Wpis

sobota, 16 lutego 2013

Ciasto snikers

Ciasto snikers

Pyszny, słodki i bardzo wciągający przekładaniec. Ciasto snikers jest znane chyba większości. Świetnie nadaje się na imieniny, święta, czy inne okazje, dzięki temu, że jest łatwe do podzielenia i dobrze się prezentuje. Polecam wszystkim, zjadłam więcej kawałków niż zamierzałam… Przepis Dorotus.

 

Snikers

Składniki ciasta (na 3 blaty):

  • 600 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g margaryny 
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu

Na przełożenie:

  • 1 duży budyń waniliowy (lub 1 ½ budyniu i normalnej wielkości)
  • mleko do budyniu
  • 1 puszka masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny)

W średnim garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać orzechy. Pogotować chwilę na średnim ogniu - do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia.
Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładki ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wielkości około 25 x 35 cm (może być trochę większy), podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Można również rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i przenieść razem z papierem na blachę.

Na jedną z części ciasta wyłożyć letnią polewę orzechową. Piec każdy płat osobno około 8 - 12 minut, w zależności od piekarnika, część z orzechami piec 2 - 3 minuty dłużej. Płaty powinny mieć brązowo - złoty kolor, nie powinny być zbyt mocno wypieczone, aby nie były zbyt twarde. Ciasto przenosić  dopiero kiedy przestygnie - zaraz po upieczeniu jest zbyt miękkie i się połamie.

Budynie ugotować zgodnie i instrukcją na opakowaniu używając 1/2 mleka mniej. Przestudzić.

Przygotowanie ciasta:

Gotowe, zimne blaty ciasta przełożyć kremami. Na pierwszy blat rozłożyć budyń, przykryć go ciastem. Następnie rozsmarować na nim kajmak, przykryć płatem z orzechami.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby lekko zmiękło od kremów. Same płaty można przygotować nawet 2 dni przed połączeniem całości. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Ciasto snikers

 

Ciasto snikers

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
sobota, 16 lutego 2013 15:33

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/16 21:54:19:

    Na szczęście mnie znane dotychczas tylko z blogów kulinarnych. Boję sie dnia, w którym go spróbuję bo wiem, że się uzależnię!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/19 08:31:44:

    Uwielbiam. Cudownie wygląda. Bardzo pysznie.:)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/15 22:30:48:

    Wow, wspaniałe:)

  • Gość napisał(a) z *.mazol.com komentarz datowany na 2013/08/05 17:31:48:

    2 jajka i 2 zoltka? w sensie ze dodatkowo 2 zoltka, czy chodzi o konkretnie 2 zoltka z tych 2 jajek?

  • mojeslodkie napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/05 18:12:25:

    Tak, dodatkowo 2 żółtka, oprócz tych z dwóch jajek :)

  • Gość ewa napisał(a) z 82.139.186.* komentarz datowany na 2013/10/31 09:45:57:

    już się piecze ciekawe jak mi wyjdzie ;) ja nie lubię orzechów włoskich więc zastąpiłam je ziemnymi pomieszanymi z pestkami slonecznika

  • Gość zaneta napisał(a) z *.hsi5.kabel-badenwuerttemberg.de komentarz datowany na 2013/11/07 07:34:01:

    Witaj mam pytanko . Chcialabym zrobic to ciasto ale w tortownicy. moglabym prosic proporcie na tortownice ?

  • mojeslodkie napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/07 11:00:33:

    Witaj Żaneta
    Proporcje zależą od średnicy tortownicy. Jeżeli użyjesz mniejszej (o średnicy ok. 24 - 25 cm) użyj połowy składników, jeżeli większej (ok. 28 cm) to to 3/4 składników.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>