Wpis

niedziela, 11 listopada 2012

Babka kawowa

Babka kawowa

Tę babkę upiekłam pod wpływem „chcę mi się coś słodkiego”, późno w nocy. Przepis znalazłam wcześniej na blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Proste, ucierane ciasto o smaku kawy. Przygotowanie zajmuje mało czasu, co jest niewątpliwą zaletą.

 

Babka kawowa

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Masło utrzeć z kawą rozpuszczalną, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na przemian wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewać napar z kawy.

Blachę do babki dobrze wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.

Ciasto wylać na blachę i piec 45 minut w 180°C (lub do suchego patyczka).

Babka kawowa

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
niedziela, 11 listopada 2012 13:33

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość gin napisał(a) z *.flatrate.dk komentarz datowany na 2012/11/15 20:02:31:

    O smaku kawy? Idealne dla mnie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>