Wpis

niedziela, 01 maja 2011

Chleb żytni ze śliwką

Chleb żytni ze śliwką

Pyszny, całkowicie żytni chleb ze śliwką. Bardzo lepki, ciężki, konkretny, a przy tym bardzo smaczny. Ostatnio wszystkie chleby jakie piekę są żytnie, chyba takie jednak najbardziej lubię. Upiekłam go przed samymi świętami, znalazł się na naszym wielkanocnym stole i dzięki niemu usłyszałam wiele pochwał, a wujek zażyczył sobie przepis. Był pieczony w ramach Weekendowej Piekarni, dziękuję za pyszny przepis.

 

Chleb żytni ze śliwką

Składniki zaczynu:

  • 340 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8 - 12 godzin wcześniej)
  • 200 g ciepłej wody
  • 420 g mąki żytniej typ 720

Składniki ciasta chlebowego:

  • 960 g zaczynu jw.
  • 120 g mąki żytniej typ 2000
  • 450 g mąki żytniej typ 720
  • 480 g ciepłej wody
  • 40 g cukru 
  • 20 g soli morskiej
  • 150 g śliwki kalifornijskiej

Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce 23°C na 10 godzin, na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5 - 6 godzin. Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.
Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami foremek (2 keksówki) i ponownie dać mu podrosnąć, kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230°C, chleb spryskać wodą i wstawić do naparowanego piekarnika, piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumieni można przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
niedziela, 01 maja 2011 13:48

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • trzcinowisko napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/01 14:01:46:

    chelb ze sliwką to jeden z moich ulubionych:)

  • s1korupka napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/01 14:12:13:

    Noszę się z zamiarem upieczenia go, ale śliwki w żytnim jakoś do mnie nie przemawiają. Skoro jednak smaczny, to też wypróbuję przepis:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/01 15:59:04:

    Kochana wyszedł Ci po prostu idealnie:) Niesamowicie cieszę sie ze wspólnego pieczenia:) pozdrawiam

  • Gość Wiewióra napisał(a) z *.home.aster.pl komentarz datowany na 2011/05/01 22:04:22:

    Piekłam go na Święta :) obłędny! wilgotny, kwaskowy, idealny jak dla mnie. Podzielam więc zachwyty :) pozdrawiam cieplutko.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/01 22:23:44:

    To jest wspaniały chleb! Bardzo go lubię:)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/02 10:13:34:

    piękny chlebek!

  • Gość magda napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/03/11 09:38:13:

    Potwierdzam, bardzo dobry:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>