Wpis

niedziela, 06 czerwca 2010

Sernik na zimno z malinami i rumem

Sernik na zimno z malinami i rumem

Ostatni sernik jadłam w święta, więc miałam już na niego ochotę. Ten przepis znalazłam już w listopadzie na blogu Eksplozja smaku i od tamtej pory czekał na swoją kolej. Wcześniej zrobili go jeszcze Irena i Andrzej. Żałuję, że tak długo kazałam czekać temu sernikowi, gdybym wiedziała jaki jest pyszny zrobiłabym go bez zwłoki. Bardzo kremowy, delikatny, prawie w ogóle nie przypomina sernika, rzeczywiście smakuje jak lody. Bardziej to deser niż sernik. Niewielka ilość sera i dużo bitej śmietany stanowi o tak delikatnej strukturze. Podbił serca wszystkich domowników i zniknął w szybkim tempie. Chyba najlepszy sernik jaki zrobiłam.

 

Sernik na zimno z malinami i rumem

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 250 g herbatników digestive
  • 1-2 łyżki rumu

Masa serowa:

  • 250 g serka kremowego
  • 60 g drobnego cukru
  • 280 g śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki rumu

Polewa:

  • 250 g malin
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek rumu
  • 3 płaskie łyżeczki  mąki kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka drobnego cukru

Pokruszyć herbatniki. Rozpuścić masło, dodać rum. Wymieszać z herbatnikami.

Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wysmarować masłem. Spód tortownicy wyłożyć masą herbatnikową, dokładnie ugnieść i wyrównać. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Ubić ser z cukrem. Kremówkę z rumem ubić na sztywno, wmieszać do sera. Rozprowadzić na herbatnikowym spodzie i schłodzić całość w lodówce.

Wymieszać rum z miodem, namoczyć w tym maliny przez ok. 30 minut. Odcedzić maliny. Będzie potrzebne ok. 100 ml soku, jeśli wydzieli się mniej należy do tej ilości uzupełnić rumem. 50 ml soku wymieszać z mąką kukurydzianą, tak aby otrzymać pastę. Pozostały sok wymieszać z cukrem, podgrzać prawie do wrzenia, wmieszać pastę, podgrzewając mieszać, aż glazura stanie się lepka. Wówczas wmieszać maliny i odstawić do przestudzenia. Rozprowadzić polewę malinową na serniku.

Sernik na zimno z malinami i rumem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
niedziela, 06 czerwca 2010 14:20

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/06 14:30:15:

    O tak, to prawda. Jest to rewelacyjny sernik:)

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/06 16:01:00:

    Już sam wygląd zapowiada niebiański smak.

    Miałam na taki ochotę.
    Szkoda, że nie wyszedł...

    Pozdrawiam! :)

  • Gość kornik napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/06/06 17:23:56:

    Wygląda przepysznie!

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/06 18:12:43:

    rum i maliny? brzmi pysznie!

  • Gość chanya13 napisał(a) z *.punkt.opole.pl komentarz datowany na 2010/06/06 21:02:10:

    Niezwykle smakowita fotka, przepis zapisuję do wypróbowania. Pozdrawiam

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/06 21:58:48:

    Sernik wygląda obłędnie! Wszystkie smaki w nim zawarte uwielbiam!:)

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/06 23:08:23:

    jejku ale pyszności !

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/07 08:32:13:

    serniki na zimno należą do tych ulubionych. w takim wydaniu szczególnie. połączenie kwaśnych malin i zimnej serowej masy.. uwielbiam.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>