Wpis

poniedziałek, 29 lutego 2016

Sernik czekoladowo - piernikowy

Sernik czekoladowo - piernikowy

Zima powoli się kończy, a ja nadal pozostaje w klimatach korzennych. Dzisiejsza propozycja nada się dla fanów czekolady i cięższych, treściwych ciast. Wystarczy jeden kawałek aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Przepis z bloga Gotuję bo lubię, z moimi modyfikacjami.


Sernik czekoladowo - piernikowy

Spód:

  • 220 g ciasteczek korzennych (herbatników lub Speculoos)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki (z górką) gorzkiego kakao
  • 1 kopiastą łyżeczkę przyprawy do piernika
  • 5 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu w wanilii

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki
  • 50 g czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki
  • 40 g masła

 

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam kwadratowej blaszki o boku 23 cm).

Ciasteczka mielimy na mąkę, łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy dociskając ją do dna łyżką lub dnem płaskiej szklanki. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Kremówkę podgrzewamy w niewielkim rondelku i kiedy będzie gorąca (ale nie zdąży się zagotować) zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę oraz kakao. Mieszamy energicznie rózgą do chwili rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy, którą odstawiamy do wystygnięcia.

Ser, jajka, cukier, przyprawę piernikową oraz wanilię umieszczamy w misie miksera i miksujemy na najniższych obrotach przez około 15 sekund, a następnie cały czas mieszając dodajemy przestudzoną śmietanę z czekoladą. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników - nie dłużej niż 15 - 20 sekund. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 45 - 50 minut. Sernik wyjmujemy kiedy po dotknięciu go na środku masa serowa nie pozostaje na palcu, ale mamy wrażenie że jego środek jest jeszcze delikatnie płynny. Sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Obie czekolady oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą polewą oblać schłodzony sernik.

Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 - 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Sernik czekoladowo - piernikowy

Sernik czekoladowo - piernikowy

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
poniedziałek, 29 lutego 2016 21:12

Polecane wpisy

Trackback

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>