Wpisy

  • środa, 24 sierpnia 2016
    • Kulki owsiane

      kulki bakaliowe

      Odpoczywając chwilowo od owoców, proponuję coś innego, słodką przekąskę na bazie płatków owsianych i bakalii. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zadowalający, polecam. Przepis z książki Anny Starmach “Pyszne. Na każdą okazję”.

       

      Kulki owsiane

      Składniki:

      • 200 g błyskawicznych płatków owsianych
      • 50 g masła
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 2 łyżki miodu
      • 1 małe jajko
      • 1 łyżka mąki
      • 1 łyżka orzechów laskowych
      • 1 łyżka migdałów
      • 1 łyżka suszonej żurawiny
      • 3 łyżki wiórków kokosowych

       

      Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Masło roztop na patelni, dodaj płatki owsiane i wiórki kokosowe, wymieszaj. Orzechy i migdały upraż i posiekaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie za sucha, dodaj kolejne jajko, jeśli za mokra – dodaj więcej wiórków. Z masy uformuj okrągłe kuleczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kulki owsiane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 24 sierpnia 2016 12:00
  • niedziela, 14 sierpnia 2016
  • piątek, 27 maja 2016
    • Muffiny cytrynowe z rabarbarem

      muffiny cytrynowe z rabarbarem

      Rabarbar zawsze cieszy mnie podwójnie. Raz, bo bardzo lubię jego kwaskowaty smak, dwa, że zapowiada całą serie następujących po nim świeżych owoców. W tym roku sporządziłam już kilka rabarbarowych wypieków, jednym z lepszych były te muffiny. Kwaskowate, aromatyczne, wilgotne, dokładnie takie jakie miały być. Z przepisu Dorotus

       

      Muffiny cytrynowe z rabarbarem (ok. 12 sztuk)

      • 300 g mąki pszennej tortowej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 duże jajka
      • 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
      • 170 - 200 g drobnego cukru do wypieków
      • 220 g kwaśnej śmietany 12% (rzadkiej)
      • skórka otarta z 2 cytryn (najlepiej niewoskowanych)
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 400 g rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki (nie obieramy łodyg)

      Dodatkowo:

      • cukier granulowany do posypania muffinów

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć do naczynia.

      W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, kwaśną śmietanę, skórkę i sok z cytryny, do połączenia (np. rózgą kuchenną). Dodać do nich przesiane suche składniki i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać.

      Ciasto przełożyć do 12 sztywnych papilotek (lub miękkich wyłożonych w formie na muffiny) do 3/4 wysokości papilotki. Po wierzchu każdej muffinki posypać cukrem.

      Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pod koniec można włączyć termoobieg). Wyjąć, wystudzić.

      muffiny cytrynowe z rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 27 maja 2016 22:30
  • sobota, 07 maja 2016
    • Sernik dekedencki

      Sernik dekadencki

       

      Do serników mam dużą słabość, mogłabym jej jeść codziennie. Mam na swoim koncie upieczoną już ich dużą ilość, niejeden typ sernika jadłam, ale ten należy do ścisłego grona ulubieńców. Jest bardzo zwarty, idealnie kremowy, głęboki w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim lubiącym słodko słone połączenia (sos tofee i słone orzeszki). Najlepszy sernik nawyjątkowe okazje. Przepis z Kwestii Smaku.


      Sernik dekadencki

      Spód:

      • 1 paczka (około 250 g) ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą
      • 4 - 5 pełnych łyżek masła orzechowego (około 175 g)
      • 2 łyżki roztopionego masła lub 1 łyżka oleju roślinnego np. z orzeszków ziemnych

      Masa serowa:

      • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera ricotta
      • 250 g serka mascarpone
      • 250 g kremowego słonego serka Philadelphia lub Twój Smak
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
      • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g)
      • 5 jajek
      • 300 g białej czekolady (lub około 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%)
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego

      Wierzch:

      • 200 g gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%
      • 125 g serka Philadelphia (niekoniecznie)
      • 3 łyżki cukru pudru

      Sos tofee:

      • 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
      • 1/4 szklanki brązowego cukru
      • 1/4 szklanki płynnego miodu
      • 1/4 szklanki masła

      Dekoracja:

      • 75 g solonych orzeszków ziemnych, mogą być w miodzie


      Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Zdjąć obręcz z tortownicy o średnicy 24 cm, na dno położyć papier do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.

      Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno i część boków tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz z mąką ziemniaczaną. Miksować przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.

      Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku.

      Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i wanilią.

      Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut.

      Przygotować wierzch.W misce wymieszać śmietanę z serkiem Philadelphia (jeśli go używamy) i cukrem pudrem. Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut.

      Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwierać drzwiczki i stopniowo studzić sernik.

      Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. W drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika w lodówce, można go już okryć folią aluminiową.

      Orzeszki ziemne posiekać nożem. Wszystkie składniki sosu toffee umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 - 20 minut lub do czasu aż będzie gęsty. Od czasu do czasu zamieszać i sprawdzać czy masa nie przywiera do dna garnka. Sos ostudzić. Orzeszki wymieszać z 1/4 sosu i udekorować nimi wierzch sernika. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można podgrzać przed użyciem.

      Sernik dekadencki

      Sernik dekadencki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik dekedencki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 07 maja 2016 18:21
  • poniedziałek, 04 kwietnia 2016
    • Makowiec bakaliowy

      Makowiec bakaliowy

       

      Po świątecznych przekładańcach pora na coś prostszego, ale równie pysznego. Proponuję makowiec, prosty, szybki w przygotowaniu. Klasyczny smak z dodatkiem białego lukru.

       

      Makowiec z bakaliami

      • 7 dużych jajek
      • 1 puszka masy makowej (850g)
      • 2/3 szklanki cukru
      • 3 czubate łyżki bułki tartej
      • 5 łyżek mielonych migdałów
      • 2 płaskie łyżki kakao
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • skórka otarta z połowy mocno dojrzałej pomarańczy
      • szklana bakalii (orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, migdałów)

      Lukier:

      • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
      • 3 łyżki zimnej wody


      Pomarańczę przelewamy wrzątkiem i dokładnie czyścimy szczoteczką. Następnie ścieramy z niej skórkę na średniej grubości oczkach.

      Suche składniki (bułkę tartą, kakao, migdały i proszek do pieczenia) łączymy ze sobą.

      Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na jasną, puszystą masę (mnie zajęło to około 10 minut). Do jajek dodajemy skórkę z pomarańczy, a następnie po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy bakalie, całość delikatnie mieszamy łyżką.

      Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy olejem. Przelewamy do niej masę makową i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 35 - 40 minut, a następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wbity w środek patyczek wychodzi suchy.

      Kiedy ciasto przestygnie do temperatury pokojowej wyjmujemy je z tortownicy, zdejmujemy z niego papier i przekładamy na paterę. Przygotowujemy lukier.

      Cukier łączymy z wodą i energicznie mieszamy. Kiedy osiągnie gładką konsystencję polewamy nim ciasto.

      Makowiec bakaliowy

      Żródło (z moimi zmianami)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec bakaliowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 kwietnia 2016 21:58

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>