Wpisy

  • sobota, 30 listopada 2013
    • Ciasto miodowe z bananem i powidłami

      Ciasto miodowe z bananem i powidłami

      Za chwilę grudzień, moje myśli robią się coraz bardziej zimowe, puchate i piernikowe. To ciasto (przepis znaleziony u Liski) jest przedsmakiem, preludium przed zimowo – korzennym okresem. Ciasto miodowe, piernikowe, ciężkie, typowo zimowe.

       

      Ciasto miodowe z bananem i powidłami

      • 80 g masła
      • 3 czubate łyżki miodu
      • 1/2 dojrzałego banana, rozgniecionego widelcem
      • 260 g mąki
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody
      • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 3 duże jajka
      • 100 g drobnego cukru
      • 3 czubate łyżki gęstego greckiego jogurtu
      • 5 łyżeczek domowych, gęstych powideł bez cukru


      Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód, poczekać, aż się nieco rozpuści, wymieszać z rozgniecionym bananem. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Ucierając wlewać powoli masło z miodem i bananem, następnie wsypać mąkę z dodatkami, na końcu dodać jogurt. Miksować tylko do połączenia składników.
      Keksówkę o pojemności ok. 1 kg (długości ok. 26 cm, można też użyć tortownicy 24 - 26 cm), posmarować masłem, posypać delikatnie mąką.
      Wlać ciasto (będzie dosyć gęste). Na wierzchu łyżeczką rozłożyć powidła i używając noża, wmieszać delikatnie powidła w ciasto, robiąc esy - floresy, starając się, żeby powidła znalazły się pod powierzchnią ciasta.
      Piec ok. 50 – 60 minut w temperaturze 180°C. Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy jest upieczone (patyczek po włożeniu do ciasta, powinien wyjść z niego suchy). Ostudzić w formie. Potem można oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie, ciasto jest dosyć słodkie).

      Ciasto miodowe z bananem i powidłami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto miodowe z bananem i powidłami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 30 listopada 2013 18:27
  • środa, 20 listopada 2013
    • Wafle przekładane

      wafle

      Wafle mojej babci. Najlepsze na świecie. Gdy ktoś mówi: wafle, mam przed oczami właśnie takie. Potrzebny jest do nich dżem mirabelkowy, wiem, że bardzo mało osób robi taki dżem, ale myślę, że można go zastąpić innym kwaśnym dżemem.

       

      Wafle przekładane

      • 1 paczka kwadratowych wafli
      • słoiczek dżemu mirabelkowego
      • masa (z poniższego przepisu)

      Masa:

      • 200 g masła
      • ½ szklanki cukru pudru
      • 1 szklanka mleka
      • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
      • ½ łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki kakao

      Do mąki pszennej dodawać powoli pół szklanki mleka, mieszając aby nie zrobiły się grudki. Dodać mąkę ziemniaczaną dalej mieszając. Pozostałą połowę szklanki mleka zagotować, a następnie dodać mleko z mąkami. Gotować na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia. Wystudzić.

      Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać powoli wystudzony budyń. Powstałą masę podzielić na pół.  Do jednej części dodać kakao, zmiksować.

      Wafle przekładać warstwami: jasna masa, dżem, kakaowa masa. Schłodzić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Wafle przekładane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 20 listopada 2013 18:04
  • środa, 13 listopada 2013
    • Rustykalna tarta z jabłkami

      Rustykalna tarta z jabłkami

      Sezon na jabłka trwa cały rok, ale warto pamiętać, że najsmaczniejsze są jesienią. O tej porze roku pieczemy najlepsze szarlotki i jabłeczniki. Pogoda powoli robi się zimowa i najlepszych jabłek już coraz mniej, ale z pewnością znajdziecie jeszcze takie, które będą się nadawały na tę tartę. Jest pyszna: maślana i delikatna. Najlepsza na ciepło. Przepis z forum cincin.


      Na blogu możecie zauważyć nowy szablon, nie przyzwyczajam się jednak do niego, jest to raczej forma przejściowa. W planach mam całkiem inny, bardziej funkcjonalny, trzyszpaltowy. Ostatnio rozbudziłam w sobie naturę szablonowca i bardzo mnie to pochłania. W związku z tym, założyłam bloga, na którym będę udostępniać swoje szablony na bloxa. Na razie jest tam jeden szablon w czterech wersjach kolorystycznych, jednak niebawem biorę się za robienie następnego. Zapraszam na szablonową wersję bialoczarnej ;).

      szablony bialoczarna

       

      Rustykalna tarta z jabłkami

      Ciasto:

      • 1 1/4 szklanki maki
      • 2 łyżki cukru
      • szczypta soli
      • 125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
      • 3 łyżki lodowatej wody

      Nadzienie:

      • 4 duże jabłka
      • 6 łyżek cukru
      • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
      • 1 łyżka mąki
      • 2 łyżki rozpuszczonego masła

      Dodatkowo:

      • 1 jajko, lekko ubite do posmarowania
      • 4 łyżki dżemu morelowego

      Make wymieszać z cukrem i sola, dodać masło i posiekać, aż masło zamieni sie w grudki (świetny do tego jest malakser). Dodać 2 łyżki wody, wymieszać aż ciasto zacznie formować sie w całość. Jeżeli ciasto ciągle jest suche, dodawać stopniowo pozostała łyżkę wody. Ciasto żebrać razem, uformować kule, spłaszczyć, zawinąć w folie plastikowa i schłodzić w lodowce przez co najmniej godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie.  Jabłka obrać i pokroić na grubsze plastry.  4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka i wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z łyżka maki w malej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować w kaszlcie krążka o średnicy 32 cm. Przenieść na duża plaska blachę. Posypać ciasto (zostawiając czysty 5 cm margines) mieszanka cukru i maki. Układać jabłka (ciągle zostawiając wolny 5 cm margines), plasterek przy plasterku w kolko, polać roztopionym masłem. Zawinąć brzeg ciasta na jabłka, robiąc zakładki (im ciasto nierówniejsze tym ładniejsze, cały urok tej tarty leży właśnie w tym, ze nie jest perfekcyjnie ładna). Posmarować brzeg rozbitym jajkiem, posypać grubym cukrem kryształem i piec w temperaturze 200°C przez kolo 40 - 45 minut, aż jabłka będą miękkie i ciasto złotawe. Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze gorące jabłka. Zostawić tarte na blasze aż wystygnie, delikatnie przenieść na duży talerz.

      Rustykalna tarta z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rustykalna tarta z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 13 listopada 2013 18:51
  • piątek, 01 listopada 2013

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>