Wpis

sobota, 28 października 2017

Crumble jabłkowe

Crumble jabłkoweJesienne smaki należą do moich ulubionych. Jabłka, dynia, śliwki, orzechy - mogłabym jeść cały rok. Ta pora roku sprzyja pieczeniu, zapach domowego ciasta, gdy za oknem szaro, zawsze poprawia mi humor. Dzisiaj podajemy jabłka pieczone pod kruszonką. Z dodatkiem żurawiny i cynamonu, bardzo aromatyczne, polecam.

 

Crumble jabłkowe (4 - 6 porcji)

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Kruszonka:

  • 60 g masła
  • 50 g mąki przennej
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 40 g brązowego cukru

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić z grubą kostkę. Wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i żurawiną. Całość wyłożyć do średniej wielkości naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem.

Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki zmieszać i wyrobić między palcami. Wierzch jabłek posypać kruszonką.

Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.

 

Crumble jabłkowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
sobota, 28 października 2017 18:05

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kasia.koczwara napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/28 21:23:17:

    Uwielbiamy crumble!
    Kruszonkę mam nawet często pod ręka w zamrażarce, gotowa do użycia.
    Deser idealny na jesień...
    :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>