Wpis

wtorek, 09 października 2012

Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami

Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami

Bardzo lubię chleb żytni, dlatego często piekę chleby właśnie z te mąki. Ten jest taki jak lubię, lepki, słodkawy od rodzynek. Polecam. Przepis Liski.

 

Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami

  • 150 g żytniego, aktywnego zakwasu
  • 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 200 g wody

Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 18 godzin.
Następnie dodać:

  • 150 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 200 g wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g rodzynek

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką.
Przełożyć do keksówki o pojemności 1 kg wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami żytnimi.
Przełożyć ciasto i odstawić do wyrastania: czas wyrastania zależy od aktywności zakwasu i wynosi 2 - 8 godzin.
Piekarnik nagrzać do 200°C. wstawić chleb i piec ok. 40 minut.
Ostudzić, wyjąć z formy. Najlepszy dzień po upieczeniu.

Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
wtorek, 09 października 2012 21:20

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mismakuje napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/31 20:23:10:

    Mniam, uwielbiam chleb z rodzynkami

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>