Wpis
Ostatnio doszłam do wniosku, że świeże owoce + kruche ciasto w postaci tarty to najlepsze połączenia. Proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Ta tarta to nasz domowy hit, dawno żadne ciasto nie zniknęło w tak krótkim czasie i nie zebrało tylu pochwał. Szczególnie zadowolona jestem z kruchego ciasta, które nie namaka od owoców i jest naprawdę smaczne.
Tarta z wiśniami
Kruche ciasto:
Dodatkowo:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, całość posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto (nie dłużej niż do dokładnego połączenia składników). Schłodzić w lodówce przez godzinę.
¾ ciasta wyłożyć foremkę na tartę, resztę schłodzić. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 15 minut w 175°C.
W tym czasie zmieszać masło, cukier, mąkę i mielone migdały. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę, na którą następnie wyłożyć wiśnie. Z reszty ciasta wyciąć paski i układać je na wierzch,tak aby tworzyły kratkę.
Całość piec ok. 30 minut w 175°C.
wspaniale wygląda!
Kolejne fajne ciasto z wiśniami. Podoba mi się :)
U mnie także już wisi na blogu. Cherry pie czyli tarta z wiśniami i kokosem. Jaką telepatia.
Pozdrawiam
Ania
Chyba czas wybrać się po wiśnie na targ!
Wygląda pysznie;)
www.searchingforanamaranth.blox.pl
Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.