Wpisy

  • sobota, 26 lutego 2011
    • Pierniczki bakaliowe

      Pierniczki bakaliowe

      Te pierniczki przygotowałam na święta. Część ciasta zostawiłam i poleżało ono w lodówce jeszcze jakieś dwa miesiące zanim je upiekłam. Ta druga partia wyszła zdecydowanie lepsza, bo zatrzymała kształt podczas pieczenia, natomiast ta świąteczna zdecydowanie bardziej się 'rozlała'. Te pierniczki to hit. Zdecydowanie najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Mają dużą ilość przypraw korzennych, ale jednocześnie nie są zbyt ostre, słodycz jest odpowiednio wyważona. Nikt nie mógł im się oprzeć, zniknęły w szybkim tempie. Przepis Bakerlady.

       

      Pierniczki z bakaliami

      • 2 szklanki miodu
      • 1 szklanka cukru
      • 200 g masła
      • 150 g smalcu
      • 3 torebki przyprawy piernikowej , dobrej jakościowo
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 łyżeczka imbiru
      • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
      • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
      • 1 1/2 łyżeczki sody
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4 jajka
      • 3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka dodatkowo)
      • 1 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
      • 1/2 szklanki śmietany
      • 50 g suszonej żurawiny
      • 50 g posiekanych orzechów włoskich
      • 50 g płatków migdałowych
      • 50 g rodzynek

      Miód, masło, smalec, cukier oraz wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści, odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

      Dodać sodę (masa powinna się spienić), jajka i obie mąki. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera. Jeśli ciasto jest zbyt lejące - można dodać dodatkową szklankę mąki. Do ciasta dodać bakalie. Odstawić w chłodne miejsce na dowolny czas - od kilku dni nawet do kilku miesięcy.

      Ciasto przechowywane w chłodzie (na przykład lodówce) gęstnieje i podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania. Pierniki z ciasta bakaliowego najlepiej smakują jeśli są wałkowane dość cienko.

      Pierniki powinny się piec tylko do momentu lekkiego zezłocenia (190ºC przez około 10 - 12 minut), przepieczone są twarde ponieważ miód ulega karmelizacji. Można przed pieczeniem posmarować je białkiem dla połysku.

      Pierniczki bakaliowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki bakaliowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 26 lutego 2011 20:31
  • wtorek, 22 lutego 2011
    • Sernik pomarańczowy

      Sernik pomarańczowy

      Ten sernik pojawił się na naszym bożonarodzeniowym stole. Taki typowo świąteczny smak. Przepis M.Rouxa zmodyfikowany przez Joanne z cincin. Jest kremowy, dosyć ciężki i bardzo aromatyczny. Upiekłam go na kruchym spodzie, ale sernik jest bardzo mokry, więc ciasto nasiąkło, to chyba jedyna jego wada.

       

      Sernik pomarańczowy

      • kruche ciasto (np. takie jak tu)
      • 500 g sera śmietankowego (w pokojowej temperaturze)
      • 200 g twarogu trzykrotnie mielonego
      • 5 małych jajek
      • 150 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
      • 170 g drobnego cukru
      • 4 niezbyt duże soczyste pomarańcze bez pestek
      • niewielki słoiczek niskosłodzonego dżemu pomarańczowego, podgrzanego i przetartego przez sitko

      Sery wymieszać łyżką z cukrem i śmietaną, dodać po jednym jajku, otartą skórkę i sok z pomarańczy. Wylać na podpieczony i ostudzone kruche ciasto (w tortownicy o średnicy 22 cm). Po upieczeniu ostudzić i wstawić do lodówki pod przykryciem. Przed podaniem pokryć cienką warstwą dżemu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik pomarańczowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 lutego 2011 17:45
  • niedziela, 13 lutego 2011
    • Ciemny żytni chleb polski

      Ciemny żytni chleb polski

      Na ostatnie wydanie WP spóźniłam się, teraz jestem na czas. W tym tygodniu zadaniem było upieczenie ciemnego żytniego chleba, który zaproponowała Trufla. Mój chleb ciemny jest tylko z nazwy, a to dlatego, ze zawartość mąki żytniej w tym chleb jest stosunkowo niewielka, 40%. Być może piekłam go trochę za krótko, dlatego skórka jest całkiem blada, na szczęście nie wpływa to na smak.

       

      Ciemny żytni chleb polski
      Zaczyn:

      • 50 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10 - 12 godzin wcześniej)
      • 75 g letniej wody
      • 75 g jasnej mąki żytniej 


      Składniki zaczynu dokładnie wymieszać.
      Miskę z zaczynem przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 8 - 12godzin

      Ciasto właściwe:

      • cały zaczyn
      • 350 g letniej wody
      • 350 g mąki pszennej chlebowej, najlepiej wysokoglutenowej
      • 150 g mąki żytniej razowej
      • 10 g soli morskiej
      • 2 łyżeczki nasion kminku do posypania wierzchu chleba, opcjonalnie

      Zaczyn wymieszać z wodą, dodać resztę składników i miksować na średnim biegu ok. 7 - 8 minut. Ciasto będzie klejące. Przełożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie przezroczystą folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 2 - 2 1/2 godziny.
      Ciasto wyłożyć na  lekko omączony blat i krótko wyrobić, ok. 1 minuty, uformować bochenek przykryć ściereczką i zostawić na 15 - 20 minut. Następnie ciasto delikatnie rozciągnąć i ponownie złożyć w bochenek, który umieścić w wyłożonym ściereczką i omączonym koszyku, przykryć ściereczką.
      Koszyk z chlebem odstawić, do wyrośnięcia na 1 1/2 - 2 godziny, w temperaturze pokojowej.
      Na 1 godzinę przed pieczeniem rozgrzać piec z kamieniem, lub z blachą, do 200°C.
      Chleb wyłożyć na łopatę, lekko posmarować wodą, opcjonalnie posypać ziarenkami kminku i naciąć. Przełożyć na rozgrzany kamień lub blachę, piec z parą lub na dno piekarnika włożyć 3/4 szklanki kostek lodu.
      Piec 40 - 50 minut. Po wyjęciu wierzch chleba od razu posmarować wodą, jeśli chcemy by był błyszczący, studzić na kratce, ok. 2 godzin.

      Ciemny żytni chleb polski


      Ciemny żytni chleb polski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciemny żytni chleb polski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 lutego 2011 18:22
  • środa, 09 lutego 2011
    • Bagietki z makiem i cebulką

      Jestem spóźniona. Weekend już minął a ja dopiero teraz pokazuje bagietki które upiekłam w ramach Weekendowej Piekarni. Do tej pory tylko raz piekłam pieczywo z dodatkiem cebuli, był to ten chleb i do dzisiaj jest on jednym z moich ulubionych, więc nad uczestnictwem w tym wydaniu WP długo się nie namyślałam. Są naprawdę pyszne, z chrupiącą ale niezbyt twardą skórką i miękkim miąższem. U mnie została tylko jedna, więc pokroiłam ją na malutkie kromeczki i takim robiłam zdjęcia.

       

      Bagietki z makiem i cebulką (3 sztuki)

      • 300 g mąki pszennej chlebowej
      • 100 g mąki pszennej razowej
      • 8 g drożdży świeżych
      • 2 łyżki oliwy
      • duża cebula zeszklona na oliwie
      • 1 łyżeczka maku
      • 1 łyżka cukru
      • 1,5 łyżeczki soli
      • 250 ml wody

      Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając (najlepiej mikserem) powoli wlewać wodę, na końcu dodać cebulkę przysmażoną na oliwie i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
      Podzielić na 3 części i uformować z nich bagietki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45 minut.
      W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230°C.
      Wyrośnięte bagietki ponacinać ukośnie ostrym nożem lub żyletką. Wstawić do piekarnika, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i dopiekać kolejne 30 minut.

      Bagietki z makiem i cebulką

      Bagietki z makiem i cebulką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Bagietki z makiem i cebulką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 09 lutego 2011 16:46
  • niedziela, 06 lutego 2011
    • Ciasto kawowo - czekoladowe

      Ciasto kawowo-czekoladowe

      Delikatne, lekkie, musowe ciasto. Właściwie bardziej deser niż ciasto. U mnie gościło na bożonarodzeniowym stole i oczarowało wszystkich. Jedynym minusem jest za twardy herbatnikowy spód w porównaniu do bardzo lekkiej reszty cista. Myślę, że można coś pokombinować z biszkoptami zamiast herbatników. Bardzo gorąco polecam. Przepis z gazety poświęconej ciastom.

       

      Ciasto kawowo – czekoladowe

      Spód:

      • 140 g herbatników
      • 50 g gorzkiej czekolady
      • 70 g masła

      Masa kawowa:

      • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
      • 300 g dobrze schłodzonej śmietany kremówki
      • 200 g białej czekolady

      Masa śmietankowa:

      • 200 ml mleka
      • 1 opakowanie śmietany w proszku
      • ½ łyżeczki żelatyny
      • 200 g śmietany kremówki
      • 1 opakowanie usztywniacza do śmietany

      Czekoladę rozpuścić. Herbatniki pokruszyć, wymieszać z czekoladą i rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożyć herbatnikami. Wstawić do lodówki.

      Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Czekoladę rozpuścić, a następnie ostudzić. Śmietanę ubić, zmiksować z kawą. Delikatnie wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą. Masę przełożyć do formy, wstawić do lodówki do stężenia.

      Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę w proszku ubić z mlekiem. Dodać śmietanę kremówkę i usztywniacz, ubić. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietankową wyłożyć na wierzch ciasta. Dobrze schłodzić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kawowo - czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 lutego 2011 15:38

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>