Wpisy

  • wtorek, 26 stycznia 2010
    • Rolada z malinami i jeżynami

      Rolada z malinami i jeżynami

      Po skontrolowaniu zawartości zamrażalnika stwierdziłam, że ilość zamrożonych owoców jest tak duża, że najwyższa pora zacząć rozmrażanie. Aby przełamać zimowe smaki, dużą ilość miodu jaka się u mnie ostatnio pojawiła, tym razem typowo letnie ciasto. Dla mnie lato to owoce i bita śmietana. Znowu utwierdziłam się w przekonaniu, że proste, klasyczne smaki są najlepsze. Zaserwowałam sobie kawałek lata w środku zimy. Ciasto z tych, co na jednym kawałku trudno skończyć.

       

      Rolada z malinami i jagodami

      Biszkopt (znaleziony u Bei):

      • 4 jajka
      • 4 łyżki cukru
      • 4 łyżki maizeny
      • szczypta soli
      • cukier do posypania ściereczki

      Dodatkowo:

      • 200 g malin
      • 200 g jeżyn
      • 350 ml śmietany kremówki
      • płaska łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
      • 2 łyżki cukru pudru
      • opakowanie cukru waniliowego

      Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, żółtka ubić z cukrem. Następnie dodać do nich maizenę oraz pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać na prostokątną blachę wyłożoną papierem (ja piekłam w dużej blaszce "piekarnikowej").

      Wstawić do nagrzanego do 180° piekarnika i piec ok 10 - 12 minut. Po upieczeniu przełożyć na lekko wilgotną ściereczkę posypaną cukrem, delikatnie odkleić papier, po czym zwinąć biszkopt w ściereczkę (węższym bokiem) i odstawić na około 15 minut.

      Schłodzoną kremówkę ubić z cukrami i żelatyną. Rozwinąć biszkopt, posmarować bitą śmietaną, ułożyć owoce, ponownie zwinąć. Schłodzić.

      Rolada z malinami i jeżynami

       

      A tutaj wersja z brzoskwiniami:

      Rolada z brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z malinami i jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 stycznia 2010 16:51
  • niedziela, 24 stycznia 2010
    • Bułeczki na miodzie

      Bułeczki na miodzie

      Często robiłam bułki z miodem, jednak przeważnie był on dodawany w niewielkich ilościach, w przypadku tych bułek dodatek jest znaczny, wpływa to na smak tych bułek, dzięki niemu są delikatnie słodkie, jednak ten smak nie jest nachalny, spokojnie można je jeść także do wędliny czy sera. Mi najbardziej smakowały z dżemem mirabelkowym mojej babci. Są bardzo mięciutkie i pulchne i na prawdę pyszne. Jedne z najlepszych bułek jakie upiekłam, a właściwie może nawet najlepsze... Przepis znaleziony u Dorotus.

       

      Bułeczki na miodzie (8 sztuk)

      Składniki:

      • 300 g mąki pszennej chlebowej
      • 2/3 łyżeczki soli
      • 4 g (1 łyżeczka) suchych drożdży lub 8 g świeżych
      • 1 jajko rozbite i tyle mleka, by razem z jajkiem stanowiło 200 ml
      • 50 g miodu
      • 30 g masła, roztopionego
      Dodatkowo:
      • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
      • nasiona do posypania

      Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), wmieszać sól. Mleko i jajko wymieszać z miodem i masłem, dodać do mąki, wyrobić. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (1,5 godziny lub nawet więcej, jeśli potrzeba).

      Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 8 - 9części, z nich uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić w cieple do napuszenia i podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).

      Przed pieczeniem bułeczki posmarować 1 jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać nasionami (ja posypałam siemieniem lnianym).

      Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC, aż będą rumiane i wyrośnięte. Studzić na kratce.

      Bułeczki na miodzie


      Bułeczki na miodzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki na miodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 stycznia 2010 14:43
  • piątek, 22 stycznia 2010
    • Razowa szarlotka z miodem

      Razowa szarlotka z miodem

      Uwielbiam tak kruche ciasto. Po kalorycznym czekoladowym, "zdrowe", bezcukrowe, łagodzące wyrzuty sumienia. Braku cukru trudno zauważyć. Ot tak, bo uwielbiam jabłka. Przepis (z moimi lekkimi zmianami) z gazetki z serii "Lubię Gotować".

       

      Razowa szarlotka z miodem

      • 2 szklanki mąki pszennej razowej
      • 200 g masła
      • żółtko
      • łyżka miodu
      • 1 kg kwaśnych jabłek
      • garść rodzynek
      • 100 g płatków migdałowych

      Z mąki, masła, żółtka i miodu zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, chłodzić w lodówce ok. 30 minut.

      Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać rodzynki i płatki migdałowe. Tortownicę (o średnicy 22 cm) wysmarować masłem i posypać otrębami (użyłam otrębów owsianych), połowę ciasta zetrzeć na tarce, lekko ugnieść.

      Zapiekać w temperaturze 180°C przez 20 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i zetrzeć resztę ciasta. Ponownie piec 20 minut w temperaturze 180°C.

      Razowa szarlotka z miodem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Razowa szarlotka z miodem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 22 stycznia 2010 20:51
  • poniedziałek, 18 stycznia 2010
    • Doskonałe ciasto czekoladowe z musem

      Doskonałe ciasto czekoladowe z musem

      A oto moja nagroda. Stosując motywujący system nagród, obiecałam sobie zrobić to ekstremalnie czekoladowe ciasto po zdanym egzaminie (gdybym nie zdała miałam upiec sobie zakalec;)). System motywacyjny chyba zadziałał bo zdałam i jeszcze tego samego dnia ciasto było gotowe. Pod tym tytułem rzeczywiście kryje się doskonałość. Na pewno w życiu nie jadłam bardziej czekoladowego ciasta. Jeden kawałek zaspokaja potrzebę słodyczy na bardzo długo. Takie ciasto to tylko na specjalne okazję, bo taka ilość czekolady, cukru i masła, czyli kalorii i cholesterolu trochę mnie przeraża. Jednak mam nadzieję, że następna 'szczególna okazja' (czyli zdanie kolejnego egzaminu) pojawi się już wkrótce. Przepis z Kwestii smaku.

       

      Doskonałe ciasto czekoladowe z musem

      Spód:

      • 150 g masła
      • 150 g połamanej na kostki ciemnej czekolady 
      • 5 dużych jajek 
      • 1 łyżka kakao 
      • 175 g drobnego cukru do wypieków

      Mus:

      • 100 g masła
      • 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady deserowej 
      • 3 duże jajka
      • 2 łyżeczki kakao 
      • 115 g drobnego cukru do wypieków 
      • 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody

      Zacząć od przygotowania spodu: w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut (w formie o średnicy 20 - 23 cm, w piekarniku nagrzanym do 180°C) . Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem. Nie wyjmować z formy.

      Mus należy przygotować podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na środek upieczonego spodu. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego.

      Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc. Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem).

      Doskonałe ciasto czekoladowe z musem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Doskonałe ciasto czekoladowe z musem ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 stycznia 2010 17:28
  • niedziela, 17 stycznia 2010
    • Bułeczki z czekoladą i kokosem

      Bułeczki z czekoladą i kokosem

      Mój debiut w Weekendowej Piekarni miał odbyć się już dawno temu, ale zawsze brakowało czasu, znalazłam go dopiero w tym tygodniu i upiekłam te słodkie bułki, które zaproponowała Paulina z blogu chlebek.tv. Robiłam z połowy porcji i trochę żałuję, bo bułeczki są naprawdę pyszne, najlepiej smakują same, popijane mlekiem, ale równie dobre z dżemem (mama jadła je nawet z majonezem:D). Ciasto pięknie rosło, dzięki czemu bułki są naprawdę puszyste.

       

      Bułeczki z czekoladą i kokosem (ok.10 sztuk)

      • 570 g maki pszennej
      • 12 g drożdży suchych lub 24 g świeżych
      • ok 185 ml mleka
      • 85 g masła roślinnego
      • 5 łyżeczek cukru
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
      • 2 rządki czekolady (6 - 8 kostek)
      • jajko do smarowania

      Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić.

      Czekoladę posiekać w drobne kawałki, takie duże okruszki. Do miski z mąką wrzucić wszystkie składniki i wymieszać. Następnie przełożyć na blat i wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie puszyste i gładkie.

      Ciasto lekko posmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć i odstawiam na 1 godzinę wyrastania.

      Wyrośnięte ciasto wyjąć, chwilkę wyrobić. Podzielić na 8 - 9 części i formować bułeczki. Ułożyć bułeczki na blaszce, w 2 rzędach w 1,5 cm odstępach. Przykryć i odstawić znowu na godzinę. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem.

      Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec bułki ok. 15 minut.

      Bułeczki z czekoladą i kokosem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z czekoladą i kokosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 stycznia 2010 23:18

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>