Wpis

środa, 30 czerwca 2010

Babeczki z owocami i bezą

Babeczki z owocami i bezą

Ciągle w zamrażarce zalegają mi owoce, te babeczki to sposób na ich wykorzystanie. Użyłam malin i jeżyn, których kwaskowaty smak świetnie komponował się ze słodką bezą i kruchymi spodami. Babeczki są pyszne, u mnie w domu zdobyły zdecydowanych zwolenników, co mnie nie dziwi, bo babeczki w bezowych kapeluszach wyglądały uroczo. Korzystałam z przepisu Małgosi z blogu Pieprz czy wanilia.

 

Babeczki z owocami i bezą (ok. 30 sztuk)

Kruche ciasto:

  • 250 g przesianej mąki
  • 125 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko

Owoce i beza:

  • 400 g owoców (u mnie maliny i jeżyny)
  • 3 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru

Mąkę przesiać na stolnicę lub do misy robota, dodać masło pokrojone na małe kawałki. Rozcierać, aż utworzą się małe grudki. Dodać przesiany cukier puder – wymieszać, a następnie wbić całe jajko. Zagniatać, niezbyt długo, aż będzie gładkie. Uformować wałek o średnicy ok. 5 - 6 cm, zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na min. ½ godziny. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Przygotować foremki do babeczek – wysmarować rozpuszczonym masłem, oprószyć lekko mąką. Schłodzone ciasto pokroić na plasterki. Każdy plasterek rozwałkować dość cienko do wielkości odpowiadającej średnicy foremek. Wyłożyć foremki ciastem.

Piec na biało przez ok. 10 min. (najlepiej metodą obciążenia suchą fasolą czy grochem). Wyjąć z pieca, usunąć obciążenie.

Białka wraz z cukrem ubić na bardzo sztywną pianę. Do każdej foremki z kruchym ciastem włożyć po czubatej łyżce owoców. Na wierzchu wycisnąć szprycą lub nałożyć łyżką porcję ubitej piany.

Ponownie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 30 min. aż piana się zetnie i zamieni w bezę.

Babeczki z owocami i bezą

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
środa, 30 czerwca 2010 21:50

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/30 23:11:28:

    przepyszne! i ta beza...

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/01 06:53:18:

    Fajne babeczki! OWoce i beza - pyszności !:)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/01 07:39:50:

    Świetna, bezowa czapeczka:)

  • mafilka napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/01 11:26:08:

    Tymi kruchymi babeczkami powinnas handlować ;) i ja byłabym stałym klientem. Sa poprostu piękne :) A ich środek i beza aż się użmiechają :)

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/01 12:01:51:

    Jakie urocze maleństwa :) Pysznie wyglądają :)

  • mojeslodkie napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/01 12:34:19:

    dziękuję bardzo za pochwały:)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/02 08:52:48:

    bezowe kapelusze są naprawdę urocze!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>