Wpisy

  • środa, 23 listopada 2011
    • Piernik z powidłami

      Piernik z powidłami

      Pierniki uwielbiam, szkoda tylko, że przypominam sobie o tym dopiero jak przychodzą ciemne i zimne jesienno – zimowe miesiące. Tegoroczne piernikowanie zaczynam od bardzo pysznego wypieku. Piernik jest wilgotny, miękki i bardzo aromatyczny. W całym domu pachnie już świętami. A ja powili myślę o następnych piernikach... Przepis z bloga Słodka pasja.

       

      Piernik z powidłami

      • 3 jajka
      • 1 szklanka cukru
      • 250 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia
      • 2 łyżki miodu
      • 3 łyżki kakao
      • 2 łyżki przyprawy do piernika
      • 1 szklanka powideł śliwkowych
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
      • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych 

      Masło roztopić na małym ogniu, podczas ogrzewania dodać do niego przyprawę do piernika, miód, kakao i powidło (nie gotować), przestudzić (nie musi być zupełnie zimne). Całe jajka ubić z cukrem, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do ubitych jajek  dodać masło z przyprawami, wsypać mąkę, wymieszać łopatką, dodać posiekane orzechy.

      Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C, piernik piec 45 - 50 minut do tzw. "suchego patyczka" (u mnie piekł się znacznie dłużej, ok. 1,5 godziny).

      Piernik z powidłami

       

      Piernik z powidłami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik z powidłami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 23 listopada 2011 17:01
  • piątek, 18 listopada 2011
    • Szarlotka z winem

      Szarlotka z winem

      U mnie jeszcze szarlotka,  chociaż powoli myślę już o piernikach. Ciasto ciekawe, z dodatkiem alkoholu, lubię takie. Dodatek wina jest dosyć spory, więc nie polecałabym tego ciasta podawać dzieciom, natomiast dla dorosłych ciasto jest świetne.

       

      Szarlotka z winem

      Kruche ciasto:

      • 200 g mąki
      • 80 g masła
      • 40 g cukru pudru
      • 1 jajko

      Jabłka i budyń:

      • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, u mnie szare renety)
      • 1 szklanka soku jabłkowego
      • 1 szklanka białego wina
      • 100 g cukru
      • 2 opakowania budyniu waniliowego

      Kruszonka:

      • 100 g mąki
      • 60 g brązowego cukru
      • 60 g masła

      Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, wysypać na stolnice. Posiekać z masłem. Dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.

      Po tym czasie wyłożyć ciasto o kwadratowej formy (o boku 20 – 22 cm), ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 10 – 15 minut w temperaturze 180°C.

      Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sok i połowę szklanki wina wraz z cukrem zagotować. W pozostałej ilości wina rozprowadzić proszek budyniowy, a następnie dodać go do gotującej się mieszaniny, chwilę pogotować.

      Następnie zrobić kruszonkę. Masło rozpuścić, dodać do niego pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

      Na podpieczony spód wyłożyć budyń, potem jabłka i na wierzch kruszonkę. Ciasto piec ok. godziny temperaturze 180°C.

      Szarlotka z winem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z winem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 18 listopada 2011 00:10
  • niedziela, 13 listopada 2011
  • poniedziałek, 07 listopada 2011
    • Pain au Levain

      Pain au Levain

      Ostatnio odnawiam mój zakwas, który chyba nie „chodził” najlepiej i domowe chleby pojawiają się często. To jest bardzo prosty, fajny, bezproblemowy chleb pszenny. Wyrabianie ciasta i formowanie bochenka nie sprawia żadnych problemów, jest bardzo smaczny, nie kruszy się, a i wnętrze dobrze się prezentuję. Kiedyś piekłam również Pain au Levain, ale na mieszanych zaczynach (tutaj), ten przepis zobaczyłam u Dorotus.

       

      Pain au Levain

      Składniki na zaczyn (wieczór wcześniej):

      • 65 g mąki pszennej chlebowej
      • 4,2 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej)
      • 42,5 g wody
      • 1 łyżka aktywnego zakwasu

      Wszystkie składniki zmiksować. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc).

      Składniki na ciasto właściwe:

      • 364 g mąki pszennej chlebowej
      • 18,4 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej)
      • 250,5 g wody
      • pół łyżki soli
      • cały 12-h zaczyn

      Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią i wodą (mikserem). Przykryć folią, pozostawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie dodać sól i zaczyn, mieszać mikserem przez 2 minuty. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny, składając je dwukrotnie co 50 minut.

      Z ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym mąką. Pozostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem chleb ponacinać.

      Piec w temperaturze 220ºC przez 40 - 45 minut (najlepiej na kamieniu). Studzić na kratce.

      Pain au Levain

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pain au Levain”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 listopada 2011 00:27
  • środa, 02 listopada 2011
    • Sernik nowojorski

      Sernik nowojorski

      Sernik na wyraźną prośbę mamy. Miał być biały, klasyczny, na kruchym spodzie. Klasyczny nie jest, to typowo amerykański cheesecake, ale pozostałe warunki spełnia. Chyba najbardziej kremowy, delikatny i jedwabisty sernik jaki upiekłam. Posmakował wszystkim i w szybkim tempie znika z lodówki. Przepis z Kwestii Smaku, zamiast ciasteczkowego spodu zrobiłam kruchy, z tego przepisu.

       

      Sernik nowojorski

      Składniki:

      • 300 g herbatników (np. maślanych petit beurre)
      • 180 g masła, roztopionego 
      • 1,25 kg tłustego sera śmietankowego 
      • 6 jajek 
      • 5 żółtek 
      • 260 g drobnego cukru 
      • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
      • sok z 1/2 cytryny

      Krem z kwaśnej śmietany:

      • 500 ml kwaśnej gęstej śmietany 22 % lub 18%
      • 50 g cukru pudru

      Formę z odpinaną obręczą o średnicy 25 - 26 cm, uszczelnić aluminiową folią: rozpiąć obręcz, na dnie rozłożyć „na krzyż” dwa kawałki folii aluminiowej, tak aby wystawały poza tortownicę. Zapiąć klamrę na tortownicy, wypuszczając folię na zewnątrz. Herbatniki dokładnie pokruszyć na piasek (najlepiej młynkiem do kawy, ewentualnie rozdrabniaczem miksera lub tłuczkiem). Wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy. Wstawić do lodówki.

      Na dolną półkę piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do połowy gorącą wodą. Metalową kratkę pod sernik ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do misy miksera włożyć ser, wbić całe jajka, dodać żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę (około 2 minuty miksowania). Wylać na przygotowany spód z herbatników. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut plus kolejne 10 minut. Studzić przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i studzić kolejne 10 minut. Stopniowo otwierając piekarnik, całkowicie wystudzić sernik.

      Piekarnik nastawić ponownie na 180°C. Do misy miksera włożyć śmietanę, dodać cukier puder i ubić mikserem na gładki krem (około 3 minuty miksowania). Śmietanę wyłożyć na sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Włożyć do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

      Sernik nowojorski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik nowojorski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 02 listopada 2011 00:13

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>