Wpis

wtorek, 11 października 2011

Bułki wieloziarniste

Bułki wieloziarniste

Ostatnio robiłam rogaliki, pierwszy raz w życiu. Niestety podczas pieczenia nadzienie wypłynęło, więc staram się w więcej ćwiczyć w rogalikowaniu. To są bułki, nie rogaliki. A jednak kształtem przypominają właśnie rogaliki, oczywiście niezupełnie, bo nie mają charakterystycznego wygięcia, ale oprócz tego przygotowuje je się tak samo. Bułeczki – rogaliki naładowane są ziarnami, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a więc jedząc je mamy poczucie, że nie są to puste kalorie tylko wartościowe składniki odżywcze. Przepis Agaty z bloga Twoje&Moje.

 

Bułki wieloziarniste (8 - 10 sztuk)

  • 9 g świeżych drożdży (lub 3 g suszonych drożdży instant)
  • 260 g jasnej mąki pszennej, dowolnego typu
  • 100 g mąki pszennej graham (typ 1850) lub pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 200 g wody
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka soli
  • na wierzch: mieszanka ziaren - ok. 2 łyżki

Drożdże rozpuścić w połowie wody, dodać 100 g mąki jasnej i wymieszać. Przykryć i odstawić na 15 minut.
W czasie kiedy drożdże wyrastają, na suchej patelni uprażyć ziarna (ok. 5 minut).
Do zaczynu drożdżowego dodać pozostałą mąkę, sól i uprażone ziarna. Wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut (w połowie czasu wyrastania ciasto lekko zagnieść).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko omączony blat i rozwałkować na koło o średnicy ok. 35 cm. Podzielić na 8 - 10 części. Każdą część zwinąć jak rogal, nie zaginając brzegów.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskać wodą i posypać mieszanką ziarnami.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220°C.

Bułki wieloziarniste


Bułki wieloziarniste

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
wtorek, 11 października 2011 17:06

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/11 18:16:54:

    Są piękne! Ślicznie zawinięte bułeczki.

  • Gość ginger honey napisał(a) z *.tvk3.pl komentarz datowany na 2011/10/11 18:28:59:

    bardzo mi się podoba sposób, w jaki uformowałaś bułeczki. Wyglądaja bardzo zachęcająco:)

  • Gość monami napisał(a) z 213.134.163.* komentarz datowany na 2011/10/11 19:20:14:

    pięknie zwinięte :) lubię takie ziarniste.

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/11 20:58:34:

    bardzo ladne buleczki i chetnie bym je sobie zjadla:)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/13 15:25:24:

    strasznie ładne:-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>