Wpis

piątek, 09 września 2011

Tort Cappuccino

Tort Cappuccino

To jest zdecydowanie najlepszy tort jaki jadłam. Pierwszy raz zrobiłam go rok temu, ostatnio znowu go upiekłam, na rocznicę ślubu rodziców. Nie jestem odosobniona w mojej opinii na temat tego tortu, cała rodzina była nim zachwycona. Ale nie będę piekła go często, nie chcę żeby nam spowszedniał. Taki elegancki, delikatny tort nadaje się tylko na specjalne okazje. Przepis z Kwestii Smaku, biszkopt od Dorotus.

 

Tort cappuccino

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 4 żółtka
  • 170 g drobnego cukru do wypieków 
  • 500 g sera mascarpone 
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku 
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody 
  • 3 łyżki likieru amaretto 
  • 300 ml śmietany kremówki

Upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Ubić żółtka z cukrem (na parze). Wymieszać z serem mascarpone.

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.

Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.

Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. Podawać z kawą cappuccino.

Tort Cappuccino

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
piątek, 09 września 2011 00:07

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Smakowidlo napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/09/09 00:57:16:

    Wygląda cudnie :D

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 06:38:34:

    Wspaniały torcik !:)

  • Gość napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2011/09/09 08:33:11:

    coś wspaniałego!!!
    kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 08:52:46:

    obłędnie pysznie wygląda

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 09:08:03:

    fantastycznie wygląda!

  • Gość peoniadora napisał(a) z *.ftqn1.win.bigpond.net.au komentarz datowany na 2011/09/09 10:09:31:

    Piękny!!!

  • degustatorka napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 12:05:32:

    Mmmmmm cudownie wygląda

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/10 19:13:58:

    Jeszcze go nie piekłam ...ale każda przeczytana o nim opinia jest jak najbardziej pozytywna ...a wiec i mnie kiedys na pewno zauroczy:) zwłaszcza, ze wyglada pieknie ....po prostu pięknie:)

  • Gość Kate napisał(a) z *.pkobp.pl komentarz datowany na 2011/12/09 16:16:48:

    żelatyna do ponczu? nie do śmietany z mascarpone???

  • mojeslodkie napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/09 20:55:20:

    tak, do ponczu, dzięki temu tworzy się cienka kawowa warstwa i nie wnika on zbyt głęboko do biszkoptu :)

  • Gość napisał(a) z *.as13285.net komentarz datowany na 2015/07/02 22:32:41:

    Pyszny!! Moim zdaniem nie należy oceniać zanim się czegoś nie sprawdzi .... właśnie będę go piekła 4 raz :)
    A więc do dzieła dziewczyny, zamiast patrzeć i pisać jak on znakomicie wygląda do kuchni i pisać jak świetnie smakuje!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>