Wpisy

  • niedziela, 28 lutego 2010
    • Sernik z wanilią i wiśniami w czekoladzie

      Sernik z wanilią i wiśniami w czekoladzie

      Dawno nie słyszałam tylu słów pochwały co za ten sernik. Cała rodzina była oczarowana. Za mną to ciasto chodziło już długo, bo wiadomo, połączenie czekolada + wiśnia i do tego wanilia i kakaowy spód to musiał być wspaniały smak. Masa serowa jest bardzo rzadka i mokra (właściwie chyba za krótko go piekłam), lekka delikatna, w strukturze i smaku podobna do lodów. Takie zaprzeczenie ciężkich, zbitych serników. Przez ten ser ciasto się trochę rozwala i trudno je pokroić, ale tego smaku nie zamieniłabym za brak tak małych niedogodności. Dopełnienie stanowią wiśnie i czekolada - połączenie idealne. Przepis Agaty z blogu Twoje&Moje.

       

      Sernik z wanilią i wiśniami w czekoladzie

      Kruchy kakaowy spód:

      • 170 g mąki pszennej
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 3 łyżki kakao
      • 100 g rozpuszczonego masła

      Masa serowa:

      • 800 g półtłustego twarogu
      • 400 g kwaśnej gęstej śmietany 18 - 22%
      • 220 g cukru
      • 6 jajek
      • 2 laski wanilii lub 1 laska i 2 łyżki ekstraktu z wanilii
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Polewa:

      • 200 g deserowej czekolady
      • 50 g masła
      • pół szklanki wiśni

      W misce wymieszać kruche składniki, dodać masło i wymieszać, aż utworzą się mokre okruszki.
      Dno tortownicy o średnicy 26 cm (lub formę ok. 23 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.
      Okruszki wysypać na dno formy, palcami ugnieść aby powstał spód. Podpiec 10 minut w temperaturze 180°C.
      
      Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.
      Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.
      W misce wymieszać twaróg ze śmietaną i cukrem. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodać wyskrobane ziarenka wanilii (i ewentualnie ekstrakt) oraz mąkę i wszystko krótko zmiksować.
      Masę wylać na podpieczony spód.
      Piec 45 minut w temperaturze 170°C (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik "dojdzie"). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2 - 3 godziny. Wystudzić w formie.
      
      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę umieścić w naczyniu z gotującą się wodą), dodać masło i wymieszać, aż składniki się połączą. Następnie dodać wiśnie i wymieszać, aż wiśnie będą pokryte czekoladą. Przestudzoną polewą wylać na wystudzony sernik i równomiernie rozprowadzić.
      Wstawić do lodówki na 4 - 5 godzin, następnie delikatnie oddzielić nożem od boków tortownicy, rozpiąć obręcz i przełożyć sernik na tacę.

      Sernik z wanilią i wiśniami w czekoladzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z wanilią i wiśniami w czekoladzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 lutego 2010 17:19
  • wtorek, 23 lutego 2010
    • Stefanka

      Stefanka

      Długo czekałam, żeby upiec stefankę. Bo to nie jest normalne ciasto. To ciasto – nagroda za zdaną sesję. Za te długie, nieprzespane noce. Moje ulubione od zawsze i to się chyba nigdy nie zmieni. Cienkie, kruche, miodowe placki przełożone masą z kaszą manną. Przepis pochodzi z zasobnego zbioru mojej babci, która ma go prawdopodobnie od sąsiadki (więc pozwolę sobie dołączyć do Kulinarnych Pereł z lamusa, to jest prawdziwa perła). Ciasto ze stałego repertuaru mamy i babci, tak mi smakowało dzieciństwo.

       

      Stefanka

      Miodowe blaty:

      • 3 łyżki miodu
      • 3 łyżki masła/margaryny
      • 1/2 kg mąki
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 2 jajka
      • 1 łyżka sody

      Grysikowa masa:

      • 1/2 litra mleka
      • 4 łyżki kaszy manny
      • 200 g masła
      • 3 łyżki cukru pudru

      Polewa kakaowa:

      • 50 g masła
      • 5 łyżek mleka 
      • 4 łyżki kakao 
      • 4 łyżki cukru

      Zacząć od przygotowania ciasta: miód z masłem rozpuścić i ostudzić. Do mąki dodać cukier, jajka, sodę, wlać ostudzony miód z masłem. Zagnieść ciasto i podzielić je na 4 części. Każdy placek piec po ok. 15 minut w temperaturze 160°C.

      .

      .

      .

      dalszą część przepisu przeczytasz na moim nowym blogu Strefa Wypieków

       

       

      Stefanka



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Stefanka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lutego 2010 22:46
  • sobota, 20 lutego 2010
    • Lees Sourdough

      Lees Sourdough

      Ostatnio u Tatter pojawił się przepis na Lees Sourdough, jest to modyfikacja Vermont Sourdough (który też zamierzam kiedyś upiec) spodobał mi się, więc chleb szybko pojawił się u mnie w piekarniku. Wizualnie chyba najlepszy jaki do tej pory upiekłam. W miarę kształtny bochenek, dziury nie za duże, nie za małe, gruba, chrupiąca skórka. A smak w niczym nie ustępuje wyglądowi. Myślałam, że mam więcej zakwasu niż te 240 g ale okazało się, że mogłam użyć tylko 150 g, stąd moje niewielkie modyfikacje.

       

      Lees Sourdough

      • 150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 100% hydracji
      • 300 g wody
      • 390 g białej pszennej maki chlebowej
      • 90 g maki żytniej razowej
      • 11 g soli

      Zmieszać zakwas, mąki i wodę. Zostawić na 20 minut. Dodać sól i zagniatać ok. 10 minut aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Umieścić je  naoliwionej misce i zostawić pod przykryciem na 2,5 - 3 godziny, składając w połowie czasu.

      Ukształtować bochenek (ciasto jest zwarte, nie stanowi to problemu) i ponownie zostawić do wyrastania na 3 godziny.

      Piec przez pierwsze 20 minut w temperaturze 250°C (w naparowanym piekarniku), później zmniejszyć temperaturę do 200°C i dopiekać aż do zarumienienia bochenka (ok. 20 minut).

      Lees Sourdough

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Lees Sourdough”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 20 lutego 2010 13:17
  • piątek, 19 lutego 2010
    • Wuzetka

      Wuzetka

      Taką wuzetkę pamiętam z dzieciństwa, teraz postanowiłam przypomnieć sobie ten smak. Z tego przepisu korzystała już moja babcia. Na zawsze pozostanie jednym z moich ulubionych ciast. Jednocześnie dołączam się do akcji Kulinarne Perły z Lamusa i na pewno nie będzie to moja ostatnia propozycja.

       

      Wuzetka

      Biszkopt:

      • 5 jajek
      • 1 szklanka mąki
      • 2 - 3 łyżki kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 3/4 szklanki cukru

      Śmietana:

      • 1 szklanka gęstej, kwaśniej śmietany
      • 1/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
      • 1 łyżeczka żelatyny

      Jajka ubić z cukrem. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, a następnie dodać do ubitych jajek i cukru, miksować. Dużą prostokątną formę (o wymiarach ok. 30 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

      Ubić śmietanę z cukrem i namoczoną żelatyną.

      Biszkopt przekroić, na dolną część rozsmarować większość śmietany. Przykryć drugą częścią, na której rozsmarować pozostałą śmietanę (można troszkę ostawić na zrobienie ozdób), posypać kakao. Schłodzić.

       


      A gdy mam zły dzień i biszkopt nie chce mi urosnąć, to wtedy śmietanę wykładam na nieprzekrojony biszkopt, posypuję całość kakao i robię esy-floresy z roztopionej czekolady, a efekt końcowy wygląda tak:

      Wuzetka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Wuzetka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 19 lutego 2010 16:17
  • sobota, 13 lutego 2010
    • Chleb codzienny

      Chleb codzienny

      Teraz gdy widzę w Weekendowej Piekarni chleb na zakwasie bardzo się cieszę. Jeszcze niedawno takie chleby były dla mnie nieosiągalne. Ten codzienny zaproponowany przez Lu nie sprawił mi większych trudności. Niestety bochenek wyszedł mi niekoniecznie piękny i baardzo dziurowy. Na szczęście był bardzo smaczny. Ostatnio u mnie na blogu same chleby, a to dlatego, że ja i mama odchudzamy się (i nawet nieźle nam idzie:)) więc ostatnio nic nie piekłam, a poza tym jestem nieustannie zafascynowana zakwasem.

       

      Chleb codzienny

      Zaczyn:

      • 100 g zakwasu żytniego razowego
      • 100 g mąki pszennej (typ 650)
      • 150 g letniej wody

      Wymieszać w misce i odstawić na noc (albo na 8 - 12 godz).

      Ciasto właściwe:

      • zaczyn
      • 300 g wody
      • 1 łyżeczka miodu
      • 1 łyżka soli
      • kulka świeżych drożdży wielkości dużego laskowego orzecha
      • 600 - 650 g mąki pszennej (typ 650)

      Do miski wlać wodę, rozpuścić w niej miód, drożdże, dodać zaczyn, sól i wymieszać na jednolitą masę.
      Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok 2,5 godziny (z tym czasem może być różnie, w każdym razie ciasto powinno podwoić objętość).

      Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę albo blat. Podzielić na pół, uformować dwa podłużne bochenki (tak robię ja, ale można też jeden olbrzymi okrągły). Włożyć do koszyków i pozwolić wyrosnąć (ok 1 1/2 godz.).

      Ostrożnie przełożyć z koszy na blachę. Można naciąć (chociaż mi to jakoś nie chce ładnie wyjść). Piec najpierw przez 10 min w naparowanym piekarniku, nagrzanym do 250°C. Później zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 10 min. Na końcu zmniejszyć temp do 200°C i dopiekać, aż będzie pięknie rumiany. Gotowy chleb postukany od dołu, powinien wydać  głuchy odgłos.

      Chleb codzienny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb codzienny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 13 lutego 2010 22:27

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>