Wpisy

  • piątek, 24 lutego 2012
    • Tort chałwowy

      Tort chałwowy

      Pyszny, intensywny w smaku tort chałwowy. Przeplatają się w nim smaki chałwy, wiśni i orzechów. Tort jest z tych ciężkich, jeden kawałek wystarczy żeby się nasycić. Upiekłam go na urodziny mamy, bardzo jej smakował, tak jak i reszcie rodziny. Przepis z bloga Moje Wypieki.

       

      Tort chałwowy

      Biszkopt:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki mąki pszennej
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 1/4 szklanki kakao

      Masa chałwowa:

      • 2 jajka, wyszorowane i wyparzone
      • 125 g masła, o temperaturze pokojowej
      • 125 g margaryny, o temperaturze pokojowej
      • 2/3 szklanki drobnego cukru
      • 35 dag ulubionej chałwy, pokruszonej
      • 2 łyżki likieru kawowego

      Ponadto do przełożenia:

      • 1 szklanka czekowiśni (lub gęsta konfitura wiśniowa/dżem wiśniowy zmieszany z kakao)

      Do nasączenia:

      • 100 ml likieru kawowego
      • 100 ml mocnej herbaty

      Do dekoracji:

      • 1 szklanka posiekanych drobno orzechów laskowych lub włoskich, podpieczonych
      • 100 g chałwy, pokruszonej

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

      Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

      Przygotować masę. Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.

      Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem. Ubić je na parze. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek). Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.

      Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać.

      Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu).

      Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub - jak w przypadku tego tortu - na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków.

      Czekowiśnię podgrzać (jeśli jej nie mamy, użyjmy najlepszą domową konfiturę wiśniową z dużą ilością wiśni wymieszaną z 1 łyżką kakao), wystudzić.

      Likier kawowy i herbatę wymieszać.

      Orzechy i chałwę wymieszać.

      Przygotowanie tortu:

      Jeden blat tortu położyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na niego wyłożyć trochę mniej niż połowę masy chałwowej. Przykryć drugim blatem i naponczować. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej. Ozdobić orzechami wymieszanymi z chałwą. Schłodzić przez kilka godzin.

      Tort chałwowy

       

      Tort chałwowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tort chałwowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 24 lutego 2012 00:36
  • sobota, 04 lutego 2012
    • Sernik z lemon curd

      Sernik z lemon curd

      Uwielbiam serniki, cytryny też. Połączenie ich w tym serniku wyszło naprawdę pysznie. U mnie zniknął w przeciągu jednego popołudnia. Jeden z najlepszych serników jakie ostatnio jadłam, serdecznie polecam.  Przepis z bloga Moje Wypieki.

       

      Sernik z lemon curd

      Składniki na spód:

      • 250 g ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych)
      • 110 g masła

      Ciastka pokruszyć na piasek, masło roztopić. Masło wymieszać z ciastkami. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tortownicy i boki (do połowy wysokości) wyłożyć ciastkami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce

      Składniki na masę serową:

      • 750 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego (przeznaczonego na serniki)
      • pół szklanki (110 g ) drobnego cukru
      • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
      • 3 jajka

      Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu.

      Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić sernik (najlepiej w lekko uchylonym piekarniku).

      Składniki na lemon curd:

      • 45 g masła
      • pół szklanki (110 g) drobnego cukru do wypieków
      • 1 jajko, roztrzepane
      • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
      • 2 łyżki soku z cytryny

      Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę umieścić w szklanej miseczce, którą ustawić na rondelku z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje. Lekko przestudzić (może być lekko ciepły).

      Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

      Sernik z lemon curd

       

      Sernik z lemon curd

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z lemon curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 04 lutego 2012 00:56

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>