Wpisy

  • piątek, 21 stycznia 2011
    • Muffiny jak batoniki

      Muffiny jak batoniki

      Ostatnio mało mnie. Dużo nauki, dieta, mało czasu na przyjemności. Po przerwie wracam z muffiami. Dawno ich u mnie nie było. Niby najprostsze, a najtrudniej się za nie zabrać. Te dzisiejsze (właściwie to dawno ich nie ma) pełne są orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika i płatków owsianych. Potrzebowałam muffinek które dawałyby złudzenie, że są „zdrowe”. Te mufinny sprawiają właśnie taki wrażenie;). Są treściwie, wilgotne i nie za słodkie. Przepis znalazłam u Liski.

       

      Muffiny jak batoniki

      • 150 g mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 1/2 cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonu
      • 1 małe jabłko, obrane i starte na grubej tarce
      • 120 g startej marchwi
      • 80 ml oleju słonecznikowego
      • 50 g dowolnych orzechów (u mnie brazylijskie)
      • 50 g rodzynek
      • 30 g wiórków kokosowych
      • 2 jajka
      • 120 g cukru (przy ilości 100 g muffina są dla mnie idealne)

      Kruszonka:

      • 30 g masła
      • 40 g mąki10 g cukru
      • 20 g płatków owsianych błyskawicznych (powinny to być bardzo drobne płatki)
      • 10 g pestek słonecznika
      • 10 g sezamu
      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżeczka wody
      • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego

      Kruszonka: W miseczce wymieszać wszystkie składniki łyżką do czasu, aż porobią się grudki. Odstawić.
      W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Jajka ubić z cukrem i wanilią, dodać olej, a na końcu tarte jabłko i marchew. Wmieszać orzechy, rodzynki i kokos, a na końcu mieszankę suchych składników. Mieszać niezbyt długo, tylko tyle, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać do formy muffinkowej wysmarowanej masłem lub olejem. Na wierzch każdego muffina wsypać kruszonkę.
      Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Wstawić muffiny i piec je ok. 20 - 25 minut (u mnie piekły się zdecydowanie dłużej, ok. 40 minut w temperaturze 180°C).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny jak batoniki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 21 stycznia 2011 20:01
  • poniedziałek, 03 stycznia 2011
    • Sernik piernikowy

      Sernik piernikowy

      Ten sernik upatrzyłam sobie u Tatter już rok temu, od razu dodałam go do zakładek i czekał tam na odpowiednią porę. Pora ta nadeszła przed samymi świętami, kiedy to chciałam się wprawić w piernikowy nastrój. Ten sernik jest bardzo smaczny, kremowy, o delikatnym smaku piernika. Najlepiej smakuje z sosem miodowym, radzę z niego nie rezygnować.

      Poza tym chciałabym serdecznie podziękować za życzenia świąteczne i noworoczne. Wyjeżdżałam na święta i niestety nie zdążyłam wcześniej złożyć życzeń, więc dopiero teraz mogę życzyć wspaniałego 2011 roku ;).

       

      Sernik piernikowy

      • 250 g herbatników zwykłych
      • 125 g stopionego masła
      • 500 g kremowego serka, zmiksowanego
      • 110 g jasnego brązowego cukru
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 1 łyżeczka domowej mieszanki korzennych przypraw (lub 2 – 3 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika)
      • 125 ml śmietanki
      • 3 żółtka
      • 2 białka

      Miodowy syrop:

      • 2 kawałki kory cynamonowej
      • 4 szerokie paski skorki cytrynowej
      • 120 g miodu
      • 1 łyżka wody
      • 3/4 łyżeczki żelatyny

      Rozdrobnić ciasteczka mikserem na bardzo drobne okruszki, dodać masło i jeszcze raz zmiksować (ciastka można rozdrobnić ręcznie, a potem wymieszać z masłem). Gotową masą wyłożyć dno przygotowanej kwadratowej foremki (o boku 20 - 23 cm). Wstawić na 30 minut do lodówki.

      Rozgrzać piekarnik do 160°C i przygotować serowa masę, dodając do serka cukier, ekstrakt i przyprawy. Wszystko zmiksować, aż powstanie gładka masa do której należy dodać śmietankę i żółtka. Białka ubić na średnio sztywno i delikatnie wmieszać je do masy serowej. Masę przelać do foremki i piec 60 minut.

      Wystudzić sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Później wstawić go do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem przygotować miodowy syrop łącząc wszystkie składniki i podgrzewając je do zawrzenia. Ciepłym syropem polewać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik piernikowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 stycznia 2011 17:55

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>