Wpis

niedziela, 24 marca 2013

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Wielkanoc jest dla wielu jedyny okresem pieczenia mazurków. Przyznam, ze i ja nie piekę takich ciast „poza sezonem”. Mam już pomysł na tegorocznego mazurka, a tymczasem prezentuje Wam ciasto, które upiekłam na zeszłoroczne święta.  Przepis Dorotus.

 

Mazurek pomarańczowy

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka

Masa pomarańczowa:

  • 4 pomarańcze (średniej wielkości)
  • 1 cytryna
  • 300 g cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy)

Kandyzowane plasterki pomarańczy:

  • 2 pomarańcze
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.

Pomarańcze i cytrynę umyć bardzo dokładnie szczoteczką. Otrzeć z nich skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obrać i wyrzucić (nadałaby ona masie goryczki, której nie chcemy). Usunąć pestki. Obrane cytrusy rozdrobnić np. w malakserze (nie musi powstać z tego mus - ważne, by były bardzo drobne części).

Zmiksowane cytrusy zasypać cukrem i gotować około 30 - 40 minut, by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, woda wyparuje.

Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki (im cieńsze, tym lepsze). Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku ... Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce.

Upieczony spód pokryć gorącą masą pomarańczową, wyrównać. Ozdobić mazurek kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.

Mazurek pomarańczowy



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
niedziela, 24 marca 2013 08:54

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/24 10:36:24:

    Piękny jest ten mazurek! On mnie kusi już od dawna. Rewelacyjnie wygląda u Ciebie. :)

  • choco-holiczka napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/24 13:26:32:

    Oblałabym go jeszcze czekoladą i byłby idealny! :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/26 18:19:13:

    Ślicznie się prezentuje z tymi plasterkami pomarańczy na wierzchu, bardzo wiosennie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

ciasto kukułka
Ciasto kukułka

ciasto stefanka
Ciasto stefanka

babka piaskowaBabka piaskowa




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...