Wpis

sobota, 19 marca 2011

Chleb żytni z melasą

Chleb żytni z melasą

Miał być chleb żytni z melasą i czarnuszką. Ale nie ma czarnuszki. Jeszcze nigdzie jej nie spotkałam, żałuję, bo ciekawa jestem jej smaku. Ten chleb pieczony był w ramach Weekendowej Piekarni, a ja nieustannie nadrabiam zaległości. Był bardzo dobry, lubię takie żytnie, lepkie chleby.

 

Chleb żytni z melasą

Składniki:

  • 340 g mąki żytniej razowej
  • 170 g mąki pszennej razowej typ. 1850 lub 2000
  • 70 g zakwasu żytniego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 170 g mleka, mleka sojowego, maślanki
  • 170 g wody
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 30 g melasy
  • 30 g rozpuszczonego masła

Wieczorem:

Miska nr 1:

  • 60 g mąki żytniej razowej
  • 170 g mąki pszennej razowej (typ 1850, 2000)
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 170 g mleka, mleka sojowego, mleka ryżowego, jogurtu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.

Miska nr 2:

  • 70 g zakwasu żytniego
  • 220 g mąki żytniej razowej
  • 170 g wody o temp. pokojowej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.

Rano:
Wymieszać składniki z obu misek, dodać:

  • 60 g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 30 g melasy
  • 30 g masła

Wszystkie składniki połączyć. Ręcznie lub mikserem - to ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania. Przykryć miskę folią i odstawić do wyrastania na ok. 60 minut.Następnie uformować bochenek lub przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Posypać wierzch otrębami, odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypełnić formę.

Pieczenie:
Piekarnik rozgrzać do 230°C i wstawić chleb. Uprzednio należy wsypać na dno piekarnika 1/2 - 1 szklanki kostek lodu lub naczynie z wodą. Piec 15 minut, zmniejszyć temp. do 210°C i dopiekać kolejne 30 - 40 minut - upieczony chleb, popłukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na kuchennej kratce (nie w formie).

Chleb żytni z melasą

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
sobota, 19 marca 2011 13:02

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/19 13:28:07:

    Piękny chlebek, takie chlebki lubię na śniadanko :)
    Pozdrawiam:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/19 14:19:35:

    Mój ulubiony chlebek, a przynajmniej jeden z ulubionych. Ja czarnuszkę spotkałam w kuchniach świata, a ostatnio i na allegro upatrzyłam sobie, bo też mam problem z jej dostaniem:) Bochenek prezentuje się iście mistrzowsko:)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/19 22:24:05:

    Smakowity chlebuś:)

  • wykrywaczsmaku napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/20 17:42:03:

    pięknie się prezentuje!

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/21 09:37:12:

    to mój ulubiony chleb!!! pierwszy raz piekłam zgodnie z przepisem a potem już zmodyfikowałam do stan dla mnie idealnego - se słonecznikiem :)

    ps. czarnuszkę można na allegro kupić u pana S. z przyprawami :)

  • nathalia8 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/05 22:32:50:

    jaki piekny chlebek:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>