Wpis

wtorek, 15 maja 2012

Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie mleka w proszku. Pyszne, lekkie ciasto na biszkopcie, idealne do kawy. Takie ciasto cappuccino z mlekiem w proszku i biszkoptami jadło pewnie wielu z Was, ja przedstawiam swoją wersję.

 

Ciasto cappuccino

Biszkopt (przepis od Dorotus):

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Masa:

  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 3 serki homogenizowane (łącznie ok. 450 g; najlepiej gęste np. Danio)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

Dodatkowo:

  • 5 łyżek cappuccino
  • 3 łyżki koniaku
  • 1 łyżka kakao
  • opakowanie biszkoptów

Najpierw upiec biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

.

.

.

dalszą część przepisu przeczytasz na moim nowym blogu Strefa Wypieków

 

 

Ciasto cappuccino

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
wtorek, 15 maja 2012 21:07

Polecane wpisy

  • Ciasto Kubanka

    Jak już wypróbujecie cytrynową babkę , zachęcam do upieczenia Kubanki. To pełen smaków podzielny przekładaniec, ciasto na każdą okazję. Herbatniki maślane i kak

  • Deser czekoladowo - kawowy

    Pierwszy przepis z nowej książki. Jest ciepło, klimatycznie, czekoladowo, jak na jesień przystało. Mimo że dało się złapać ostatnie letnie, ciepłe promienie sło

  • Tort czekoladowy

    Okazja specjalna, więc trzeba było upiec wyjątkowy tort. 70 urodziny babci nie zdarzają się przecież codziennie. Padło na tort czekoladowy z białą i gorzką czek

  • Tiramisu

    Pyszny deser rodem z Włoch. To dwie warstwy biszkoptów, nasączone mocną kawą, przełożone masą z serka mascarpone i oprószone grubą warstwą gorzkiego kakao. Możn

  • Babeczki cafe latte

    Urocze, malutkie babeczki o smaku cafe latte ;) Samo ciasto jest kawowe, lekkie i puszyste. Udekorowane ubitą kremówką, oprószone naturalnym kakao. Błyskawiczni

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/15 22:25:42:

    Piękne ciacho i pyszne. Uwielbiam takie smaki, kawa to jest to. Ciasto wygląda na mieciutkie ,rozpływające się w ustach :)

  • Gość Kura Domowa napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/05/16 11:38:04:

    Uwielbiam mleko w proszku i kawę, więc zapisuję sobie przepis. Ciasto rzeczywiście wygląda na mięciutkie.

  • gosiakr76 napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/16 14:26:31:

    piekłam to ciasto w okragłej formie i bez jajek w kremie na Boże Narodzenie. Jest pyszne!
    dokawylubherbaty.blox.pl/2012/02/Torcik-z-kawa-i-biszkoptami.html
    pozdrawiam

  • Gość Madleine napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/05/16 22:40:08:

    teraz nie usne...musze zjesc cos slodkiego!!!!! :)

  • Gość olka111 napisał(a) z *.aleksandrowkujawski.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/09/03 16:45:32:

    czy zamiast koniaku można użyć whisky ? tylko to mam w barku ;P

  • mojeslodkie napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/05 13:36:08:

    olka111: myślę, że można :)

  • Gość gwiazdka napisał(a) z *.xdsl.centertel.pl komentarz datowany na 2012/09/08 10:32:19:

    A czy można dodać 3/4 szkl mleka w proszku zamiast 1,5 szkl ?

  • mojeslodkie napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/08 11:56:39:

    Gwiazdka: można, ale wtedy należy zwiększyć ilość masła, aby masa nie była zbyt rzadka.
    Pozdrawiam :)

  • Gość malea napisał(a) z *.bialapodlaska.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/01/21 17:39:53:

    Czy Ty robiłaś masę wg przepisu, który podałaś? Chyba nie, bo byś się nie ośmieszała
    (ta masa ma konsystencję zupy)

  • Gość ciastek napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/08/14 14:56:13:

    Nie róbcie tego ciasta. Z masy wychodzi woda , a nie krem. Masa jest za rzadka nawet jak dodałem 200g masła. :(

  • mojeslodkie napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/14 18:09:37:

    Przykro mi, że nie wyszło :(

  • Gość kucharz napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/04/19 11:39:45:

    Z tej masy nie może wyjść zupa, chyba że zważycie składniki lub stopicie masło. Jajka z cukrem dobrze ubite są gęste, masło też, serki również, a mleko w proszku jeszcze zagęszcza (działa higroskopijnie).

  • Gość Magda napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/05/16 18:28:48:

    Jak schładzam te jajka to już nie jest piana. Rozumiem ze jak ostygną trzeba je ubić jeszcze raz, ale na zimno?

  • Gość Magda napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/05/16 19:14:11:

    Tez mi wyszła zupa, ale poratowałam się żelatyna. Dopisz do przepisu, ze najpierw ubija się same jajka a potem dodajesz cukier. Myślę, ze tu jest pies pogrzebany :)

  • Gość napisał(a) z *.net.lannet.org komentarz datowany na 2015/01/03 19:05:50:

    kicha, przepis nieprecyzyjny

  • Gość justyna napisał(a) z *.dynamic-ww-2.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/05/07 20:21:14:

    Mi się masa zważyła i zrobiła się rzadka. Ale zaryzykowałam. Pewnie wszystko wsiąknie w biszkopt. Lepiej by było dodać same ubite żółtka.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>