Wpisy

  • niedziela, 18 listopada 2012
    • Tarta serowa z chałwą i orzechami

      Tarta serowa z chałwą i orzechami

      Bardzo chciałam dodać coś od siebie do Orzechowego tygodnia i udało mi się to w ostatnim dniu. Pyszna tarta o jesienno – zimowym smaku podbiła moje serce. Serdecznie polecam, pracy przy przygotowaniu nie ma dużo, ciasto można przygotować nawet bez użycia miksera, a efekt jest bardzo zadowalający.

       

      Tarta serowa z chałwą i orzechami

      Kruchy spód:

      • 150 g mąki
      • 50 g cukru pudru
      • 1 jajko
      • 100 g masła

      Masa serowa:

      • 250 g ricotty lub kremowego serka
      • 50 g cukru pudru
      • 1 jajko
      • łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 2 łyżki śmietany kremówki
      • 1 łyżka mąki

      Masa chałowo – orzechowa:

      • 100 g chałwy
      • 5 łyżek śmietany kremówki
      • pół szklanki posiekanych orzechów

      Polewa czekoladowa:

      • 20 g gorzkiej czekolady
      • 1 łyżeczka masła

      Wyrobić ciasto z mąki, masło, żółtka i cukru pudru.  Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez pół godziny. Przygotować foremkę na tartę, posmarować ją masłem i wyłożyć ciastem. Wierzch posmarować powstałym białkiem. Podpiec kruchy spód przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

      Składniki masy serowej zmiksować (jeśli nie mamy miksera, najpierw ubić trzepaczką jajko, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać).

      Na wystudzony spód wyłożyć masę serową  piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

      W tym czasie przygotować masę chałowo – orzechową. Chałwę rozkruszyć na drobne kawałki, dodać kremówkę i orzechy. Całość podgrzewać na ogniu ok. 5 minut. Lekko wystudzoną, ale nadal ciepłą masę rozprowadzić po ostudzonej tarcie.

      Czekoladę rozpuścić z masłem. Jeszcze ciepłą polewą oblać ciasto robiąc ‘esy – floresy’.

      Przed podaniem schłodzić.

      Tarta serowa z chałwą i orzechami

       

      Tarta serowa z chałwą i orzechami

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta serowa z chałwą i orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 listopada 2012 16:58
  • niedziela, 11 listopada 2012
    • Babka kawowa

      Babka kawowa

      Tę babkę upiekłam pod wpływem „chcę mi się coś słodkiego”, późno w nocy. Przepis znalazłam wcześniej na blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Proste, ucierane ciasto o smaku kawy. Przygotowanie zajmuje mało czasu, co jest niewątpliwą zaletą.

       

      Babka kawowa

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g miękkiego masła
      • 2 łyżeczki kakao
      • 4 jajka
      • 1 szklanka cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      Masło utrzeć z kawą rozpuszczalną, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na przemian wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewać napar z kawy.

      Blachę do babki dobrze wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.

      Ciasto wylać na blachę i piec 45 minut w 180°C (lub do suchego patyczka).

      Babka kawowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka kawowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 listopada 2012 13:33
  • niedziela, 04 listopada 2012
    • Sernik z rodzynkami

      Sernik z rodzynkami

      Bardzo prosty i szybki sernik bez spodu dla tych którzy lubią klasykę. Moja rodzina lubi właśnie takie serniki, dlatego po wcześniejszym wiedeńskim, upiekłam podobny, z rodzynkami. Przepis Evenki.

       

      Sernik z rodzynkami

      • 1 kg tłustego białego sera
      • 250 g cukru pudru
      • 100 g masła 
      • 6 jajek
      • cukier waniliowy
      • 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy 
      • 100 g  rodzynek

      Dwu- lub trzykrotnie zmielony ser utrzeć z miękkim masłem (może być nawet rozpuszczone, ale ostudzone) , żółtkami , cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.

      Rodzynki namoczyć w wodzie (może być z dodatkiem wódki lub rumu), następnie obsuszyć i oprószyć niewielką ilością mąki.

      Na koniec dodać pianę ubitą z białek oraz rodzynki, dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej startymi herbatnikami blaszki (u mnie 23 x 33 cm). Piec w temperaturze 180 - 200°C. przez ok. 1 godzinę.

      Sernik z rodzynkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z rodzynkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 listopada 2012 18:25

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>