szklanki cukru (dałam troszkę mniej)
      • 25 dag masła
      • 1 kg mąki pszennej
      • 3 jajka
      • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
      • pół szklanki mleka
      • pół łyżeczki soli
      • 2 - 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)

      Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.

      Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świętami.

      Pieczenie:

      Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.

      Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.

      Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

      Piernik staropolski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik staropolski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 grudnia 2009 15:54
  • poniedziałek, 28 grudnia 2009
    • Sernik orzechowy

      Sernik orzechowy

      Ten chyba najbardziej popularny sernik na blogu Dorotus postanowiłam zrobić na święta. Upiekłam go w kwadratowej formie i kroiłam na kwadraty. To dobry sernik, wszystkim smakował, jednak mnie nie zachwycił, chociaż z dnia na dzień smakuje coraz lepiej:) Najbardziej smakuje mi warstwa orzechowa.

       

      Sernik orzechowy

      Spód:

      • 1¾ szklanki pokruszonych ciastek digestive
      • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

      Masa orzechowa:

      • 2/3 szklanki golden syrupu (zastąpiłam miodem)
      • 1/3 szklanki roztopionego masła
      • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
      • 2 jaja
      • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      Masa serowa:

      • 750 g sera śmietankowego
      • 1 szklanka brązowego cukru (użyłam zwykłego)
      • 2 łyżki mąki
      • 4 jajka
      • 2/3 szklanki kremówki
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      Ciastka degestive i masło wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

      Wszystkie składniki masy orzechowej wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

      Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

      Piec 1 godzinę (ja piekłam dłużej - jakieś 1,5 godziny) w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 godziny przed podaniem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik orzechowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 grudnia 2009 18:24
  • niedziela, 27 grudnia 2009
    • Keks czekoladowy

      Keks czekoladowy

      To było dopełnienie ciastowego menu świątowego. Chciałam, czekoladę, dużo bakalii i cytrusowy smak, więc powstał ten oto bardzo smaczny keks.

       

      Keks czekoladowy

      • 200 g masła
      • 5 jaj
      • 250 g mąki
      • 250 g cukru pudru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 50 ml limoncello
      • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
      • 50 g rodzynek
      • 50 g suszonej śliwki
      • 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

      Polewa:

      • 120 g gorzkiej czekolady
      • 80 g masła

      Masło utrzeć cukrem pudrem, dodawać żółtka i rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając. Wlać limoncello i wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

      Bakalie obsypać niewielką ilością mąki i połączyć je z ciastem.

      Piec w 170°C przez ok. 50 minut.

      Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Keks czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 grudnia 2009 19:51
  • niedziela, 20 grudnia 2009
    • Ciasteczka pomarańczowo - czekoladowe

       

      Ciasteczka pomarańczowo - czekoladowe

      Zimowe połączenie pomarańczy i czekolady to jedno z moich ulubionych. Pyszne, bardzo kruche i chrupiące ciasteczka. Niestety mają znacząc wadę - trudno się je rozwałkowuje (mimo że ja robiłam to pomiędzy dwoma arkuszami papieru) i wykrawa. przez to myślałam, że więcej już ich nie zrobię, bez względu na smak, ale po tym jak ich spróbowałam chyba zmienię zdanie. Smak rekompensuje ten wysiłek. Przepis z gazety "Moje Gotowanie", jest to moja druga propozycja do "Świątecznych prezentów".

       

      Ciasteczka pomarańczowo - czekoladowe (ok. 70 sztuk)

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 125 g cukru (użyłam cukru pudru)
      • 125 g masła
      • szczypta soli
      • jajko
      • skórka otarta z pomarańczy
      • 200 g mąki (dałam 250 g)
      • łyżeczka proszku do pieczenia

      Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Znieść masło z cukrem, solą, jajkiem i skórką pomarańczową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać czekoladę i masę maślaną, szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić przez 2 godziny w lodówce.

      Na posypanym blacie rozwałkować ciasto na grubość 1/2 cm (lub pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu). Wycinać ząbkowane krążki ( o średnicy 4 - 5 cm). Krążki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując dostateczne odstępy.

      Piec w 200°C przez 8 - 10 minut. Gorące ciastka zdejmować z blachy za pomocą szerokiego noża. Odstawić do wystygnięcia.

      Ciasteczka pomarańczowo - czekoladowe




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka pomarańczowo - czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 grudnia 2009 16:22

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>