Wpisy

  • sobota, 27 listopada 2010
    • Ciasto cytrynowe

      Ciasto cytrynowe

      Intensywnie cytrynowe ciasto jest tym czego potrzeba mi w listopadowe wieczory. Proste, czyli najlepsze. Przepis znaleziony u Liski, dołączam o Cytrusowego Tygodnia.

       

      Ciasto cytrynowe

      • 250 g masła, miękkiego
      • 200 g cukru pudru
      • 4 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • sok z 1 cytryny
      • skórka starta z 2 cytryn
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 50 g mielonych migdałów
      • 280 g mąki pszennej, przesianej

      Piekarnik nagrzać do 180°C. Keksówkę (podłużną formę) o długości 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać jajka po jednym, następnie wanilię. Dodać sok cytrynowy i skórkę. Wymieszać w misce proszek do pieczenia, sól, mielone migdały i delikatnie wmieszać do masy razem z mąką. Przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut - patyczek wbity w upieczone ciasto po wyjęciu jest suchy. Upieczone ciasto ma rumiany wierzch. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 27 listopada 2010 01:26
  • piątek, 19 listopada 2010
    • Gofry

      Gofry

      Mam starą, wysłużoną gofrownice o małej mocy i jeszcze do niedawna byłam przekonana, że do robienia gofrów już się nie nadaje. Ale przypadkiem trafiłam na przepis Bajaderki. Przeczytałam komentarze pod nim, w których były zapewnienia, że zarówno moc jak i stopień wysłużenia gofrownicy nie mają znaczenia przy tych gofrach. Sprawdziłam. Nie mają. Otrzymałam chrupiące, leciutkie gofry, dokładnie takie jak lubię.

       

      Gofry

      • 2 szklanki mąki
      • 2 szklanki mleka
      • 1 łyżka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 1/3 szklanki oleju
      • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek

      Rozgrzać gofrownice. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładka masę. Białka ubić na sztywna piane i delikatnie wymieszać z ciastem.

      Piec w gofrownicy na rumiano - około 2 - 3 minut (najlepiej dłużej, 5 – 10 minut), podawać z bitą śmietana lub ulubionymi dodatkami.

      Gofry

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Gofry”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 19 listopada 2010 21:22
  • piątek, 12 listopada 2010
    • Miękkie maślane bułeczki

      Miękkie maślane bułeczki

      To są bułeczki nr 2 na mojej top liście bułek (pierwsze miejsce zajmują niezmiennie bolillos). Pierwszy raz upiekłam je podczas trwania 89 wydania Weekendowej Piekarni i od tego czasu chętnie je powtarzam. Lubię bułki lekkie i puszyste, a te właśnie takie są. Zachowując podane proporcje otrzymamy bułki o delikatnie słodkim smaku, więc ja zmniejszam ilość cukru o połowę, tak aby dobrze smakowały również z wytrawnymi dodatkami.

       

      Miękkie maślane bułeczki (15 sztuk)

      • 750 g mąki chlebowej
      • 345 g wody
      • 1 jajko (ok. 75 g)
      • 60 g masła (o temperaturze pokojowej)
      • 45 g cukru
      • 38 g mleka w proszku
      • 15 g soli
      • 38 g świeżych drożdży

      Wymieszać wszystkie składniki i dobrze wyrobić - aż do uzyskania średnio rozwiniętego glutenu. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawić w misce pod przykryciem na 1 godzinę.
      Podzielić ciasto na 15 równych kawałków po ok. 90 g każdy (według J.H. na 12 - większych), formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiając niewielkie odstępy między sobą. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia - aż podwoją objętość - ok. 45 minut.
      Przed pieczeniem posmarować po wierzchu rozpuszczonym masłem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiąca skórkę to możemy posmarować mlekiem zamiast masła.
      Piec w 200°C przez 15 - 18 minut - aż się zrumienią.

      Miękkie maślane bułeczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Miękkie maślane bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 12 listopada 2010 16:51
  • czwartek, 04 listopada 2010
    • Ciasto kokosowe z alkoholem

      Ciasto kokosowe z alkoholem

      Mama miała ochotę na ciasto przekładane, więc upiekłam to kokosowe ciasto ze sporą dozą alkoholu. Dodatek połowy szklanki wódki jest mocno wyczuwalny w smaku, raczej nie jest to ciasto dla kierowców:). Zaciekawiła mnie w nim kokosowa masa, trzeba pamiętać, że robi się ją dzień przed planowanym podaniem. Przepis z gazety poświęconej ciastom.

       

      Ciasto kokosowe z alkoholem

      Biszkopt:

      • 6 jajek
      • 1 szklanka mąki tortowej
      • ¾ szklanki cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa kokosowa:

      • 1 szklanka wiórków kokosowych
      • 1 szklanka kaszy manny
      • 1 szklanka cukru
      • ½ szklanki mleka
      • ½ szklanki wódki
      • 200 g masła

      Wiórki, kaszę, cukier, mleko i wódkę wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia schłodzoną masę utrzeć z masłem.

      Biszkopt: białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, ubijać. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Piec w kwadratowej blaszce (o boku 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 165°C przez 50 minut.

      Ostudzony biszkopt przekroić. Jeden płat ciasta posmarować ¾ ilości masy kokosowej. Przykryć drugim płatem, posmarować resztą masy. Udekorować wiórkami kokosowymi.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kokosowe z alkoholem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 listopada 2010 23:24

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>