Wpisy

  • środa, 27 lutego 2013
    • Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem

      Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem

      Kajmak uwielbiam. Kupiłam puszkę, otworzyłam i musiałam wykazać się dużym opanowaniem aby nie zjeść przynajmniej połowy, skończyło się tylko na kilku łyżeczkach. Resztę wykorzystałam zgodnie z przeznaczeniem, czyli zrobiłam babeczki z płynnym karmelem – fondant kajmakowy, które zaproponowała Anna-Maria w ramach Weekendowej Cukierni. Trzeba pamiętać, aby pilnować czasu pieczenia, ja pierwszą partie przetrzymałam, gdyż zwykle wszystko piekę dłużej w moim piekarniku, co okazało się błędem, środek się ściął. Drugą partia już się udała i kajmak bardzo smakowicie wypłynął. Babeczki są co prawda bardzo słodkie , ale naprawdę pyszne, szczerze polecam.

       

      Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem (6 kokilek lub 12 foremek na muffinki)

      • masło do wysmarowania foremek
      • 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
      • 2 duże żółtka
      • 1 duże jajko
      • 1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki
      • opcjonalnie sól morska – polecam

      Foremki natłuścić masłem i obsypać dno i ścianki mąką. Sugeruję użycie pojedynczych, niewielkich foremek - łatwiej wyciąga się z nich upieczone babeczki. Przy pomocy miksera ubić żółtka z jajkiem na puszystą masę. Ubijać przez ok. 2 - 3 minuty, do momentu aż ilość masy się podwoi i będzie spływała z mieszadła szeroką wstążką. Trwa to ok. 2 - 3 minut. Dodać kajmak i ubijać tak, by dobrze połączył się z resztą masy. Nadal ubijając stopniowo dosypywać mąkę. Przelać masę do przygotowanych wcześniej foremek (do wysokości 2/3 foremki) i włożyć do nagrzanego do 210°C piekarnika.
      Piec do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 10 minut.

      Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 27 lutego 2013 20:28
  • sobota, 16 lutego 2013
    • Ciasto snikers

      Ciasto snikers

      Pyszny, słodki i bardzo wciągający przekładaniec. Ciasto snikers jest znane chyba większości. Świetnie nadaje się na imieniny, święta, czy inne okazje, dzięki temu, że jest łatwe do podzielenia i dobrze się prezentuje. Polecam wszystkim, zjadłam więcej kawałków niż zamierzałam… Przepis Dorotus.

       

      Snikers

      Składniki ciasta (na 3 blaty):

      • 600 g mąki pszennej
      • 3/4 szklanki cukru
      • 2 jajka
      • 2 żółtka
      • 200 g margaryny
      • 3 łyżki mleka
      • 3 łyżki miodu
      • 2 łyżeczki sody
      • 1 opakowanie cukru waniliowego

      Polewa orzechowa:

      • 200 g posiekanych orzechów włoskich
      • 100 g margaryny 
      • 4 łyżki cukru
      • 2 łyżki miodu

      Na przełożenie:

      • 1 duży budyń waniliowy (lub 1 ½ budyniu i normalnej wielkości)
      • mleko do budyniu
      • 1 puszka masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny)

      W średnim garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać orzechy. Pogotować chwilę na średnim ogniu - do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia.
      Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładki ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wielkości około 25 x 35 cm (może być trochę większy), podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Można również rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i przenieść razem z papierem na blachę.

      Na jedną z części ciasta wyłożyć letnią polewę orzechową. Piec każdy płat osobno około 8 - 12 minut, w zależności od piekarnika, część z orzechami piec 2 - 3 minuty dłużej. Płaty powinny mieć brązowo - złoty kolor, nie powinny być zbyt mocno wypieczone, aby nie były zbyt twarde. Ciasto przenosić  dopiero kiedy przestygnie - zaraz po upieczeniu jest zbyt miękkie i się połamie.

      Budynie ugotować zgodnie i instrukcją na opakowaniu używając 1/2 mleka mniej. Przestudzić.

      Przygotowanie ciasta:

      Gotowe, zimne blaty ciasta przełożyć kremami. Na pierwszy blat rozłożyć budyń, przykryć go ciastem. Następnie rozsmarować na nim kajmak, przykryć płatem z orzechami.
      Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby lekko zmiękło od kremów. Same płaty można przygotować nawet 2 dni przed połączeniem całości. Przechowywać w chłodnym miejscu.

      Ciasto snikers

       

      Ciasto snikers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto snikers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 16 lutego 2013 15:33
  • środa, 13 lutego 2013
    • Kokosanki

      Kokosanki

      Przerwy, powroty… Bloguję dla przyjemności, nie chcę stwarzać sobie presji dodawania systematycznych notek. Dzisiaj czuję chęć podzielenia się z Wami kokosankami ;). Upiekłam je już bardzo dawno, ale doskonale pamiętam, że były bardzo dobre. Zresztą kokosanek chyba nie trzeba reklamować, lubią je przecież prawie wszyscy :). Przepis Dorotus.

       

      Kokosanki (ok. 30 sztuk)

      • 250 g wiórków kokosowych
      • 100 g masła lub margaryny
      • 3/4 szklanki cukru
      • 4 łyżki mleka
      • 2 białka

      Masło włożyć do garnuszka. Rozpuścić z cukrem i mlekiem. Dodać wiórki i wymieszać, chwilę pogotować.

      Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto nakładać łyżką (najlepiej gałkownicą do lodów) na natłuszczoną blachę.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut, do złotego koloru. Poczekać chwilę przed zdjęciem z blachy, wystudzić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosanki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 13 lutego 2013 19:31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>