Wpis

sobota, 13 grudnia 2014

Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Jest grudzień, więc jest piernikowo. Pierniczki jak alpejskie zyskały już sporą rzeszę zwolenników, ja również mogę się do nich zaliczyć. Z przepisu otrzymamy ogromną ilość ciastek, zdecydowanie dla ludzi z dużą rodziną. Ja swoje pierniczki posmarowałam tylko białkiem, ale można oblać je lukrem, będą wyglądały wtedy zdecydowanie bardziej świątecznie. Przepis z Moich wypieków.

 

Pierniczki jak alpejskie

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

 

Dzień przed pieczeniem

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia

Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem. 

Pierniczki jak alepejskie

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
sobota, 13 grudnia 2014 15:25

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Wiktoria napisał(a) z 89.174.74.* komentarz datowany na 2014/12/15 12:18:40:

    Pierniczki jak malowane. Kurczę ja w ubiegłym roku zabrałam się z zapałem za pierniczki i niestety nie wyszły. Musiałam je ciągle moczyć czy to w kawie czy herbacie nero z teekanne żeby były zjadliwe, ale kilka tak zjadłam i resztę wyrzuciłam, cóż w tym roku jeszcze raz spróbuje, ale z Twoim przepisem. Wydaje mi się, że ja wtedy dałam za dużo mąki ;)

  • Gość Lenka napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/01/20 13:56:23:

    mmm... pychota :) wyglądają smakowicie :) moje w tym roku nie wyszły... jeszcze nie mam "swojej" sprawdzonej receptury... w przyszłym roku wypróbuję pierniczki alpejskie ;) bo pierniki nigdy nie smakują tak, jak w święta... pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>