Wpisy

  • poniedziałek, 30 stycznia 2012
    • Drożdżówki z dżemem

      Drożdżówki z dżemem

      Te drożdżówki upatrzyłam już dawno na blogu Ekspresje Kulinarne, zaciekawił mnie głównie ich sposób formowania. Doczekały się w końcu realizacji i oprócz fajnego kształtu są też bardzo smaczne.  Użyłam do nich domowego dżemu winogronowego.


      Drożdżówki z dżemem (14 - 16 sztuk)
      Składniki:

      • 75 g margaryny lub masła
      • 250 ml mleka
      • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
      • szczypta soli
      • 70 g cukru
      • 500 g mąki pszennej
      • dżem lub inne nadzienie
      • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania ciasta) 

      Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i  wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić  w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
      Ciasto podzielić na 14 - 16 równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć dłonią (lub rozwałkować) tak, aby powstało kółko nieco większe od szklanki, którą będziemy używać do wykrawania.
      W środku koła szklanką wyciąć krąg. Po wycięciu kręgu pozostanie nam obwódka, którą należy zapleść w ósemkę.  Jedną połowę ósemki umieścić na kręgu  a następnie zakryć drugą połową. W powstałe zagłębienie nałożyć łyżeczkę nadzienia (ja dałam dżem winogronowy).
      Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia na 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
      Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 - 14  minut.

      Drożdżówki z dżemem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z dżemem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 stycznia 2012 20:42
  • czwartek, 26 stycznia 2012
    • Makowiec zawijany

      Makowiec zawijany

      Już koniec stycznia, a ja jeszcze nie zdążyłam pokazać moich wszystkich ciast bożonarodzeniowych. Dzisiaj makowiec, ciasto, które w mojej rodzinie od lat piecze babcia i do tej pory nawet nie pomyślałam, że ja mogłabym go upiec. W tym roku (a raczej w tamtym) babcia zaprotestowała, wiec makowca upiekłam ja. Wybrałam sprawdzony przez wielu przepis Dorotus i się nie zawiodłam. Ciasto jest idealne, bardzo aromatyczne, masa makowa pełna bakalii, po prostu pyszne. Smakowało mi bardzo, mimo że nie lubię makowców.
      PS Babcia wzięła przepis ;).


      Makowiec zawijany (3 strucle)
      Ciasto drożdżowe:

      • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
      • 180 ml letniego mleka
      • 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
      • 6 żółtek
      • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
      • 6 łyżek cukru
      • 1,5 łyżki oleju
      • pół łyżeczki soli
      • 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu) 
      • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)

      Masa makowa:

      • 500 g maku
      • 250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
      • 100 g rodzynków
      • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
      • 1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
      • olejek migdałowy do smaku
      • cynamon do smaku
      • 1 łyżka miękkiej margaryny
      • kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania


      Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.
      Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
      Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

      Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
      Piec w temperaturze 180° - 190° przez około 30 - 40 minut.
      Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

      Makowiec zawijany

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec zawijany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 20:02

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>