Wpisy

  • niedziela, 26 lutego 2017
    • Tarta kajmakowa

      tarta kajmakowa

      Tarta kajmakowa o nietypowym smaku. Nie używamy tu kajmaku z puszki, tylko gotujemy go sami, co sprawia, że smak jest zupełnie zaskakujący. Kolor kajmaku również nie przypomina tego sklepowego, jest dużo jaśniejszy, beżowy. Polecam dla chcących spróbować trochę innych smaków. Przepis z Kwestii Smaku.

       

      Tarta kajmakowa

      Ciasto:

      • 250 g mąki
      • 150 g zimnego masła (lub 130 g masła i 20 g smalcu)
      • 4 łyżki cukru pudru
      • mała szczypta soli
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 jajko

      Masa kajmakowa:

      • 200 g orzechów włoskich
      • 1 litr śmietanki kremówki 36% (z kartonika)
      • 1 szklanka cukru

      Polewa czekoladowa:

      • 50 g czekolady deserowej
      • 1 łyżka oleju roślinnego

       

      Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło, smalec, sól oraz proszek do pieczenia. Zmiksować mikserem przez około minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać dokładnie palcami lub siekać na stolnicy).

      Dodać jajko i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę, rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.

      Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto rozwałkować delikatnie podsypując mąką. Wyłożyć spód i boki 26 cm formy. Spód podziurkować widelcem. Okryć wierzch i boki folią aluminiową i wysypać obciążenie (np. suchą fasolę - do wielokrotnego wykorzystania). Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem, ustawić 180 stopni C i piec na złoty kolor przez ok. 13 minut. Wyjąć, ostudzić.

      W szerokim garnku z grubym dnem (dobrej jakości, który nie przypala) umieścić śmietankę i cukier. Zagotować co chwilę mieszając rózgą. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 35 minut co chwilę mieszając rózgą aby nie robiły się grudki. Masa ma lekko bulgotać.

      Na koniec masa ma zmniejszyć objętość o około połowę, zgęstnieć i nabrać słomkowej barwy. Uważać aby nie przypalić masy. Ostudzić i schłodzić.

      Orzechy włoskie lekko podprażyć na suchej patelni. Wyłożyć na spód formy. Zalać ostudzoną masą i odstawić w zimne miejsce na minimum 2 godziny aż masa zastygnie.

      Udekorować polewą (roztopić połamaną na kosteczki czekoladę z dodatkiem oleju). Ciasto można długo przechowywać w miarę chłodnym miejscu.

      tarta kajmakowa

      tarta kajmakowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 lutego 2017 11:52

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>